«Είσαι σαν το ΚΙΝΑΛ. Μιλάς, αλλά δεν σε ακούν οι άλλοι!», είπε –μεταξύ αστείου και σοβαρού– ο πρώην υπουργός οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, απευθυνόμενος στον Κώστα Σκανδαλίδη που είχε πρόβλημα με το μικρόφωνό του. Και οι δυο συμμετείχαν σε τηλε-συζήτηση με θέμα: «Η Ελληνική Οικονομία σήμερα. Υπάρχει προοπτική μετά την πανδημία;», την οποία άνοιξε και συνόψισε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά. Η αυθόρμητη αυτή ατάκα μπορεί να προκάλεσε μια μικρή αμηχανία, ωστόσο αποτυπώνει γλαφυρά το άγχος και τη στρατηγική αμηχανία της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, καθώς οι πρόσφατες παρεμβάσεις του Κώστα Σημίτη και του Ευάγγελου Βενιζέλου υπέρ της ΝΔ έτυχαν ευμενέστερης προβολής από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, σε σχέση με τις επίσημες τοποθετήσεις του κόμματος.

Φυσικά, δεν περνάει απαρατήρητο και το γεγονός ότι, σε αρκετές δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ φέρεται να επικροτεί την κυβέρνηση. Υπάρχουν όμως και χειρότερα: η «περίεργη» δημοσκόπηση της Opinion Poll, η οποία έθεσε θέμα ηγεσίας, εμφανίζοντας τον Ανδρέα Λοβέρδο να έχει την πρώτη προτίμηση στο σύνολο των ψηφοφόρων και τον Νίκο Ανδρουλάκη πρώτο στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. Αυτό εξόργισε ευνοήτως την κ. Γεννηματά, η οποία την τελευταία εβδομάδα δίνει ακατάπαυστα συνεντεύξεις σε όλα τα ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να κάνει αισθητή την παρουσία της και να προβάλει τις θέσεις του κόμματος. Όπως εξηγούν στελέχη του περιβάλλοντός της, «το Κίνημα Αλλαγής και η πρόεδρός του προσωπικά δέχονται σφοδρή επίθεση από το Μαξίμου και τα φερέφωνά του, από τη στιγμή που η κ. Γεννηματά αποφάσισε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και τις συνέπειές της στην κοινωνία και την οικονομία». Ωστόσο, για προφανείς λόγους τακτικής, η εσωκομματική αμφισβήτηση εξαιρείται –τουλάχιστον προς το παρόν- από τα πυρά της προέδρου.

Κατά τα άλλα, η προχθεσινή τηλεσυζήτηση ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα: ο Νίκος Χριστοδουλάκης, μίλησε με θέμα: «Ταμείο Ανάκαμψης, τι μπορούμε να περιμένουμε;». Επισήμανε ότι «η ανάπτυξη θα σβήσει το χρέος» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αναζήτησε την ευρύτερη συναίνεση στη διαμόρφωση των στόχων της χώρας σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, χαρακτήρισε την έκθεση Πισσαρίδη ως απλώς διαπιστωτική και όχι καθοδηγητική. Ο Φίλιππος Σαχινίδης αναφέρθηκε στις δημοσιονομικές προϋποθέσεις για βιώσιμη οικονομία μετά την κρίση. Τόνισε ότι ο βασικός στόχος της ανάπτυξης πρέπει να είναι η πλήρης απασχόληση και ήταν ο μόνος που ζήτησε την επιστροφή της «βοήθειας» που θα λάβει η Aegean από το δημόσιο. Ο Γιώργος Αργείτης, καθηγητής, επιστ. Διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ανέπτυξε το θέμα: «Αγορά εργασίας και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς». Ο βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε τις σοβαρές επιπτώσεις του Covid19 στην αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Κώστας Σκανδαλίδης άσκησε δριμεία κριτική στον προϋπολογισμό του 2021, κάνοντας λόγο για «ευχολόγια της κυβέρνησης χωρίς σχέδιο» και σημείωσε με νόημα πως το ΚΙΝΑΛ θα έχει λόγο ύπαρξης μόνο εάν ριζοσπαστικοποιήσει την πολιτική και το λόγο του.

Τη συζήτηση έκλεισε η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι:

  • Θα οδηγηθούμε σε νέα αδιέξοδα εάν από το 2022 επανέλθουν οι βαθιά συντηρητικές προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ και οι δυσβάσταχτοι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στην ελληνική οικονομία, που υπονομεύουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Να ισχύσει ό,τι για τις άλλες χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης. 
  • Απαιτείται η λήψη μέτρων από την ΕΕ, καθώς στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα -αλλά και άλλες χώρες του Νότου- θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα επικίνδυνα υψηλό δημόσιο χρέος.
  • Όσο το ελεγχόμενο από τους ξένους Υπερταμείο λειτουργεί ως μηχανισμός υποθήκης στους δανειστές και όχι ως μέσο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, οι προσπάθειές μας θα αποδυναμώνονται. Να περιέλθει ο έλεγχός του στη χώρας μας. Έτσι θα ενισχυθούν και οι πόροι για το ασφαλιστικό. 
  • Η αποτελεσματική διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων είναι απαράβατος όρος για την επιτυχία κάθε στόχου. Οι αρνητικές εμπειρίες από τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, αλλά και η αποτυχημένη διαχείριση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, δεν πρέπει να επαναληφθούν. Δεν είναι λύση ούτε για την αποτελεσματικότητα, ούτε για τη διαφάνεια, ο «πλήρης έλεγχος» από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet