Με μαζικές διαδηλώσεις σε κάθε πόλη της Γαλλίας αντιδρούν οι πολίτες στο νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος καθολικής ασφάλειας», το οποίο και προσφέρει πλήρη κάλυψη στην αστυνομία, σε όποιο σχεδόν αδίκημα και αν υποπέσει, εν ώρα υπηρεσίας, απαγορεύοντας οποιοδήποτε δημόσιο έλεγχο από δημοσιογράφους, αλλά και πολίτες.
Με το νέο νόμο, εφόσον αυτός υπερψηφιστεί από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα κρίνεται παράνομη η δημοσιοποίηση φωτογραφιών ή βίντεο αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, εάν θεωρηθεί ότι υπάρχει πρόθεση προσβολής του αστυνομικού (!) Το συγκεκριμένο άρθρο (άρ. 24) ικανοποιεί απόλυτα πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών ενώσεων για τη μη δημοσιοποίηση οποιουδήποτε στοιχείου ταυτότητας ή μέρους του προσώπου αστυνομικού ή χωροφύλακα εν ώρα υπηρεσίας, καθώς θίγει τη «σωματική και ψυχική του ακεραιότητα». Τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερα βίντεο αστυνομικής βίας βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, ενώ ήρθε η ώρα εκδίκασης προσφυγών των Κίτρινων Γιλέκων που καταγγέλουν με πλούσιο υλικό την αστυνομική καταστολή. Η προβλεπόμενη ποινή, σε όποιον δημοσιοποιεί αυτό το υλικό στα σόσιαλ μίντια, θα είναι φυλάκιση έως ένα έτος και πρόστιμο έως 45.000 ευρώ. Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει το δικαίωμα των Αρχών να χρησιμοποιούν drones κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ή για λόγους κρατικής ασφάλειας.
Σε έκθεσή της η Συνήγορος του Πολίτη, Κλερ Εντόν, εκφράζει «ιδιαίτερη ανησυχία» για το άρθρο 24, καθώς «ενδέχεται να εγείρει εμπόδια στην ελευθερία του Τύπου και στο δικαίωμα στην ενημέρωση». Στο ίδιο μήκος κύματος η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, που κρίνουν πως το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί τον δούρειο ίππο για την επιβολή της λογοκρισίας σε ό,τι αφορά την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Αντίστοιχα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έκρινε πως το νομοσχέδιο φτάνει να παρέχει «ασυλία» στην καταστολή, καθώς το μόνο που θα καταφέρει είναι να αποθαρρύνει τη δημοσιοποίηση υλικού που παρουσιάζει σκηνές πιθανής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Την περασμένη Τρίτη η Ένωση Δημοσιογράφων, η Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και άλλες οργανώσεις οργάνωσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες κατεστάλησαν βίαια, ενώ συνελήφθησαν δημοσιογράφοι, οι οποίοι και κρατήθηκαν για ώρες. Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν, εκείνος απάντησε πως «οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να προσεγγίζουν τις αρχές πριν από διαδηλώσεις που θέλουν να καλύψουν, προκειμένου να μπορούν να τις καθιστούν ενήμερες και να κάνουν τη δουλειά τους, όντας προστατευμένοι από τις δυνάμεις της τάξης». Πρόθεση είναι, καθώς φαίνεται, δημοσιογράφοι να μην είναι όσοι εγγράφονται στις δημοσιογραφικές ενώσεις, αλλά όσοι αναγνωρίζονται με αυτή την ιδιότητα από το υπουργείο. Χάνεται έτσι κάθε έννοια της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και γενικά της ελευθερίας.