Ενώ η κατάσταση του ΕΣΥ είναι μακάβρια τρομακτική, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων είναι εκθετική, παρά το δεύτερο λοκ ντάουν, ενώ η φτωχοποίηση του κόσμου είναι ραγδαία, η κυβέρνηση προσπαθεί, απεγνωσμένα πια, να κατασκευάσει μια πλαστή εικόνα· του δήθεν ελέγχου της πανδημίας, της υποτιθέμενης αντοχής του ΕΣΥ, της πλασματικής στήριξης των εργαζομένων, της ψεύτικης διαθεσιμότητας εμβολίου. Αυτή τη φορά, όμως, σε αντίθεση με το καλοκαίρι, διαψεύδεται πολύ γρήγορα από τα ίδια τα στοιχεία, αλλά και από την αντίδραση του κόσμου, παρότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για επικύρωση της πολιτικής του.
Σύμφωνα με εκτίμηση του Γιώργου Παυλάκη, επικεφαλής ερευνητή του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, «δυστυχώς, δεν είμαστε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος. Θα πρέπει να προετοιμαστείτε να ανέβουν τα κρούσματα ακόμα παραπάνω. Δεν ξέρω που θα φτάσουν τελικά, θα εξαρτηθεί από το αν η κυβέρνηση θα πάρει τα σωστά μέτρα και αν η κοινωνία θα τα ακολουθήσει» [Mega, 15/11].
Κατάρρευση ΕΣΥ
Την εβδομάδα που μας πέρασε το ΕΣΥ κατέρρευσε. Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε την Πέμπτη το βράδυ τελεσίγραφο προς του κλινικάρχες, προκειμένου να παραδώσουν (έναντι αδρότατης αποζημίωσης) 200 κλίνες ΜΕΘ και εκείνοι αρνήθηκαν. Κατόπιν τούτου, την Παρασκευή το πρωί επίταξαν (δηλαδή υπενοικίασαν) δύο (μόλις) ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους. Χαρακτηριστική της κατάστασης ήταν η δήλωση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόριος Σαραφιανός ο οποίος ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς η αποζημίωση να καταβάλλεται περίπου αυθημερόν, καθώς «μόνο το οξυγόνο και τα φάρμακα απαιτούν ρευστότητα και οι κλινικές δεν θα πληρωθούν πριν περάσουν 3-4 μήνες» [ieidiseis.gr, 19/11. Στο ίδιο εκβιαστικό μήκος κύματος βρέθηκαν και οι ιδιώτες γιατροί, απαιτώντας υπέρογκους αφορολόγητους μισθούς, τη διατήρηση των ιδιωτικών τους ιατρείων και απίστευτη μοριοδότηση για όταν γίνουν προσλήψεις στο ΕΣΥ, προκειμένου να «ριχτούν στη μάχη». Τις παράλογες απαιτήσεις δικαιολόγησε ευθαρσώς ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθ. Εξαδάκτυλος λέγοντας πως «οι συνάδελφοι δεν έχουν όλοι περιουσία τέτοια που να τους επιτρέπει να εκτίθενται σε κινδύνους έχοντας το κεφάλι τους ήσυχο ότι οι χήρες και τα ορφανά θα μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς» [ΕΦΣΥΝ, 19/11]. Από την ανακοίνωση της κατ’ όνομα επίταξης δεν προκύπτει αν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κλινικαρχών και των γιατρών, μένει μόνο η εντύπωση. Και όλα αυτά, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό νοσεί. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας από το προσωπικό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λάρισας, κατά την επίσκεψή του στην πόλη, «όλα τα κρεβάτια Covid στις ΜΕΘ είναι καλυμμένα. Έχουμε μια κλινική Covid-19 με 130 κρεβάτια, στην οποία όμως αντιστοιχούν μόνο 4 γιατροί». Όπως επεσήμανε: «Πάνω από 1.500 γιατροί και νοσηλευτές σε όλη την χώρα νοσούν και 500 επιπλέον σε καραντίνα».
Εμπόριο ελπίδας
Ενώ, λοιπόν, το ΕΣΥ καταρρέει –και ο ιδιωτικός τομέας πατάει στην κυριολεξία επί πτωμάτων- το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να κωφεύει σε κάθε αίτημα για ενίσχυση του εθνικού συστήματος και σπεύδει να συγχαρεί όσες νοσηλεύτριες δείχνουν απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και δηλώνουν εθελόντριες σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Την περασμένη εβδομάδα, δέκα νοσηλεύτριες ΜΕΘ από την Κρήτη, τρεις από την Κέρκυρα και έξι από την Αργολίδα έδειξαν «μεγαλείο ψυχής και λεβεντιά», όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μέσω τουίτερ, ο οποίος συνεχώς προαναγγέλλει προσλήψεις από το πρώτο ακόμα κύμα της πανδημίας και ακόμα έχει καταφέρει να υλοποιήσει… καμία. Αυτό, όμως, που κατάφερε είναι να εκπονήσει Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ανακοινώνοντας τη δημιουργία 1.018 εμβολιαστικών κέντρων, χωρίς ακόμα να υπάρχει εμβόλιο, ούτε να γνωρίζουμε πότε θα υπάρξει. Φυσικά, το εμπόριο ελπίδας μόνο τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα μπορεί να φέρει, καθώς ο κόσμος είναι ήδη εξαντλημένος, ψυχικά και οικονομικά.
Ένδεια κοινωνικού κράτους
Ενόσω, το υπουργείο Υγείας επιδίδεται σε εμπόριο ελπίδας, το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών επιδίδονται σε εμπόριο στήριξης των πληγέντων, πρωτοσταντούντος δε του πρωθυπουργού. Ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας έχει καταρτιστεί από τον ίδιο, χωρίς βέβαια να αναγνωρίζει καμία ευθύνη όπου έχει ήδη αποτύχει, μέσω του τουίτερ (στα αγγλικά) ισχυρίστηκε πως «Η Ελλάδα, όπως οι περισσότερες χώρες, έδωσε τη μάχη για την προστασία της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τις προσπάθειές μας να πετυχαίνουν και τις πολιτικές μας να επικυρώνονται. Ο επόμενος στόχος μας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η αδιάλειπτη εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας» [19/11]. Με τις επιτυχημένες πολιτικές της κυβέρνησης ξεπεράσαμε το ένα εκατομμύριο ανέργων και εκτιμάται πως 70.000 επιχειρήσεις είναι στα πρόθυρα του «λουκέτου». Σε αυτή την κατάσταση, τα αρμόδια υπουργεία ανακοίνωσαν α) ψαλίδι στο δώρο των Χριστουγέννων, που ξεπερνά το 50% για αρκετούς εργαζόμενους και β) εξαφάνιση του κοινωνικού μερίσματος με παροχή του μόνο στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, επαναλαμβάνοντας, για να μην φανεί η ένδεια του κοινωνικού κράτους, μέτρα (ημίμετρα) που ήδη εφαρμόζονται. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «ντράπηκε και η ντροπή με τις υποτιθέμενες νέες ανακοινώσεις».
Άνοιγμα στο δεύτερο κύμα
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρισκόμαστε στην τρίτη εβδομάδα λοκ ντάουν, με όλα τα σχολεία πλέον κλειστά και την τηλεκπαίδευση να μην λειτουργεί, την ίδια στιγμή που τα ιδιωτικά σχολεία κάνουν μάθημα [«Αυτό δείχνει τη δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», δήλωσε κυνικά ο πρώην υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης (OPEN, 19/11)], με την πλειονότητα των στελεχών του ελληνικού κλήρου να νοσεί, αλλά να επιτρέπεται το προσκύνημα σε σωρούς κληρικών και να αφήνεται αναπάντητο το αίτημα της Εκκλησίας για «ανοιχτές εκκλησίες τα Χριστούγεννα» και με την προσπάθεια αποσιώπησης της άγριας καταστολής των συμβολικών συγκεντρώσεων του Πολυτεχνείου, την ίδια ώρα που ετοιμάζεται το έδαφος πως για τα νέα κρούσματα θα φταίει η Αριστερά.
Και εδώ έρχεται το εμπόριο ανοίγματος, καθώς προλειαίνεται το έδαφος για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων (πρώτα τα σχολεία, ύστερα το λιανεμπόριο, τελευταία η εστίαση) μέχρι τα Χριστούγεννα, για «να σωθεί η οικονομία». Όπως ακριβώς συνέβη το καλοκαίρι, με το άνοιγμα στον τουρισμό. Επανάληψη του ίδιου ανεύθυνου σχεδίου, που θα φέρει (με μαθηματική ακρίβεια) περαιτέρω γιγάντωση του δεύτερου κύματος.
Φθορά
Η κυβέρνηση, όμως, προσπαθεί να ξεπουλήσει την πραμάτεια της, να τη βρει το νέο έτος δικαιωμένη και δυνατή, ώστε αν χρειαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές να είναι εκείνη κυρίαρχος. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν φθορά με μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από τις 16,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, στις 13,1 μονάδες σε δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» (14/11) και έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με την Opinion Poll (17/11, εφημερίδα Political) το 53% δηλώνει λίγο ή καθόλου αισιόδοξο για την αντιμετώπιση της πανδημίας (σε σχέση με τον Οκτώβρη ο βαθμός αισιοδοξίας υποχωρεί κατά 6%), το 58% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας (67% τον Οκτώβρη) και το 38% (43% τον Οκτώβρη) να δηλώνει ικανοποίηση από τη στήριξη στην οικονομία, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Είναι φανερό ότι το καράβι μπάζει νερά, με μεγάλη ταχύτητα, και η κυβέρνηση δηλώνει ότι «ακόμα βρέχει». Η φθορά πια δεν κρύβεται, ούτε η αμηχανία της κυβέρνησης. Η επιμονή σε ένα σχέδιο κοντόφθαλμο θα έχει τραγικά –και δύσκολα αναστρέψιμα- για την κοινωνία, αλλά και την οικονομία αποτελέσματα. Αντί εμπροσθοβαρών μέτρων στήριξης, αντί της ενίσχυσης του ΕΣΥ και του εκπαιδευτικού συστήματος, επιλέχθηκαν μπαλώματα, που πλέον δεν κρατάνε την ορμή της θύελλας που έσπειραν.
Πανελλαδική απεργία στις 26 Νοεμβρίου
Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν προκηρύξει ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και σωματεία για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, με τους εργαζόμενους να απαιτούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία.
Μεταξύ άλλων ζητούν:
• μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό
• επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Στήριξη του ΕΣΥ
• μαζικές προσλήψεις υγειονομικών γιατρών, νοσηλευτών εκπαιδευτικών, καθαριστριών
• αποσυμφόρηση μέσων μαζικής μεταφοράς
• αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13 και 14ου μισθού
• κανένας εργαζόμενος και άνεργος χωρίς εισόδημα