Ο… Θεός έχει πλέον δίπλα του τον… θεό Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Την Τετάρτη, ο άνθρωπος που -ήθελε δεν ήθελε- είχε γίνει ιδέα για εκατομμύρια ανθρώπους, «αποχώρησε» από το μάταιο τούτο κόσμο. Ο Ντιέγκο δεν έπαιξε απλώς ποδόσφαιρο. Έπαιξε με το σύστημα, έπαιξε με το νόμο, αλλά όπως λένε και οι Clash «I fought the law, and the law won». Έπαιξε ακόμα και με τη ζωή του. Είχε άγνοια κινδύνου; Άγνοια πραγματικότητας; Ισως είχε περισσότερο θάρρος. Εξάλλου ήταν αυθεντικός και προσπάθησε να σταθεί όρθιος απέναντι στους πλέον «πολιτικώς ορθούς» ιεροκήρυκες της ποδοσφαιρικής «κανονικότητας» της εποχής του. Στάθηκε δίπλα στον Κάστρο, τον Τσάβες, τον Μοράλες, τον Μαδούρο. Γιατί ποτέ δεν ξέχασε ότι μεγάλωσε στη Βίλα Φιορίτο, μια παραγκούπολη στα νότια προάστια του Μπουένος Άιρες, σε μια φτωχή οικογένεια που είχε άλλα πέντε παιδιά. Γιατί ο Ντιέγκο ήταν το παιδί όλων των Αργεντίνων, όλων των φτωχών του πλανήτη!
Αποχαιρετάμε τον Ντιέγκο με τα λόγια του Ηλία Λάγιου:

«Στη δίψα μου ονειρεύομαι τον Ντιέγκο, νεροσυρμή στην εσχατιά του πόνουμε τον Μακρή, τη Νοταρά, τον Βέγγο.
Ένας χωριάτης, πάνω στου ημιόνου την πλάτη, με την έλλαμψη του μόνου Έλληνος, που θα χτίσει Παρθενώνα.
Να θεωρεί με την πίκρα του αυτοκτόνου το περιστέρι, ο Ντιέγκο Μαραντόνα». («Μπαλάντα του απερχόμενου ντριπλέρ του καιρού τούτου», από «Το βιβλίο της Μαριάννας», Ίκαρος, Αθήνα 1993)

«Πέθανε ο φίλος μου»

Ο Ντιέγκο προδόθηκε από τη καρδιά του την ίδια μέρα, 25 του Νοέμβρη, που συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από το θάνατο του Φιντέλ και 15 από την ημέρα που ένας άλλος «καταραμένος» του ποδοσφαίρου, ο Τζoρτζ Μπεστ, έφευγε από τη ζωή.
Την ημέρα που ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο «έφυγε» από τη ζωή, ο Μαραντόνα έγραψε ένα αποχαιρετιστήριο κείμενο:

 

«Πέθανε ο φίλος μου, ο έμπιστος μου φίλος, εκείνος που με συμβούλευε, εκείνος που με έπαιρνε τηλέφωνο οποιαδήποτε ώρα για να συζητήσουμε για πολιτική, για ποδόσφαιρο, για μπέιζμπολ.
Εκείνος που μου είπε, όταν ήρθε ο Μπους, ότι ο Κλιντον ήταν χειρότερος. Καθώς δεν είχε ποτέ άδικο, για εμένα ο Φιντελ είναι, ήταν και αιωνίως θα είναι ο σπουδαιότερος. Η καρδιά μου πονάει, καθώς ο κόσμος χάνει τον σοφότερο όλων.

Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να θάψει μια δικτατορία με 20 άντρες, να προκαλέσει την Αμερικανική Αυτοκρατορία. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να μειώσει την παιδική θνησιμότητα από το 42% σε 4%. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να δημιουργήσει πάνω από 130.000 γιατρούς, διασφαλίζοντας 1 γιατρό ανά 130 ανθρώπους, με το υψηλότερο ποσοστό ανά κεφαλή στον κόσμο. Δεν πιστεύει οποιοσδήποτε στη μεγαλύτερη Ιατρική Σχολή στον κόσμο, απ’ την οποία αποφοιτούν πάνω από 1.500 αλλοδαποί γιατροί το χρόνο, με 25.000 πτυχιούχους γιατρούς από 84 έθνη. Δεν στέλνει οποιοσδήποτε περισσότερους από 30.000 γιατρούς να εργαστούν σε πάνω από 68 χώρες του κόσμου, πραγματοποιώντας σχεδόν 600.000 αποστολές. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να δημιουργήσει το μοναδικό κράτος της Λατινικής Αμερικής χωρίς παιδικό υποσιτισμό. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να δημιουργήσει το μοναδικό κράτος της Λατινικής Αμερικής χωρίς πρόβλημα ναρκωτικών. Δεν παρέχει οποιοσδήποτε πρόσβαση στο 100% της σχολικής εκπαίδευσης. Δεν περπατάει οποιοσδήποτε στη χώρα του, χωρίς να αντικρίσει ούτε ένα παιδί να κοιμάται στους δρόμους. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να δημιουργήσει τη μοναδική χώρα στον κόσμο που κάνει πράξη την οικολογική βιωσιμότητα. Δεν αυξάνει οποιοσδήποτε το προσδόκιμο ζωής στα 79 χρόνια. Δεν πιστεύει οποιοσδήποτε σε θεραπείες για τον καρκίνο. Δεν καταφέρνει οποιοσδήποτε να εξαλείψει τη μετάδοση του ιού HIV από τη μητέρα στο παιδί. Δεν ηγείται οποιοσδήποτε της χώρας με τον μεγαλύτερο αριθμό Ολυμπιακών μεταλλίων στην Λατινική Αμερική. Δεν επιβιώνει οποιοσδήποτε περισσότερες από 600 απόπειρες δολοφονίας κατά της ζωής του και 11 προέδρων της Αμερικής να προσπαθούν να τον καθαιρέσουν. Δεν καταφέρνει οποιοσδήποτε να επιβιώσει η χώρα του 50 χρόνια εμπάργκο και οικονομικού πολέμου. Δεν καταφέρνει οποιοσδήποτε να είναι 90 χρονών, με τόση επιρροή στην παγκόσμια ιστορία.
Αγαπήθηκε από εκατομμύρια. Παρεξηγήθηκε από πολλούς άλλους. Το μόνο που δεν μπορεί να κάνει, οποιοσδήποτε, είναι να τον αγνοήσει. Αναπαύσου εν ειρήνη Φιντέλ Κάστρο»!

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet