Την οριστική απόδοσή του Παλαί, που χτίστηκε σε δασική έκταση ως ένα γιγάντιο αθλητικό κέντρο, για να υπηρετήσει τη φιέστα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στην κοινωνία για κοινωφελείς, δωρεάν για τους πολίτες, χρήσεις πολιτισμού και αθλητισμού, διεκδικούν οι κάτοικοι του Γαλατσίου και των όμορων Δήμων, αλλά εις μάτην. Οι περιπέτειες της διεκδίκησης του χώρου από τα κινήματα των πολιτών και την τοπική αυτοδιοίκηση είναι μακρόχρονη και ενδεικτική.

 

Φέτος, τελικά, το Νοέμβριο του 2020, ο δήμαρχος Γαλατσίου, προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής - ΠΕΔΑ, Γ. Μαρκόπουλος, «κατόπιν ενεργειών του», για τις οποίες εμφανίζεται ιδιαίτερα υπερήφανος, πέτυχε συμφωνία παραχώρησης του Παλαί από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου - ΕΤΑΔ (κληρονόμο της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ και ιδιοκτήτρια του ακινήτου) προς το Δήμο Γαλατσίου, συμφωνία για την οποία ο χαρακτηρισμός «αποικιοκρατικού τύπου» είναι ήδη κομψός. Με απλά λόγια, το Παλαί παραχωρείται στο Δήμο για 5 χρόνια (με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 5), έναντι ανταλλάγματος του 30% των εσόδων που μπορεί να προκύψουν από την εκμίσθωσή του σε άλλους, και υπό τους όρους ότι:

- Όποτε προκύψει καλύτερη προσφορά «αξιοποίησης για λόγους δημοσίου συμφέροντος», η ΕΤΑΔ ακυρώνει τη μίσθωση χωρίς αποζημίωση και ο Δήμος όπως και οι πιθανοί υποεκμισθωτές του τα μαζεύουν και φεύγουν εντός μηνός. Όλες οι αποζημιώσεις έναντι των υποεκμισθωτών βαραίνουν το Δήμο.

- Όλα τα έξοδα, οι επισκευές και ο επιπλέον εξοπλισμός βαραίνουν αποκλειστικά το Δήμο, ενώ μετά τη λήξη της σύμβασης ο εξοπλισμός παραμένει στην ΕΤΑΔ.

- Όλα τα «βάρη» και τα πιθανά προβλήματα, είτε είναι γνωστά σήμερα είτε όχι, τεχνικής ή και νομικής φύσεως, που ήδη υφίστανται ή υφίσταντο στο παρελθόν και παραμένουν ή θα προκύψουν στο μέλλον, βαραίνουν αποκλειστικά το Δήμο. Ακόμη και αν προκύψει δικαστική απόφαση εις βάρος της ΕΤΑΔ για τέτοια θέματα, ο Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρασταθεί στο δικαστήριο υπέρ της ιδιοκτήτριας και να πληρώσει αντ’ αυτής το πιθανό πρόστιμο!

- Εξαιρείται από την ενοικίαση στο Δήμο, το κινητό στέγαστρο του ακινήτου, καθώς εκεί έχουν εγκατασταθεί κεραίες κινητής τηλεφωνίας, το ενοίκιο των οποίων δεν θέλει να χάσει βεβαίως η ΕΤΑΔ, διατηρώντας έτσι και τον έλεγχο της νομιμότητας άρα και της ακτινοβολίας αυτών των εγκαταστάσεων.

Τη ντροπιαστική αυτή συμφωνία αποδέχτηκε χωρίς επιφυλάξεις η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και έπεται ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο – θα φτάσουν άραγε ως εκεί οι επαφές του δημάρχου ώστε να νομιμοποιηθεί το παραπάνω μνημείο στυγνής εκμετάλλευσης, του δημοσίου προς το δημόσιο, εις βάρος των κατοίκων φυσικά που θα πληρώνουν τη λυπητερή, για πολλά χρόνια;

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να καταθέσει ερώτηση προς όλα τα αρμόδια υπουργεία, ενώ και οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις των όμορων δήμων (Νέα Ιωνία, Αθήνα, Φιλοθέη - Ψυχικό) θα θέσουν το ζήτημα στα δημοτικά τους συμβούλια.

Στην ουσία, όμως, το μπαλάκι έχει ήδη πεταχτεί στις παρατάξεις της αριστεράς και της λοιπής αντιπολίτευσης που καταψήφισαν, στους πολίτες εντός και εκτός παρατάξεων, που έχουν μνήμη και αξιοπρέπεια, ακόμη και σ’ εκείνους κι εκείνες –στο Δήμο μας κι αλλού– που δεν ανησυχούν στηρίζοντας το πελατειακό κράτος στην αυτοδιοίκηση, επειδή «έχουμε υποδειγματική καθαριότητα» (κι ας πετιούνται ανενδοίαστα τα μπάζα σε δασικές εκτάσεις), επειδή «έχουμε ωραίες πολιτιστικές εκδηλώσεις» και τελικά επειδή αισθάνονται ασφαλείς ως προς τα μικροσυμφέροντά τους. Ο τροχός έχει ήδη γυρίσει και ταιριάζει απόλυτα ο τίτλος της ταινίας του πάλαι ποτέ Γιουγκοσλάβου σκηνοθέτη «Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται!».

 

* * *

 

Κι έπειτα ήρθαν τα μνημόνια

 

Τη μικρογραφία όσων συνέβαιναν στην Ελλάδα, για δεκαετίες, μέχρι που η οικονομία της χώρας κατέληξε στα μνημόνια και η πολιτική στην απαξίωση, ζούμε στο Γαλάτσι. Ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής –ο οποίος την ώρα που στις προεκλογικές περιοδείες του συνοδευόταν από τον Άδωνη Γεωργιάδη, χαρακτηριζόταν «νοικοκύρης και καλό παιδί» από ΣΥΡΙΖαίο πολιτικό– Γιώργος Μαρκόπουλος με το συντριπτικό 62% που εξασφάλισε από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, δείχνει να εφαρμόζει την πάγια πολιτική της δεξιάς, πολιτική προσωπικής ανέλιξης εις βάρος του σκοπού για τον οποίο εξελέγη: το καλό του Δήμου. Η σημερινή εικόνα μαρτυρά το εντέχνως καλυμμένο παρελθόν και προοιωνίζει το μέλλον: εισαγγελέας για οικονομικές ατασθαλίες στο Δήμο, δάνειο 4,5 εκατ. για διαμόρφωση πλατείας, αύξηση δημοτικών τελών για αγορά άχτιστων οικοπέδων συνολικής αντικειμενικής αξίας 15,5 εκατομμυρίων. Απατεωνιές στο δημοτικό μηχανισμό, έργα βιτρίνας και εργολάβων σαν να έχουν λυθεί όλα τα άλλα προβλήματα, ικανοποίηση ημετέρων και τώρα εξυπηρετήσεις στην κυβέρνηση με τον παραπλανητικό τίτλο «ο δήμαρχος πήρε το Παλαί». Η μεγάλη απορία είναι πόσοι από τους δημότες τα γνωρίζουν όλ’ αυτά και πώς είναι δυνατόν να τα μάθουν πριν δουν κλειστούς τους παιδικούς σταθμούς και βουνά από σκουπίδια μπροστά στην πόρτα τους, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται ο επόμενος δήμαρχος δεν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώνει ούτε το ηλεκτρικό στο Δημαρχείο. «Δανειζόμασταν για να σας διορίζουμε και να μας ψηφίζετε…» είχε πει ο Θόδωρος Πάγκαλος πριν καταλήξει στη πασίγνωστη αλλά απεχθή ρήση του «…μαζί τα φάγαμε».

 

Νίκος Σερβετάς

 

* * *

 

Το ιστορικό της διεκδίκησης του Παλαί

 

Το Παλαί του Γαλατσίου, που χτίστηκε πάνω σε δασική έκταση του Άλσους Βεΐκου για τις ανάγκες της φιέστας του 2004, αποτελεί έναν ακόμη αμαρτωλό, εξίσου δε χαρακτηριστικό, κρίκο, στην αμαρτωλή ιστορία των Ολυμπιακών Ακινήτων.

Ήδη από το 2006 οι κάτοικοι και οι δημοτικές αρχές της περιοχής διεκδικούσαν η εγκατάσταση να μην απολέσει το δημόσιο χαρακτήρα της και τον αρχικό σκοπό για τον οποίον κατασκευάσθηκε (κοινωφελή χρήση με αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα).

 Όλες οι προσπάθειες των ιδιοκτητών (Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., ΤΑΙΠΕΔ με την περισσότερο ή λιγότερο εμφανή συμπαράσταση των κυβερνήσεων της περιόδου) από το 2005 έως το 2015 να νοικιάσουν το ακίνητο για εμπορικές χρήσεις σε μεγάλους επιχειρηματίες τύπου Χαραγκιώνη ή και μεγάλα επαγγελματικά αθλητικά σωματεία, όπως η ΑΕΚ, απέτυχαν χάρη στους δυναμικούς αγώνες των κινημάτων πολιτών της περιοχής. Έτσι το ακίνητο οδηγήθηκε σε εγκατάλειψη μέχρι το φθινόπωρο του 2015.

 

www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/dimos-galatsiou-to-olimpiako-gimnastirio-na-mini-dimosios-choros-politismou-ke-athlitismou

www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/antidrasis-topikon-foreon-gia-tis-dilosis-s-kontoni-gia-to-pale-galatsiou

 

Τότε, ο Δήμος Γαλατσίου με δικούς του πόρους, με τους εργαζόμενους και πλήθος εθελοντών, ανταποκρινόμενος στην πρόταση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μουζάλα, φιλοξένησαν εκεί για ένα μήνα περίπου 1.000 πρόσφυγες, μέχρι τη μετεγκατάστασή τους σε δομές.

Η εμπειρία αυτή απέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι η διαχείριση του χώρου θα μπορούσε να είναι βιώσιμη για το Δήμο με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθούν οι αγώνες για την παραχώρηση του Παλαί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμος Γαλατσίου από κοινού με το Δήμο Νέας Ιωνίας και τα κινήματα των πολιτών της περιοχής προχώρησαν από το Δεκέμβριο του 2015 και έως το φθινόπωρο του 2016 δυο φορές σε κατάληψη του ακινήτου διεκδικώντας από την ΕΤΑΔ την απόδοση του χώρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάληψη του χώρου του Παλαί με σκοπό την άμεση στέγαση των δραστηριοτήτων των αθλητικών σωματείων των μαζικών φορέων της πόλης μας. Ακόμα και των δομών του Δήμου, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Να αξιώσει την απόδοση του χώρου στους πολίτες της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής, ώστε αυτός να καταστεί αποκλειστικά δημόσιος χώρος πολιτισμού και αθλητισμού με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για όλους. Να απαιτήσουμε οικονομική ενίσχυση με σκοπό την αποκατάσταση των φθορών και ζημιών του χώρου και για τη συνεχή συντήρηση και λειτουργία του» (απόφαση ΔΣ 13/12/2015).

 

www.palmosnews.gr/8935/nea-galatsiou/katalhpsh-tou-palai-thn-kuriakh-13-dekembriou-11-00-to-proi

www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/katalipsi-sto-pale-galatsiou-anakinosan-gia-tin-kiriaki-1312-i-dimi-galatsiou-ke-neas-ionias

 

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, το 2016 συνήφθη η πρώτη 6μηνη σύμβαση παραχώρησης, έναντι ανταλλάγματος, από την ΕΤΑΔ, η οποία το 2017 έγινε τριετής. Στη διάρκεια της τριετίας αυτής το Παλαί φιλοξένησε δραστηριότητες του Δήμου (όλα τα πολιτιστικά και αθλητικά του εργαστήρια, το κοινωνικό παντοπωλείο, δράσεις των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της περιοχής, αλλά και τα απορριμματοφόρα του δήμου) ενώ τμήματά του εκμισθώθηκαν από την ΕΤΑΔ αλλά και από τον Δήμο σε τηλεοπτικούς σταθμούς, στην Κτηματολόγιο ΑΕ, σ’ ένα τσίρκο και τελικά στο Christmas Theater.

Από το καλοκαίρι του 2019, τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης στις 7-1-2020 έως και πριν ένα μήνα, ο δήμαρχος Γαλατσίου, Γ. Μαρκόπουλος, εκλεγείς ως βασικός υποψήφιος της ΝΔ (με αξιωματική αντιπολίτευση τον έτερο υποψήφιο ΝΔ) με την τεράστια πλειοψηφία του 62%, πρόεδρος της ΠΕΔΑ, διακήρυσσε σε όλους τους τόνους, δημοσίως, σε τοπικά μέσα αλλά και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ότι χάρη στις επαφές του με τη νέα διοίκηση της ΕΤΑΔ, το Παλαί θα αποδοθεί στο Δήμο Γαλατσίου με μακροχρόνια σύμβαση και προς μεγάλο όφελος των κατοίκων της περιοχής.

 

Χρήσιμα έγγραφα

 

 

 

 

 

Αγγέλικα Σαπουνά Η Αγγέλικα Σαπουνά είναι φιλόλογος, διδάκτωρ Πολιτικής και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης. Επίσης είναι δημοτική σύμβουλος Γαλατσίου, επικεφαλής της παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού». Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet