Η χούντα των συνταγματαρχών έριξε μεγάλο βάρος της προπαγάνδας της στον αθλητισμό, και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο το οποίο εκείνη την εποχή «μεγάλωνε» και μέσω της νεοφερμένης τότε τηλεόρασης. Με ιθύνοντα νου τον γενικό γραμματέα αθλητισμού Κώστα Ασλανίδη, η χούντα προσπάθησε να μετατρέψει το ποδόσφαιρο σε μακρύ βραχίονα της. Στις 29 Ιανουαρίου του 1968, σε ομιλία του στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, ο Ασλανίδης ισχυρίστηκε ότι η διαφθορά ήταν σύνηθες φαινόμενο στον ελληνικό αθλητικό χώρο. Ένα από τα σχέδιά του ήταν η εξαφάνιση σωματείων που ήταν… αριστερών απόψεων. Μετά το τέλος του εμφυλίου, την ήττα και την απαγόρευση του ΚΚΕ, η ΕΔΑ προσπάθησε μέσω αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων να επεκτείνει τη νόμιμη δράση της στην ελληνική κοινωνία. Η πιο γνωστή ιστορία παρέμβασης του Ασλανίδη σε ποδοσφαιρικό σύλλογο είναι αυτή στον Εργοτέλη. Στο σημερινό φύλλο της «Ε» θα δούμε την ιστορία της Θύελλας Πατρών, μιας ομάδας που ιδρύθηκε στις 14 Ιουνίου 1930 και που για πολλά χρόνια υπήρξε μεγάλος αντίπαλος της Παναχαϊκής. Το 1959, η Θύελλα συγχωνεύτηκε με τον Ολυμπιακό Πατρών, αλλά αυτό κράτησε για 2 χρόνια καθώς οι δύο σύλλογοι δεν συμφώνησαν στη νέα ονομασία, με την πλευρά της Θύελλας να προτείνει την ονομασία «Θυελλώδης Ολυμπιακός» και την πλευρά του Ολυμπιακού το «Ολυμπιακή Θύελλα». Έτσι, την περίοδο 1959-1960 αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα Πατρών ως Ολυμπιακός, όπου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και συμμετείχε με την ίδια ονομασία στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου 1960 για την άνοδο στην Α' Εθνική. Την περίοδο 1960-61 αγωνίστηκε ως Θύελλα Πατρών στο τοπικό πρωτάθλημα Πατρών. Έχασε, ωστόσο, την άνοδο στην Α΄ Εθνική τερματίζοντας στην 4η θέση. Το 1963 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Πατρών και κέρδισε την άνοδο στην Β' Εθνική κατηγορία, όπου αγωνίστηκε από το 1963 μέχρι το 1967.

Η παρέμβαση Ασλανίδη

Τον Μάιο του 1967, ο Κώστας Ασλανίδης «κατέβηκε» στη Πάτρα για να «πείσει» τους παράγοντες της Θύελλας και των ομάδων Ολυμπιακός, Ηρακλής, Προοδευτική, Απόλλωνας, Πατραϊκός και Αχιλλέας να συγχωνευτούν, για να δημιουργηθεί ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πάτραι. Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, παράγοντας της Θύελλας Πατρών και μοναδικός επιζών από την τριμελή επιτροπή της ομάδας που συναντήθηκε με τον Ασλανίδη, θυμάται στο gazzetta.gr: «Τον Απρίλιο του '67 εγκαθιδρύθηκε η δικτατορία και τον Μάιο ο ίδιος ο ΓΓΑ, ο Ασλανίδης, κατέβηκε στην Πάτρα και κάλεσε σε σύσκεψη τρεις αντιπροσώπους από έξι σωματεία. Ήταν από τη Θύελλα, τον Ολυμπιακό, τον Απόλλωνα, τον Πατραϊκό, τον Αχιλλέα και την Προοδευτική. Από όλους, εκτός από την Παναχαϊκή. Στους εκπροσώπους της Θυέλλης ήμουν κι εγώ. Μας είπε ότι πρέπει να γίνει συγχώνευση, αλλιώς... ο Θεός να βάλει το χέρι του».
Οι παράγοντες της Θύελλας αρνήθηκαν, αλλά ο Ασλανίδης έστειλε αστυνομικές δυνάμεις να παραλάβουν το αρχείο και το καταστατικό του συλλόγου με την βία. Τότε, οι παράγοντες του συλλόγου πήραν το καταστατικό, το λάβαρο και την σφραγίδα, τα έβαλαν σε ένα σιδερένιο κιβώτιο και τα έκρυψαν σε ένα οικόπεδο στην περιοχή της Εγλυκάδας. Ο ΑΠΣ Πάτραι δημιουργήθηκε και η χούντα διόρισε και τον Γιάννη Λαμπρόπουλο στο ΔΣ. "Αν αρνηθείς, πας στην Τρίπολη, στις φυλακές" είπε ο πρόεδρος Γιώργος Κομνηνός στον Γ. Λαμπρόπουλο. «Είχα και δύο παιδιά, αναγκαστικά ανακάλεσα», είπε. Στις 27 Δεκέμβριου του 1967 με την υπογραφή του Κ. Ασλανίδη, η Θύελλα διαλύεται και επίσημα. «Δεν συνεμορφώθη προς την ανωτέρω διαταγή ημών», ανέφερε το χουντικό έγγραφο.
Μετά από λίγο καιρό, ο Φώτης Αραβαντινός, δημιούργησε την Ελπίδα Εγλυκάδας (περιοχή που είχαν θαφτεί το καταστατικό και τα σύμβολα της Θύελλας), η οποία παρουσιάστηκε ως συνέχεια της Θύελλας. Το 1969, επανιδρύθηκε, βασιζόμενη πάνω στο Καταστατικό της Θυγατρικής της Ομάδος «Ελπίς Εγλυκάδος» και πριν ακόμα την πτώση της χούντας το 1973 πήρε ξανά το κανονικό της όνομα, κατακτώντας παράλληλα το πρωτάθλημα Πατρών. «Ήταν μεγάλη ομάδα τότε η Θύελλα. Ήταν πραγματικά η ευτυχία μας. Είχαμε θυμάμαι στα προσφυγικά ένα δωμάτιο για να ντυνόμαστε, τα αποδυτήριά μας, στα οποία έσταζε το ταβάνι. Μια φορά πήγαμε με τα πόδια, μια ώρα πορεία για να παίξουμε με την Παναχαϊκή, επειδή χάσαμε το λεωφορείο. Και κερδίσαμε 1-0! Κανείς όμως δεν ήθελε τη διάλυση της Θύελλας. Είχαμε καλά συμβούλια τότε. Μαζί με τον Ολυμπιακό ήμασταν προσφυγικές ομάδες και για αυτόν μας είχε βάλει στο μάτι η χούντα», θα πει ο Γιάννης Λαμπρόπουλος.
Η Θύελλα Πατρών αγωνίζεται φέτος στη Γ’ εθνική κατηγορία και έχει έδρα το «Φώτης Αραβαντινός», στη μνήμη του ανθρώπου που επανίδρυσε την ομάδα μετά τη διάλυσή της από τη Χούντα.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet