Με μία ανυπόγραφη ανακοίνωση (χωρίς τα διακριτικά της εταιρείας), σε απειλητικό ύφος, η οποία χαρακτηρίζει έμμεσα το προσωπικό των μέσων σταθερής τροχιάς ανεύθυνο και χωρίς επαγγελματική ευσυνειδησία, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.
Η διοίκηση επικαλούμενη, προφανώς για λόγους εκφοβισμού, τον Κανονισμό Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας (ΚΕΟΛ, άρθρο 14 §20), «εφιστά την προσοχή όλων των εργαζομένων ως προς την υποχρέωσή τους, εφόσον δεν είναι εξουσιοδοτημένοι ή δεν έχουν θεσμικό ρόλο, να αποφεύγουν την παροχή πληροφοριών που αφορούν την Εταιρεία μέσω δημοσιευμάτων, δηλώσεων ή αναφορών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ.».
«Η οποιαδήποτε δημόσια αναφορά σε συμβάντα, πληροφορίες, υποθέσεις ή στις συνθήκες λειτουργίας της επιχείρησης, ιδίως όταν η αναφορά αυτή εκφράζει υποκειμενικές απόψεις, όχι μόνο κλονίζει την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού προς την Εταιρεία, αλλά είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο ακόμη την ίδια την ασφάλεια της δημόσιας συγκοινωνίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Περισσότερο μοιάζει με απόπειρα φίμωσης των εργαζόμενων και των συνδικάτων για το γεγονός ότι το προσωπικό, αλλά και το επιβατικό κοινό, παραμένουν απροστάτευτα απέναντι στην πανδημία, έναν και πλέον μήνα από το ρεπορτάζ της «Εποχής» για τα φαινόμενα συνωστισμού που επιτείνουν τη διασπορά του κορονοϊού («Μέσα μαζικού συνωστισμού με την πανδημία να καλπάζει», 10/10/20).
Απόδειξη ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των εργαζομένων της ΟΣΥ ΑΕ (όπως υποστηρίζουν συνδικαλιστικοί φορείς), ακόμα και στα κεντρικά της γραφεία στου Ρέντη, καθώς και το πρόσφατο πόρισμα των εποπτών δημόσιας υγείας της περιφέρειας Αττικής, στο οποίο περιγράφονται τα ελλιπή μέτρα προφύλαξης της δημόσιας υγείας σε σταθμούς και συρμούς των μέσων σταθερής τροχιάς.
Αναπάντητα τα κρίσιμα ερωτήματα
Το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου, σε κοινή απάντηση, χαρακτηρίζει κατάπτυστη την ανακοίνωση της διοίκησης. Τονίζουν πως δεν είναι δυνατόν να κατηγορούνται οι εργαζόμενοι ότι κλονίζουν την εµπιστοσύνη των επιβατών και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της δηµόσιας συγκοινωνίας, «όταν έχουν υπερβάλει εαυτούς, µε κίνδυνο και της προσωπικής τους υγείας, καθ΄ όλη την διάρκεια της πανδηµίας και όχι µόνο».
«Η επιλεκτική εφαρµογή του άρθρου 14 § 20 του ΚΕΟΛ ως µέσο εκφοβισµού των εργαζοµένων δεν είναι αποδεκτή, ειδικά όταν δεν εφαρµόζονται πλείστα όσα άρθρα του ΚΕΟΛ και ειδικά το επίκαιρο και άκρως αναγκαίο άρθρο 16 § 1 (προληπτική ιατρική – ιατρικές εξετάσεις)», σχολιάζουν οι εργαζόμενοι.
Οι ίδιοι είχαν ζητήσει (30/10/20) απαντήσεις σχετικά με την τηλεργασία και την ενίσχυση των µέτρων πρόληψης για τη διάδοση του Covid-19.
Μάλιστα, η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων (16/11/20) ζητάει μετ’ επιτάσεως την εφαρμογή της τηλεργασίας κατά το 50% ή το εκ περιτροπής στις ειδικότητες που δύναται.
Θέτει επίσης κρίσιμα ερωτήματα, ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στους χώρους εργασίας:
«-Γιατί οι γονείς δεν μπορούν να παρέχουν εξ αποστάσεων εργασία, αν αυτοί το επιλέξουν, όπως αναφέρει το από 10/11/20 email της διευθύντριας Διοικητικών Υπηρεσιών προς όλο το προσωπικό;
-Ποια η μέριμνα σε περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή με άτομο που βγήκε θετικό; Γιατί δεν ιχνηλατείτε με ποιους συναδέλφους είχε συναναστραφεί στο ενδιάμεσο;
-Γιατί τα άτομα των επιτροπών παραλαβής και αξιολόγησης των αιτήσεων για τις προσλήψεις είναι όλα μαζί σε έναν χώρο;
-Γιατί, ενώ απαγορεύτηκε η συνάθροιση άνω των 9 ατόμων, υπάρχουν γραφεία και γενικότερα χώροι με παραπάνω άτομα;
- Έχει μπει plexiglass στα εκδοτήρια που εργάζονται συγχρόνως 2 εκδότες;
- Το τμήμα εξυπηρέτησης του κοινού στο Σύνταγμα μήπως έχει μεγαλύτερο πλήθος εργαζομένων από το προβλεπόμενο, μετά τις 12 το μεσημέρι;».
«Απαράδεκτη η ανακοίνωση»
«Ορθώς χαρακτηρίζεται ως κατάπτυστη και μη αποδεκτή η ανυπόγραφη ανακοίνωση της δημόσιας επιχείρησης ΣΤΑΣΥ από το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου, μέσω της οποίας επιχειρείται η φίμωση και ο εκφοβισμός των εργαζόμενων», αναφέρει στην «Εποχή» ο Θέμης Αμπλάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ).
Τονίζει ότι οι εργαζόμενοι και οι νόμιμοι εκπρόσωποι τους έχουν υποχρέωση ενημέρωσης του κοινωνικού συνόλου για ζητήματα τα οποία αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία της επιχείρησης, στην κατεύθυνση προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος και της ασφάλειας της δημόσιας συγκοινωνίας.
«Ιδιαίτερα ζητήματα τα οποία άπτονται της υγείας του προσωπικού και του επιβατικού κοινού, δεν πρέπει να αποκρύπτονται», προσθέτει ο Θ. Αμπλάς.
Επισημαίνει δε ότι η κίνηση της ΣΤΑΣΥ καταγράφεται με φόντο την εργαλειοποίηση και την επίκληση της υγειονομικής κρίσης, επί παντός επιστητού, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
«Με το πρόσχημα αυτό και πρώτο στόχο την κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων, ξεδιπλώνει η σημερινή κυβέρνηση το νεοφιλελεύθερο, αντεργατικό και αντικοινωνικό της σχέδιο. Το φαινόμενο αυτό το οποίο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στον ιδιωτικό τομέα, επιχειρεί τώρα η να επιβάλει η κυβέρνηση και στους εργαζόμενους στο δημόσιο», καταλήγει ο πρόεδρος της ΟΣΜΕ.