Στην εκ βάθρων αλλαγή του νόμου Παππά για τη λειτουργία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σύμφωνα με σχέδιο που διέρρευσε το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει σχεδόν τα πάντα στο τηλεοπτικό τοπίο, από τις οφειλές των καναλιών μέχρι και την ευθύνη για την αδειοδότηση των καναλιών, η οποία από το ΕΣΡ που παραχωρήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στον εκάστοτε υπουργό Τύπου!
Η κυβέρνηση σχεδιάζει πρώτα απ’ όλα την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στα ιδιωτικά κανάλια, καθώς προχωρά στην κατάργηση της υποχρέωσης του Νόμου Παππά για 400 εργαζόμενους ανά σταθμό με σταθερή και μόνιμη εργασία. Τι κάνει; Προβλέπει μεν ότι παραμένει ο ελάχιστος αριθμός των 400 εργαζομένων, οι εργοδότες όμως θα έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν εργαζόμενους σε συνδεδεμένες εταιρείες ή εταιρείες παραγωγής, κατά ποσοστό 30%, δηλαδή 120 εργαζόμενους. Στους 280 εργαζόμενους του κάθε σταθμού που απομένουν, θα περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή σύμβαση έργου.
Ακόμα πιο... γενναιόδωρη γίνεται η κυβέρνηση στο οικονομικό μέρος, καθώς προχωρά σε αλλαγή καταβολής του τιμήματος των αδειών. Κάθε κανάλι πρέπει να πληρώνει ετησίως 3,5 εκατ. ευρώ, σύνολο για τα δημόσια ταμεία από τα έξι κανάλια 21 εκατ. ευρώ το χρόνο. Όμως το νομοσχέδιο Πέτσα με ένα... “μαγικό” τρόπο προβλέπει ότι τα 3,5 εκατ. ευρώ μπορούν να γίνουν 50.000 ευρώ, εάν το κανάλι βεβαιώσει επενδύσεις ύψους 3,45 εκατ. ευρώ εντός του έτους, με υπογραφή ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή. Μάλιστα, επένδυση θεωρείται και το κόστος για την παραγωγή προγράμματος! Διευκολύνσεις προβλέπονται και για τα επόμενα έτη, καθώς τα 3,5 εκατ. ανά έτος, θα καταβάλλονται κάθε μήνα και συγκεκριμένα για το 2021 η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον... Οκτώβριο.
Ήδη η ΕΣΗΕΑ και τα υπόλοιπα σωματεία του χώρου μελετούν τις πληροφορίες για τις επικείμενες, αρνητικές, αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο και ετοιμάζουν τις θέσεις τους. Πάντως για τις “διαρροές” του νομοσχεδίου Πέτσα τοποθετήθηκε η Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος, η οποία σε ανακοίνωση της αναφέρει μεταξύ άλλων: “Προφανώς για την κυβέρνηση και τους καναλάρχες τα εκατομμύρια ευρώ από τις «λίστες Πέτσα», τα δεκάδες εκατομμύρια από το «χάρισμα» των δόσεων οφειλών για τις άδειες, δεν αρκούν. Χρειάζεται γενική απορρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου με θύματα και πάλι τους εργαζόμενους και εν τέλει την αξιοπιστία των ίδιων των Μέσων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι άοκνες προσπάθειες του κ. Πέτσα και σε συνδυασμό με την κατάλυση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων που έρχονται με τον νέο «συνδικαλιστικό» νόμο, προδιαγράφουν ένα άκρως δυστοπικό, ορμπανικό περιβάλλον στο χώρο της ενημέρωσης. Κι ενώ ήδη η υγειονομική κρίση πλήττει καίρια και τον χώρο του Τύπου (αναστολές εργασίας, ελαστικοποίηση, μισθοί πείνας, απολύσεις)”.