Πεντακόσια άτομα, σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες, διαδήλωσαν την 9η Νοέμβρη ενάντια στις γυναικοκτονίες στους δρόμους του Κανκούν, τόπο οργίου των καρτέλ ναρκωτικών, όπου υπολογίζεται ότι δολοφονούνται 10 γυναίκες την ημέρα. Η τελευταία γυναικοκτονία ήταν της 20χρονης Μπιάνκα Αλέξις, της οποίας το πτώμα βρέθηκε διαμελισμένο μέσα σε μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών. Λίγες μέρες νωρίτερα βιάστηκε ένα κορίτσι 14 ετών, μια άλλη γυναίκα βρέθηκε δολοφονημένη μέσα σε ένα εγκαταλειμμένο κτήριο και δέκα γυναίκες κατόρθωσαν να διαφύγουν από δύο κουκουλοφόρους άνδρες που προσπαθούσαν να τις απαγάγουν.

«Ούτε μια λιγότερη», «Δικαιοσύνη για την Αλέξις» φώναζαν οι γυναίκες ενώ κατευθύνονταν προς το δημαρχείο. Εκεί δέχτηκαν την επίθεση της αστυνομίας με πραγματικά πυρά από πιστόλια και αυτόματα όπλα, ενώ η εθνοφρουρά κύκλωσε την πόλη σε διάφορα σημεία.

Η εφημερίδα Por Esto δημοσίευσε τη φωτογραφία ενός αστυνομικού που υψώνει το πιστόλι του, σε απόδειξη της χρήσης ένοπλης βίας.

Πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και τέσσερις δημοσιογράφοι, για να προστεθούν στο βαρύ φόρο αίματος που οι εκπρόσωποι του Τύπου πληρώνουν στο Μεξικό.

Ο κυβερνήτης, η δήμαρχος και ο αστυνομικός διευθυντής προσπάθησαν να αποποιηθούν της ευθύνης. Η δήμαρχος Μαρία Λασάμα, η οποία ανήκει στο κόμμα του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ (Άμλο), δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να διατάξει την καταστολή μιας διαδήλωσης υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, διότι στηρίζει απόλυτα τη διαμαρτυρία σε προσωπικό επίπεδο.

Το επόμενο πρωί, ο πρόεδρος Άμλο ανακοίνωσε ότι αυτό το είδος καταστολής ανήκει στις κυβερνήσεις του παρελθόντος και υποσχέθηκε τη διερεύνηση του θέματος, ενώ ο αστυνομικός διευθυντής απολύθηκε. Ταυτόχρονα, όμως, εξαφανίστηκαν οι περισσότερες φωτογραφίες και τα περισσότερα βίντεο που αποτελούσαν μαρτυρίες των γεγονότων.

Η διαμαρτυρία στο Κανκούν αντανακλά την αύξηση της «άμεσης δράσης» των φεμινιστριών του Μεξικού και το θυμό τους απέναντι σε μια κυβέρνηση που είχε υποσχεθεί την καταπολέμηση της βίας εναντίον τους και απέτυχε.

Ο φόβος έχει πλέον μετατραπεί σε οργή.

Τόνια Τσίτσοβιτς Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Λατινική Αμερική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet