Μετά την καταστολή που επέλεξε η κυβέρνηση ως στάση απέναντι στις συμβολικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συμπληρώνει τώρα την επικοινωνιακή πολιτική της –γιατί μόνο αυτή γνωρίζει, όπως φαίνεται, καλά– με το εμπόριο ελπίδας, που αξιοποιεί τα ευχάριστα νέα από το μέτωπο του εμβολίου για το φονικό κορονοϊό.

Η κρατική καταστολή μπορεί να χαϊδεύει τα αφτιά ενός πολύ συντηρητικού και εκφοβισμένου ακροατηρίου, αλλά στο μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν αρκεί για να κερδίσεις οποιαδήποτε μάχη. Γι’ αυτό επιλέγουν τώρα ένα πιο ευνοϊκό πεδίο, των θετικών ειδήσεων από το μέτωπο του εμβολίου, για να προσθέσουν ρόδινες αποχρώσεις στο σκοτεινό φόντο, όπου εγγράφονται οι εκρηκτικά καθυστερημένες προσπάθειες ελέγχου του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ένα μείγμα ιδεοληψίας και ανικανότητας χαρακτηρίζει σχεδόν κάθε κυβερνητική κίνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη εμπλοκή στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για αξιοποίηση των ιδιωτικών κλινικών σ’ αυτή την κρίσιμη φάση της μάχης. Ενώ η ανάγκη επίταξης ιδιωτικών εγκαταστάσεων έχει εντοπιστεί και αναδειχθεί, ιδίως από την αντιπολίτευση, πολύ νωρίτερα, ήδη από το πρώτο κύμα, φτάνουμε κυριολεκτικά την τελευταία ώρα που το σύστημα καταρρέει, για να αποδειχθεί ότι ούτε και στον προνομιακό για την κυβερνητική ιδεοληψία τομέα της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν αποδεικνύεται ικανή η «επιτελική κυβέρνηση». Αντίθετα, οι απελπιστικά καθυστερημένες προσπάθειές της δείχνουν ότι συμπλήρωμα της νεοφιλελεύθερης επιλογής για εγκατάλειψη του ΕΣΥ στην τύχη του και για παράδοσή του στους ιδιώτες επιχειρηματίες της υγείας, είναι η ανικανότητα να οργανωθεί έγκαιρα και σωστά ακόμα και μια τέτοια λύση έσχατης ανάγκης.

Εν τω μεταξύ, η καμπύλη της διάδοσης δεν λέει να επιπεδωθεί, η επαγγελία του τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων δεν διακρίνεται στον ορίζοντα και το χρονικό όριο σταδιακής άρσης της καραντίνας απομακρύνεται όπως ο φυσικός ορίζοντας, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους. Το φόντο θα εξακολουθεί να είναι σκοτεινό. Και η ειρωνική απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση συμφωνία και ταχύτατη εφαρμογή μιας εντελώς διαφορετικής κοινής πολιτικής υγείας για ένα εξάμηνο, θα ακούγεται σαν εγκληματικά υπεροπτική εκδήλωση ιδεοληψίας και ανεπάρκειας.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet