Οι εκλογές της Κυριακής θα είναι καθοριστικές για τις εξελίξεις στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε πολιτικές που θα υπηρετούν τις ανάγκες του λαού μας, ενώ με κυβέρνηση ΝΔ πολιτικές παράδοσης του ενεργειακού πλούτου της χώρας στην κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών ενεργειακών  εταιρειών.
Παρά το μικρό χρονικό διάστημα της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκε ένα δείγμα γραφής της πολιτικής του. Προχώρησε σε ακύρωση της εν εξελίξει πώλησης των καλύτερων μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ, της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, των αυξήσεων που προβλέπονταν να επιβληθούν στις αρχές του χρόνου, δίνοντας παράλληλα δωρεάν ρεύμα σε εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς συμπολίτες μας.
Πολύ μελάνι χύθηκε τις προηγούμενες ημέρες για το ενεργειακό κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και δικαίως, αφού επηρεάζει την καθημερινότητα όλων μας και αποτελεί το σημαντικότερο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.
Κάνοντας μια εκτίμηση, ιδιαίτερα για το τμήμα του προγράμματος που αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, θα έλεγα ότι σε μερικά σημεία δεν διακρίνεται για τη λακωνικότητα και τη σαφήνειά του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η θέση μας για τη στρατηγική της ΕΕ, το τι σημαίνει «δημοκρατικό ενεργειακό μοντέλο» (;) και τέλος, το θέμα της σταδιακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Η ΕΕ, με σχετική οδηγία, δημιούργησε ένα θεσμικό πλαίσιο για την ενοποίηση των ηλεκτρικών συστημάτων των χωρών - μελών και την ανάπτυξη μιας ενιαίας ανταγωνιστικής αγοράς. Οι λόγοι αφορούν στην ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητά της, μέσα στο παγκόσμιο ενεργειακό γίγνεσθαι, στη χαμηλότερη τιμή και στην ασφάλεια εφοδιασμού της.
Εμείς, με την αναφορά που κάνουμε στο πρόγραμμα, δίνουμε την εντύπωση πως αποδεχόμαστε τη στρατηγική αυτή και πως το ζήτημα που εκκρεμεί είναι η ταχύτητα προσαρμογής μας. Θα έπρεπε, λοιπόν, με λιτό και σαφή τρόπο να διαφωνήσουμε πλήρως με την αγοραία λογική της ΕΕ, που προκύπτει βέβαια από την κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων ιδεών εντός της. Πρέπει να περιγράψουμε τη δική μας άποψη, για μια ενοποίηση των ηλεκτρικών συστημάτων στην ΕΕ, στα πλαίσια μιας αποκλειστικά δημόσιας, κοινωνικής και κοινωφελούς δραστηριότητας, με στόχο να υπηρετήσει τις ανάγκες των λαών της ΕΕ, την προστασία του περιβάλλοντος και όχι την κερδοσκοπία των ιδιωτικών εταιρειών.

Συμβούλια εργαζομένων

Προφανώς, αναφερόμαστε στη δημιουργία μιας άλλης ηλεκτρενεργειακής αρχιτεκτονικής στην οποία θα εμπλέκονται δήμοι και περιφέρειες, ενεργειακοί συνεταιρισμοί και οι εργαζόμενοι στις εταιρείες παραγωγής και διανομής.
Όμως  το, τεράστιας σημασίας, αυτό θέμα δεν έχει συζητηθεί καθόλου. Θα έπρεπε να είχαμε ήδη στα χέρια μας έναν οδικό χάρτη με τον οποίο θα μπορούσαν να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Βήματα που δεν θα εμποδίζονταν από τις υποχρεώσεις που έχουμε προς την ΕΕ. Παραδείγματος χάριν θα μπορούσαν να συγκροτηθούν συμβούλια εργαζομένων σε κάθε εταιρεία, οι εκπρόσωποι των οποίων θα μετείχαν στο Εθνικό Συμβούλιο ενέργειας ή σε περιφερειακά συμβούλια.
Μιλάμε για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, όταν σε άλλο σημείο του προγράμματος γράφουμε για την ανάγκη ανάπτυξης νέων ανθρακικών μονάδων. Πρέπει με το σαφέστερο δυνατό τρόπο να καταγράψουμε την πρόθεσή μας για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ζούμε μια παγκόσμια επανάσταση με κέντρο αυτές τις πηγές. Η Γερμανία προτίθεται να βγάλει σε εφεδρεία 2,7 GW ανθρακικών μονάδων και έφτασε να καλύπτει σε ημερήσια βάση το 100% της ζήτησης από ανανεώσιμες πηγές. Η Δανία καλύπτει το 140%, ενώ εμείς με 18 %, τις έχουμε παραδώσει στην ιδιωτική κερδοσκοπία.  
Η κατασκευή της πέμπτης μονάδας στην Πτολεμαΐδα είναι οικονομικά ασύμφορη και συμφέρουσα για τους Γερμανούς που μας δανείζουν τα χρήματα για να αγοράσουμε τον εξοπλισμό από αυτούς. Ο πολύπαθος τόπος της Πτολεμαΐδας πρέπει να υποστηριχθεί, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία που θα δημιουργήσει η μείωση της δραστηριότητας από την ΔΕΗ και η κάλυψη της τηλεθέρμανσής της χωρίς την κατασκευή αχρείαστων λιγνιτικών μονάδων.

Ανδρέας Αβραμίδης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet