Σήμερα, περίοδο κατά την οποία η κοινωνία αντιμετωπίζει την πανδημία με μια κυβέρνηση που επιμένει να μη στηρίζει τη δημόσια υγεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση βιώνει και αυτή τις καταστροφικές, σε όλα τα επίπεδα, συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής Μητσοτάκη.

Είναι ξεκάθαρο σε όλους εμάς που συμμετέχουμε στην αυτοδιοικητική ζωή της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας μας, ότι η σημερινή διοίκηση δεν διστάζει να μετατρέψει την κρίση σε ταξική ευκαιρία, μέσα από την προώθηση των πιο «βίαιων και αντιδραστικών μέσων». Στόχος, η δημιουργία εκείνων των πλειοψηφιών που θα της λύσουν τα χέρια για τις κοινωνικά οπισθοδρομικές και αυτοδιοικητικά επιζήμιες, πολιτικές της.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα στο περιφερειακό συμβούλιο, εν μέσω πανδημίας, ασχοληθήκαμε με το προτεινόμενο ψήφισμα της παράταξης του γνωστού για τις ακραίες απόψεις του, κ. Τζήμερου.
Ένα ψήφισμα ακροδεξιού λαϊκισμού που αμφισβητούσε ανοικτά και χωρίς ντροπή όλες τις δικλείδες της δημοκρατίας, με σκοπό το «ξεβράκωμα της αριστερίλας», όπως περιγραφικά ο ίδιος έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο διαδίκτυο. Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε αποκλειστικά και μόνο από τη διοίκουσα παράταξη και τους «ανεξάρτητους» πλέον Χρυσαυγίτες, ενώ όλες οι υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις απείχαν. Μια διαδικασία που έλαβε χώρα και απασχόλησε το περιφερειακό συμβούλιο μόλις μια μέρα μετά από τη φιέστα καταστολής και ξυλοδαρμού πολιτών ακόμα κι έξω από το σπίτι τους.
Έχουμε λοιπόν τη διοίκηση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας μας να:

- υπογράφει γραμμάτια με την παράταξη του κ. Τζήμερου,

- χρησιμοποιεί την ανοχή και τη στήριξη των «ανεξάρτητων» Χρυσαυγιτών,

- απέχει προκλητικά από τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, ενώ με την ίδια ευκολία καταθέτει στεφάνι στον Κατσιφα.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά σε μια ακροδεξιά στροφή της διοίκησης που πλήττει τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου και αφαιρεί ζωτικό χώρο για τη συζήτηση κρίσιμων θεμάτων από τη δημόσια υγεία ως την προστασία του περιβάλλοντος και τις υποδομές, με λίγα λόγια αποδυναμώνει και υπονομεύει την τοπική δημοκρατία, όπως διαπίστωσε στην παρέμβασή της η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής, Ρένα Δούρου.
Και όλα αυτά ενώ η διοικούσα παράταξη του κ. Πατούλη τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με το μείζον θέμα της ακύρωσης προμήθειας 92 καινούργιων, σύγχρονων λεωφορείων από τον ΟΑΣΑ, μέσω του ΠΕΠ Αττικής, επικαλούμενη δήθεν αντιρρήσεις της Κομισιόν. Αντιρρήσεις που όλως τυχαίως «ξέχασε» να μνημονεύσει και να παρουσιάσει στο περιφερειακό συμβούλιο, όταν υπέγραψε την απόφαση ανάκλησης της αγοράς λεωφορείων με δικαιούχο τον ΟΑΣΑ.
Στο πλευρό της διοίκησης της μεγαλύτερης περιφέρειας της πατρίδας μας, στέκεται σε παράλληλη πορεία η εθνική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση που προσπαθεί να καλύψει επικοινωνιακά την αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας, διαλέγοντας σκόπιμα να επιτεθεί στον κόσμο της αριστεράς και την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη.
Οι πράξεις γενικευμένης αυθαιρεσίας από την αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη, η ωμή βία εναντίον πολιτών αλλά και βουλευτών και η παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνέρχεσθαι, αποσκοπούν στη συσπείρωση ενός συντηρητικού (στα όρια του ακροδεξιού) ακροατηρίου με απώτερο σκοπό τη δημιουργία εκείνου του κοινωνικού αυτοματισμού, χρήσιμου όπλου στα χέρια της πιεζόμενης κυβέρνησης εξαιτίας των εξελίξεων στο επίπεδο της πανδημίας.
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις οι δυνάμεις της κοινοβουλευτικής αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού κόσμου –με χαρακτηριστική την τοποθέτηση της παράταξης του κ. Σγουρού απέναντι στο ψήφισμα του κ. Τζήμερου– απαντούν συλλογικά, υπεύθυνα και ενωμένα. Καταγγέλλουν την αυταρχική και αντιδημοκρατική εκτροπή της πλειοψηφίας, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία μιας «αντιδραστικής» κοινωνικής συμμαχίας.

Ο κόσμος της Αριστεράς και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις εκφράζουν την πολιτική βούληση να σταθούν απέναντι της.
Από την πλευρά μας, ως περιφερειακή παράταξη Δύναμη Ζωής δεν κάνουμε βήμα πίσω, δίνουμε μάχες για τις ανάγκες των πολιτών της Αττικής, επιχειρώντας να διαφυλάξουμε το έργο της θητείας μας στη διοίκηση, από τη διαχείριση των απορριμμάτων, που επιχειρούν να ανατρέψουν κυβέρνηση και διοίκηση της Περιφέρειας, ως την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, που με την υπερτοπική του σημασία αλλάζει την περιοχή και την Αττική.

Στεκόμαστε στο πλευρό όλων εκείνων, που πέρα από κομματικές ταμπέλες, βάζουν πάνω από όλα το «εμείς» και τις ανάγκες μιας περιόδου κρίσιμων διακυβευμάτων. Μιας περιόδου που σημαδεύεται από την προάσπιση στοιχειωδών δικαιωμάτων, από την πρόσβαση όλων στη δημόσια υγεία ως την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Όλων εκείνων που απαιτούν πρόγραμμα και προτάσεις, με σαφές δημοκρατικό, προοδευτικό, οικολογικό πρόσημο, για το αύριο των παιδιών μας και όχι ψηφίσματα που αλληθωρίζουν στο χθες, ξεπλένοντας την ακροδεξιά, όπως τόνισε η επικεφαλής Ρένα Δούρου.
Μια ρήση του Αντόνιο Γκράμσι αποτυπώνει με ακρίβεια την κατάσταση: «Ένα σμήνος από μύγες που κατευθύνονται σε ένα βάζο με μέλι όπου και κολλάνε και χάνονται άδοξα».

Κώστας Βίτσας Ο Κώστας Βίτσας είναι περιφερειακός σύμβουλος στην περιφέρεια Αττικής, με την παράταξη «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet