Με αφορμή τη συνέντευξη του Δ. Αντωνακάκη, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κώστας Σβόλης έστειλε στην «Εποχή» το παρακάτω κείμενο.

 

Με έκπληξη διαβάσαμε σε προηγούμενο φύλλο της Εποχής, στη συνέντευξη που έδωσε ο κύριος Δ. Αντωνακάκης, ότι ο ίδιος παραμένει στη θέση του μεταβατικού διευθυντή του Ε.Μ.Σ.Τ. Πάλι καλά που υπάρχει και ο Τύπος για την ενημέρωσή μας, γιατί εμείς έχουμε μήνες να τον δούμε να περνάει την πόρτα του Μουσείου… Πρόκειται για μια συνέντευξη στην οποία η πραγματικότητα ξηλώνεται και ράβεται στα μέτρα του απόντα μεταβατικού διευθυντή, με στόχο την αποποίηση των ευθυνών του και την παρουσίαση μιας μαγικής εικόνας για τη θητεία του στο Ε.Μ.Σ.Τ.

Τελικά είναι ακέφαλο το Ε.Μ.Σ.Τ. ή έχει μεταβατικό διευθυντή; Ο κύριος Αντωνακάκης αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στις δύο εκδοχές ακριβώς επειδή δεν μπορεί να αποκρύψει τις αντιφάσεις και τις αδυναμίες που χαρακτηρίζουν τη θητεία του. Τόσο ο ίδιος όσο και η κυρία Τσιάρα ποτέ δεν αντιλήφθηκαν ότι μεταβατικός διευθυντής δεν σημαίνει και διευθυντής περιορισμένης ευθύνης. Ο διευθυντής του Ε.Μ.Σ.Τ. λοιπόν –είτε έμμισθος είτε άμισθος– καλείται να ανταποκριθεί σε όλο το εύρος των καθηκόντων του, όπως αυτά ορίζονται στον ιδρυτικό νόμο του Ε.Μ.Σ.Τ., και όχι να ασχοληθεί επιλεκτικά με τα θέματα που τον ενδιαφέρουν και ενισχύουν τη δική του προσωπική ατζέντα. Ο κύριος Αντωνακάκης ωστόσο «μεταβίβασε» όλες τις διοικητικές του αρμοδιότητες (πλην της –όποιας– εμπλοκής του στην εγκατάσταση της μόνιμης συλλογής) στο Δ.Σ. του Ε.Μ.Σ.Τ., δηλώνοντας «αναρμόδιος» να επιτελέσει το ρόλο του διευθυντή.

Δεν πήρε καμία θέση στα πολύ σοβαρά ζητήματα για τα οποία οι εργαζόμενοι στο Ε.Μ.Σ.Τ. και το Σωματείο τους εδώ και χρόνια παλεύουν ώστε να επιλυθούν. Δεν είχε καμία συνδρομή –ως όφειλε από το θεσμικό του ρόλο– στην προσπάθεια να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι στο Ε.Μ.Σ.Τ. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δεν έδειξε ποτέ κανένα ενδιαφέρον για τις προτάσεις που είχε καταθέσει το Σωματείο σχετικά με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας και την απαραίτητη αύξηση των οργανικών θέσεων. Δεν έκανε την παραμικρή ενέργεια για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του Μουσείου. Όσο για το ρόλο της Ο.Δ.Ε.Μ.Σ.Τ., έπρεπε να προηγηθεί το δημοσίευμα στην εφημερίδα Documento και η επίκαιρη επερώτηση του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.-Προοδευτική Συμμαχία κύριου Σκουρολιάκου για να τοποθετηθεί δημόσια.

Δυστυχώς μέσα από την ίδια του τη συνέντευξη ο κύριος Αντωνακάκης δείχνει πόσο δεν ξέρει το φορέα που εδώ και δύο περίπου δυο χρόνια «διηύθυνε και συνεχίζει να διευθύνει» – καίτοι ο ίδιος σχεδόν πάντοτε απών από το Ε.Μ.Σ.Τ.

Αντιλαμβανόμαστε ότι παρά τη θητεία του στο Ε.Μ.Σ.Τ. τον διακατέχει άγνοια του έργου και των δράσεων του Μουσείου και στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πέρα από όσα έχουμε ήδη καταγράψει στο πρόσφατο σποτ του Σωματείου μας (somateio-emst.blogspot.com/2020/11/apantisi-ergazomenwn-emst-stin-dilwsi-tis-ypourgou-politismou.html), να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες μέρες στο site του CIMAM (International Committee for Museums and Collections of Modern Art) υπήρχε αναφορά στο πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας, που έχει ξεκινήσει από το 2017 σε συνεργασία με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, ως ένα από τα καλύτερα στο είδος του σε όλον τον κόσμο.

Οι εργαζόμενοι στο Ε.Μ.Σ.Τ. το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε μια επίθεση στην ιστορία και στο έργο του Μουσείου, επίθεση που εκπορεύεται από διαφορετικές πλευρές, με κοινό ωστόσο παρονομαστή: την εξαπολύουν όλοι εκείνοι που θέλουν να καρπωθούν ως έργο των ίδιων το άνοιγμα της μόνιμης συλλογής στο κοινό και ταυτόχρονα να αποτινάξουν από πάνω τους την ευθύνη για τα άλυτα προβλήματα του Μουσείου.

Κώστας Σβόλης Ο Κώστας Σβόλης είναι πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΜΣΤ Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet