«ΜΑΤ παντού, ΜΕΘ πουθενά»: η μοτοπορεία που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, με ένα άτομο σε κάθε δίκυκλο για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, περνάει συμβολικά έξω από νοσοκομεία και φτάνει με κορναρίσματα στο υπουργείο Υγείας. Εκεί βρίσκονται ήδη υγειονομικοί εργαζόμενοι, καθώς και η ΑΔΕΔΥ, τηρώντας επίσης τις προβλεπόμενες αποστάσεις.
Σωματεία και συνδικάτα ψάχνουν τρόπους συλλογικής δράσης και έκφρασης στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, προκειμένου η κοινωνική διαμαρτυρία να μην μπει σε καραντίνα.
Τηρουμένων των συνθηκών πέτυχαν το βασικό στόχο τους: έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα, αφενός στήριξης στον αγώνα των εργαζόμενων στην Υγεία, που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αφετέρου εναντίωσης στα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα (νομοσχέδιο Βρούτση).
«Φοράμε μάσκες, αλλά έχουμε και φωνή και ζωή, ξεκαθαρίζουμε σε κυβέρνηση και ΣΕΒ ότι δεν θα κάνει την πανδημία "ευκαιρία"», δηλώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), Γιώργος Μυλωνάς.
Ο βαθμός συμμετοχής των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα στην απεργία της Πέμπτης 26/11 δεν μπορεί να υπολογιστεί, δεδομένου ότι ζούμε στις ημέρες της σχετικά αυξημένης τηλεργασίας. Όμως, η ανταπόκριση του κόσμου στο κέντρο της Αθήνας ήταν θερμή, καθώς οι μοτοπορείες και οι συγκεντρώσεις καταχειροκροτήθηκαν και για λίγες ώρες κυριάρχησαν στις συζητήσεις των περαστικών.
Επιτυχημένη κρίνεται και η απεργία στον Πειραιά, όπου «νέκρωσαν» το λιμάνι, οι εγκαταστάσεις του ΟΛΠ και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, παρά την κίνηση της Cosco να ζητήσει την παρέμβαση δικαστικών, λιμενικών και αστυνομικών αρχών στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου Χρυσοχοΐδη για τις συγκεντρώσεις.
Προσαγωγές και πρόστιμα σε Γιάννενα και Κω
Οι αστυνομικές δυνάμεις απέφυγαν να προκαλέσουν ανάλογη ένταση με αυτή που είδαμε στις συγκεντρώσεις της 17ης Νοεμβρίου. Αν και το κέντρο της Αθήνας ήταν γεμάτο αύρες νερού, ΜΑΤ και μηχανοκίνητες ομάδες της ΕΛΑΣ και παρότι τις πρώτες πρωινές ώρες κυκλοφορούσε η πληροφορία περί επιβολής απαγόρευσης, όλες οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις των συνδικάτων διεξήχθησαν ομαλά και χωρίς αστυνομικές προκλήσεις.
Πριν από τη μοτοπορεία της ΠΟΘΑ, το ΕΚΑ έδωσε το παρών έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ στην πλατεία Κοραή συγκεντρώθηκαν κάποια πρωτοβάθμια σωματεία από κοινού με οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Ωστόσο, «κρούσματα» αυταρχισμού σημειώθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας: το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καταγγέλλει ότι η αστυνομία έκανε προσαγωγές συνδικαλιστών και έλεγχο των στοιχείων των απεργών έξω από τα Market In, επιβάλλοντας πρόστιμα.
Στην Κω, αστυνομικές δυνάμεις στήθηκαν από το πρωί της Πέμπτης έξω από την πόρτα του κτιρίου του Εργατικού Κέντρου, ενώ και εκεί επιβλήθηκαν πρόστιμα για «άσκοπη μετακίνηση» στην πρόεδρο και σε άλλα τρία μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, κατά τη διάρκεια περιοδείας στις γειτονιές του νησιού.
Την αυταρχική συμπεριφορά κατήγγειλε η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, επικοινωνώντας με το γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από τον οποίο ζήτησε να ανακληθούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους συνδικαλιστές.
Μεθοδεύσεις Καραμανλή
Πέρα από τα αστυνομικά, η απεργία συνάντησε και κυβερνητικά εμπόδια: σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Αχ. Καραμανλής, συνάντησε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ για να αποτρέψει την απεργία. Ως αποτέλεσμα, η δεύτερη δεν κήρυξε καν απεργία στα λεωφορεία. Όμως, η απεργία στα μέσα σταθερής τροχιάς έγινε κανονικά και με μεγάλη συμμετοχή.
Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να ακολουθήσει για άλλη μια φορά το δρόμο της απεργοσπασίας, χωρίς ούτε μια ανακοίνωση στήριξης του αγώνα των σωματείων της ΣΤΑΣΥ (ενώ το 20% του τελευταίου συνεδρίου της ΠΟΣ αποτελείται από αντιπροσώπους σωματείων της ΣΤΑΣΥ).
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Μεταφορών, αλλεργικό όπως φαίνεται στην απεργία, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά των κινητοποιήσεων που είχαν κηρύξει οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, πετυχαίνοντας να τις κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές.
Παράλληλα, συνδικαλιστές που πρόσκεινται στις παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, έθεσαν προσκόμματα στην απεργία, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει τώρα, εν μέσω lockdown, αφού το νομοσχέδιο για τα εργασιακά μάλλον θα τεθεί σε διαβούλευση τον Ιανουάριο.
Η ΓΣΕΕ συμβουλεύει για τα... ψώνια των εορτών
Σε ανάλογο κλίμα «κατευνασμού» και η ηγεσία της ΓΣΕΕ: όχι μόνο δεν συμμετείχε στην απεργία (την οποία κήρυξε τελικά το ΕΚΑ), αλλά επέλεξε την ίδια ημέρα να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας, με την οποία ζητά τη διατήρηση και εξασφάλιση της καταβολής στους εργαζόμενους ολόκληρου του επιδόματος Χριστουγέννων.
Ίσως μας προετοιμάζει για το δρόμο που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής απέναντι στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.
Είναι ενδεικτικό ότι τις προηγούμενες ημέρες, όταν σωματεία και οργανώσεις προετοίμαζαν την απεργία, στο twitter της ΓΣΕΕ διαβάζαμε πληροφορίες για τα «βιοπλαστικά υλικά» (έχει τουλάχιστον οικολογική συνείδηση η Συνομοσπονδία), συμβουλές για «ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές», καθώς και «τι πρέπει να αποφύγουμε» στις αγορές παιχνιδιών τα Χριστούγεννα!
Μία ανεξήγητη (;) χειμερία νάρκη, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει, ήδη από τη ΔΕΘ, «τύμπανα πολέμου» (επί λέξει το είπε), εννοώντας τις επερχόμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τη θεσμοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών.