Οι προτάσεις των γερμανών οπαδών για ουσιαστικές αλλαγές στο αγαπημένο σπορ

 

Τη δική τους συμβολή για ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο καταθέτουν οι σύνδεσμοι οπαδών στην Γερμανία. Για μια ακόμη φορά, οι οπαδοί των γερμανικών ομάδων πρωτοπορούν και αναδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο που έχουν οι οπαδοί. Θυμίζουμε ότι, με εξαίρεση τις Μπάγερ Λεβερκούζεν και Βόλφσμπουργκ, οι οποίες ανήκουν εξ ολοκλήρου στη φαρμακοβιομηχανία της Μπάγερ και στην αυτοκινητοβιομηχανία της Volkswagen αντίστοιχα, στις υπόλοιπες ομάδες της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας του γερμανικού ποδοσφαίρου η φωνή των οπαδών ακούγεται δυνατά στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Οι σύλλογοι θα πρέπει κατά 50% τουλάχιστον να ανήκουν στα μέλη τους, στους οπαδούς τους. Ξενόφερτοι ιδιοκτήτες με πετροδολάρια ή ρούβλια δεν υπάρχουν και ο προεδρικός θώκος στον εκάστοτε σύλλογο καθορίζεται από τις ψήφους των οπαδών.

Στο τεύχος 38 του περιοδικού Humba παρουσιάζονται οι πέντε θέσεις για ένα άλλο ποδόσφαιρο που συνυπογράφουν 2.659 σύνδεσμοι οπαδών στην Γερμανία. Δεν πρόκειται για κάποιο επαναστατικό πρόγραμμα ούτε για μια ριζοσπαστική κριτική του ποδοσφαίρου. Έχουν όμως τη σημασία τους:

 

Κοντά στη λαϊκή βάση, βιώσιμο και σύγχρονο

 

Εδώ και χρόνια, παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Υπενθυμίστηκε επανειλημμένα η ανάγκη για ριζικές αλλαγές. Η κρίση του Covid-19 αποκάλυψε τις τεράστιες αδυναμίες στο προβληματικό σύστημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, το DFL, το DFB και ορισμένοι εκπρόσωποι συλλόγων ανακοίνωσαν μεταρρυθμίσεις. Επιλεκτικές μεταρρυθμίσεις και καταπολέμηση μεμονωμένων συμπτωμάτων δεν προσφέρει τίποτα. Ήρθε η ώρα να αλλάξετε ριζικά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Όλοι θέλουμε ένα νέο διαφορετικό ποδόσφαιρο.

Το χάσμα μεταξύ μεγάλων και μικρών συλλόγων διευρύνεται. Απαιτούνται θεμελιώδεις αλλαγές –τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο– προκειμένου να καταστεί ο ανταγωνισμός πολύ πιο ισορροπημένος. Το ποδόσφαιρό μας χαρακτηρίζεται από μια πιο ομοιόμορφη κατανομή των τηλεοπτικών χρημάτων, την εισαγωγή του εθνικού οικονομικού θεμιτού παιχνιδιού και τον σαφή περιορισμό της επιρροής των επενδυτών.

Με την τεράστια λάμψη του, το ποδόσφαιρο έχει μεγάλη κοινωνική ευθύνη. Μια ευθύνη που δυστυχώς πολύ συχνά δεν εκπληρώνει. Οι ποδοσφαιρικές μας εκστρατείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ποικιλομορφία στον αθλητισμό και στην κοινωνία πρέπει να είναι προτεραιότητα. Το ποδόσφαιρο πρέπει με συνέπεια και αποφασιστικότητα να μάχεται εναντίον των διακρίσεων και της διαφθοράς. Εκτός από αυτές τις ευθύνες, το ποδόσφαιρό μας πρέπει να μην ξεχνά την οικολογική ευθύνη.

 

Δημοκρατικό και οικονομικά βιώσιμο

 

Οι κινήσεις των ιδιοκτητών χωρίς μακροπρόθεσμα υγιή αποτελέσματα και η κακή οικονομική διαχείριση πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Με τα εγγεγραμμένα σωματεία ως βάση και με δημοκρατικές διαφανείς διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, το ποδόσφαιρο πρέπει να δει καθαρά το μέλλον. Στο ποδόσφαιρό μας, οι σύλλογοι ανήκουν στα μέλη τους χάρη στον κανόνα 50+1. Μια οικονομία σχεδιασμένη για μακροπρόθεσμη σταθερότητα είναι δυνατή για όλους τους συλλόγους σε όλα τα πρωταθλήματα. Η οικονομικά βιώσιμη δράση και η δημιουργία αποθεμάτων θα πρέπει να είναι προαπαιτούμενα στη διαδικασία αδειοδότησης των συλλόγων.

Οι οπαδοί πρέπει να αναγνωρίζονται ως αναπόσπαστο κομμάτι του ποδοσφαίρου. Ως δημόσιο άθλημα, ευδοκιμεί και αναπτύσσεται μια διαφορετική οπαδική κουλτούρα στο γήπεδο. Το ποδόσφαιρό μας προωθεί την αυτοοργανωμένη γηπεδική κουλτούρα και λαμβάνει υπόψη τις γνώμες των οπαδών μέσω δεσμευτικών και συνεχών διαδικασιών συμμετοχής. Μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζεται από κοινωνικά αποδεκτές τιμές εισιτηρίων, ένα γήπεδο χωρίς αποκλεισμούς και ώρες έναρξης που εξυπηρετούν τις ανάγκες των φιλάθλων που θέλουν να πάνε στο γήπεδο.

Ένα ποδόσφαιρο όπως αυτό πριν από την επιδημία δεν πρέπει να είναι επιλογή. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε ένα άκρως προβληματικό σύστημα. Προτρέπουμε τους συλλόγους να ενεργήσουν και να πάρουν πρωτοβουλίες προς τις παραπάνω κατευθύνσεις πριν από την έναρξη της επόμενης σεζόν. Αυτό απαιτεί καταρχήν μια αξιόπιστη στάση και την εισαγωγή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων: Το μέλλον του ποδοσφαίρου πρέπει να επανασχεδιαστεί ριζικά – κοντά στις βάσεις, βιώσιμο και σύγχρονο. Μετά το τέλος της σεζόν η συγκεκριμένη δήλωση υπογεγραμμένη από όσους συμφωνούν, θα παραδοθεί στην Ένωση και την Ομοσπονδία του γερμανικού ποδοσφαίρου.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet