Έντεκα συλλήψεις και πρόστιμα σε φεμινίστριες, συνδικαλίστριες, αγωνιστές κι αγωνίστριες, διότι άνοιξαν πανό τηρώντας τα μέτρα.
Το λες και ειρωνεία. Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και με την πρόσοψη της Βουλής φωταγωγημένη να στέλνει σχετικό μήνυμα, οι αστυνομικές δυνάμεις συλλαμβάνουν ολιγομελή ομάδα φεμινιστριών, που τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ανοίγουν, απλώς, ένα πανό! Μετά την καταστολή των εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση εξακολουθεί να δείχνει το απεχθές αυταρχικό της πρόσωπο αποδεικνύοντας το πώς πραγματικά αντιλαμβάνεται το μήνυμα μιας τέτοιας ημέρας.
Η Κατερίνα Γιαννούλια, μέλος της Συνέλευσης 8 Μάρτη, της Γραμματείας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ και του ΔΣ της ΠΟΓΕΔΥ και μία από τις γυναίκες που συνελήφθησαν, μίλησε στην «Εποχή»: «Η φετινή παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, στην… πολιτισμένη Ελλάδα του 2020, τιμήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και το επίσημο κράτος με 14 προσαγωγές, 11 συλλήψεις και πρόστιμα σε φεμινίστριες μέλη πολλών φεμινιστικών συλλογικοτήτων, συνδικαλίστριες, αγωνιστές κι αγωνίστριες, μέλη αντιρατσιστικών ομάδων, πρώην βουλεύτριες, ακόμα και σε μέλη της Γραμματείας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ.
Η λέξη ειρωνεία δεν αρκεί για να περιγράψει τη διάσταση μεταξύ αυτών που λέγονται κι αυτών που γίνονται στην πράξη. Το μήνυμα Χρυσοχοΐδη για την Ημέρα "η σιωπή είναι ανοχή και η ανοχή τρέφει τη βία. Δεν φταίνε τα θύματα για τη σιωπή. Εμείς θα τους δώσουμε τη φωνή τους", υλοποιήθηκε με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο, από την αστυνομία της οποίας προΐσταται, από την αστυνομία της κυβέρνησης της ΝΔ.
Η αλήθεια και η πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες, είναι εντελώς διαφορετική: δεν μας θέλουν με φωνή! Η μόνη φωνή γυναικών που επιτρέπεται να ακούγεται είναι όταν εκφράζει τα συμφέροντα του συστήματός τους, του καπιταλισμού. Η Θάτσερ, η Χίλαρι Κλίντον, η διευθύντρια της αστυνομίας που μας συνέλαβε, η δικαστίνα του Τραμπ, αυτές έχουν φωνή και ισχύ, αλλά για να επιβάλλουν πολιτικές της κυρίαρχης τάξης του πλανήτη και της χώρας μας.
Στις υπόλοιπες ζητείται να θυσιάσουν τη ζωή τους για την αναπαραγωγή της εργατικής τάξης και σε πολλές περιπτώσεις η θυσία είναι τραγικά κυριολεκτική. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες κακοποιήθηκαν ή δέχθηκαν σεξουαλική βία, στην Ελλάδα οι γυναικοκτονίες έρχονται με σταθερό ρυθμό στην επικαιρότητα, ενώ η καραντίνα δημιουργεί σπίτια-φυλακές με κακοποιητές και κακοποιημένες στον ίδιο, ερμητικά κλειστό χώρο, από όπου απαγορεύεται να βγουν οι γυναίκες γιατί καραδοκούν τα πρόστιμα και η "ευαίσθητη" αστυνομία που αντιμετωπίσαμε στις 25 Νοέμβρη.
Προσπάθησαν να μας εμποδίσουν από το να ανοίξουμε το επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία πανό μας. Ένα πανό που έγραφε: "Δεν μας σωπαίνουν! Δεν μας προστατεύει η καραντίνα από την πανδημία της έμφυλης βίας".
Ενώ κρατούσαμε όλα τα μέτρα προστασίας, η αστυνομία δεν σεβάστηκε κανένα μέτρο προστασίας και δεν κράτησε καμία απόσταση. Αφού κρατήσαμε για λίγα λεπτά το πανό μας, ανοιχτό στα σκαλάκια του Συντάγματος και αφού ξεκινήσαμε να αναχωρούμε, ακούσαμε από έναν αστυνομικό ασύρματο τη φράση «Εγκλωβίστε τις». Η αστυνομία μας περικύκλωσε και εκεί μας είπαν ότι θα μας προσαγάγουν, χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο και αφού είχαμε δείξει τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και μηνύματα που δικαιολογούσαν τη μετακίνησή μας.
Επί 5 ώρες μας κράτησαν στο ΑΤ Συντάγματος, 8 γυναίκες (μέλη της Συνέλευσης 8 Μάρτη), νωρίτερα είχε συλληφθεί μέλος του Μωβ και αργότερα προσήγαγαν άλλους 5, μέλη της Συνέλευσης φεμινιστικών εργατικών συλλογικοτήτων, που οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Ακρόπολης.
Αλλά, όπως σημειώνει στη fb σελίδα της η Συνέλευση 8 Μάρτη, "χτες, μέσα σε όλη τη βία και την καταστολή που βιώσαμε, ζήσαμε και στιγμές αμέριστης αλληλεγγύης και στήριξης. Για όλες τις νεκρές, τις κακοποιημένες αδερφές μας, για όσες δουλεύουν και ζουν σε συνθήκες επισφάλειας, θα είμαστε γροθιά. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Ούτε μια μόνη!".
Θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα, όσο κι αν η κυβέρνηση της ΝΔ, κάνει την πανδημία "ευκαιρία" για την παρεκτροπή από τη στοιχειώδη δημοκρατία, για να μας φιμώσει, για να εφαρμόσει την ακραία αντιφεμινιστική και αντεργατική πολιτική της».
Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, η οποία σημαδεύτηκε και από την προ ημερών γυναικοκτονία στη Μάνη (άλλη μία στο μακρύ κατάλογο των γυναικοκτονιών), η «Εποχή» επιχειρεί, με μια σύντομη ματιά, να φωτίσει τις πολλαπλές μορφές αλλά και τις αιτίες αυτής της συχνά αθέατης βίας. Ενός φαινομένου που αποτελεί ανοιχτή πληγή στο σώμα της κοινωνίας και που τώρα, τον καιρό της πανδημίας και της υποχρεωτικής καραντίνας, επιδεινώνεται δραματικά.