Τον Μάρτιο του 2020, εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας του COVID-19 στη χώρα μας, ιδρύθηκε το ενωτικής και αυτόνομης διάθεσης κόμμα Πράσινοι ( https://prasinoi.eu ).

Στόχος του κόμματος, σύμφωνα με την πολιτική απόφαση του Συνεδρίου, είναι να αγωνιστεί για μία οικολογική, ανεκτική και δίκαιη κοινωνία με βιώσιμη ευημερία, υγεία και αξιοπρεπή ζωή για όλους και όλες, με κοινωνική αλληλεγγύη, με κλιματική και οικολογική δικαιοσύνη, με σύγχρονη συμμετοχική δημοκρατία, με κοινωνική συνοχή, μείωση ανισοτήτων, κοινωνική δικαιοσύνη και με σεβασμό στη φύση και τα ζώα.

Αιτία της ίδρυσης των Πρασίνων ήταν η βεβαιότητα των μελών που τους απαρτίζουν και των φίλων που τους υποστηρίζουν για την ανάγκη ύπαρξης ενός Πράσινου κόμματος με διαχρονικά αυτόνομη παρουσία και συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές, εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Στα μέλη των Πρασίνων συγκαταλέγονται πρόσωπα όλων των ηλικιών και από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Τόσο πρόσωπα με πορεία δεκαετιών και κεντρικό ρόλο στον οικολογικό χώρο, με σημαντική πολιτική, επαγγελματική και κοινωνική δράση σε ζητήματα περιβάλλοντος, δικαιωμάτων και δημοκρατίας, όσο και νεότερα πρόσωπα, που μοιράζονται με τα πρώτα τις ίδιες αγωνίες και διάθεση για προσφορά.

Το ψηφιακό μας συνέδριο, που έγινε στις 20 και 21 Μαρτίου 2020, εξέλεξε ως συνεκπρόσωπους των Πρασίνων την Αλία Παπαγεωργίου και τον Βαγγέλη Αστυρακάκη – Ασλάνη. Εξέλεξε, επίσης, εξαμελή γραμματεία, με συντονιστή τον Αριστείδη Παπαδάκη και 22μελές Συμβούλιο. Το κόμμα παρεμβαίνει έκτοτε στα κοινά τόσο με δράσεις, όπως η εκστρατεία κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο και την Κρήτη, υποστήριξη/συμμετοχή στα κινήματα πολιτών, καθώς και δύο κοινές δηλώσεις με τους τούρκους Πράσινους για την Αγία Σοφία και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και με εκδηλώσεις και δελτία Τύπου για σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας και την πράσινης ατζέντας.

Βασικό στόχο των Πρασίνων αποτελεί η ενότητα του οικολογικού χώρου της Ελλάδας. Είναι πεποίθησή μας ότι μόνο ενωμένος και αυτόνομος θα καταφέρει ο χώρος μας να προάγει όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά τις αρχές του και τις επιδιώξεις του για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, οι Πράσινοι ήταν ήδη πριν από την επίσημη ίδρυσή τους και θα συνεχίσουν να είναι σε επαφή με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και με άλλα κόμματα και κινήσεις, αλλά και με πρόσωπα του πράσινου χώρου που δεν είναι ενταγμένα σε κάποιο κόμμα. Μάλιστα, ιδρυτικά μέλη των Πράσινων είναι τα κόμματα Πράσινοι - Αλληλεγγύη και το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας. Συμμετέχουν, ακόμη, μέλη του Οικολογικού Δικτύου, καθώς και πολλά στελέχη που συμμετείχαν παλιότερα στο κόμμα των Οικολόγων Πράσινων.

Όσον αφορά στους τελευταίους, υπάρχουν ακόμη μέλη τους με διάθεση αυτοκριτικής, επειδή κατά τη διάρκεια της συμμετοχής στελεχών του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγιναν αδικαιολόγητα μεγάλες υποχωρήσεις στα περιβαλλοντικά και άλλα ζητήματα, συντελώντας στην απαξίωση των πράσινων πολιτικών στα μάτια φιλικών ακροατηρίων και δεν επιθυμούν τη συνέχιση της εξάρτησης με πόρους και αποσπασμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Πράσινοι είναι ανοικτοί στις συνεργασίες, κυρίως μετεκλογικές, αρκεί να γίνονται στη βάση ενός σαφούς και επεξεργασμένου προγραμματικού πλαισίου. Η εμπειρία έχει δείξει ότι μια προεκλογική συνεργασία χωρίς αυτό το πλαίσιο μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος των πράσινων προτάσεων. Αντίθετα, η αυτόνομη παρουσία στη Βουλή μπορεί να εξασφαλίσει σεβασμό και υλοποίηση σημαντικών προγραμματικών θέσεων.

Ο χώρος της «Εποχής» υποστήριζε από παλιά το διάλογο με τον οικολογικό χώρο. Τον καλούμε να δώσει και τώρα την ευκαιρία διαλόγου στους Πράσινους, ώστε να δυναμώσει η αυτόνομη Πολιτική Οικολογία στην Ελλάδα.

 

 

Σημείωση:

Το κείμενο γράφτηκε με αφορμή το άρθρο «Αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές, αλλά και κοινά μέτωπα με την Αριστερά» στη σελ.18 του φύλλου της 7/11/2020 της «Εποχής», προκειμένου να θέσει υπόψη των αναγνωστών ορισμένες ακόμα πληροφορίες.

Φώτης Σταυρόπουλος Ο Φώτης Σταυρόπουλος είναι στατιστικός, ιδρυτικό μέλος των Πράσινων Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet