Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» δημοσιεύουμε την ομιλία της Κέτε Λόι (Käthe Leu, 1881-1933), η οποία συμμετείχε στο πρώτο συνέδριο του Συμβουλίου Εργατών και Στρατιωτών της Γερμανίας. Το συνέδριο συνήλθε μετά το ξέσπασμα της μεγαλειώδους γερμανικής επανάστασης, στο παλάτι Λάνταγκ του Βερολίνου, από τις 16 μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 1918, και σε αυτό συμμετείχαν 489 αντιπρόσωποι, από τους οποίους οι 406 εκπροσωπούσαν Συμβούλια Εργατών και οι 84 Συμβούλια Στρατιωτών. Η κυριαρχία των ανδρών ήταν συντριπτική. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος μόνο δύο γυναίκες, η Κέτε Λόι του Ανεξάρτητου Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (USPD) -αριστερή διάσπαση του SPD- από το Ντάντσιχ και η Κλάρα Νουάκ (Klara Noack, 1873-1962) της δεξιάς πτέρυγας της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Πλειοψηφίας (M.SPD) από τη Δρέσδη. Η πρόταση να συμμετάσχει και η Ρόζα Λούξεμπουργκ, έστω και μόνο με δικαίωμα λόγου, απορρίφθηκε από την πλειοψηφούσα δεξιά της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, το M.SPD.

Ο πρόεδρος του συνεδρίου Ρόμπερτ Λάινερτ (Robert Leinert, 1873-1940), έδωσε τον λόγο στην Κέτε Λόι για να υποστηρίξει την πρότασή της προς το συνέδριο. Δίνοντας της το βήμα ανέφερε πως «το συνέδριο δηλώνει ότι το ιδιαίτερο καθήκον της επανάστασης είναι να προωθήσει ενεργά τα συμφέροντα των γυναικών παντού, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν παραμεληθεί σε όλους τους τομείς της ζωής. Η συντρόφισσα Λόι έχει το λόγο».

Όταν η Λόι ανέβηκε στο βήμα, παρά τα βουητά και τους θορύβους που ταλαιπωρούσαν το συνέδριο, επικράτησε απόλυτη σιωπή. Δεν ήταν τυχαίο ότι άρχισε την ομιλία της με την προσφώνηση «συντρόφισσα και σύντροφοι», αφού μόνο αυτή και η Νουάκ συμμετείχαν στο συνέδριο. Στην ομιλία της ανέλυσε γιατί η γερμανική επανάσταση χρειαζόταν τις γυναίκες:

«Συντρόφισσα και σύντροφοι! Επειδή, φυσικά, απευθύνομαι επίσης στη συντρόφισσα της αίθουσας, κάτι που κανένας ομιλητής δεν έχει κάνει μέχρι τώρα. [φωνές από κάτω Πολύ καλά!] Βρισκόμαστε εδώ σε ένα επαναστατικό κοινοβούλιο. Το ότι μου επιτρέπεται να μιλήσω από αυτό το βήμα είναι πιθανά απόδειξη της νέας εποχής. Εμείς οι γυναίκες είχαμε στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματα και είχαμε φιμωθεί. Μέχρι στιγμής, δεν μας έχει επιτραπεί να λάβουμε το λόγο σε κανένα κοινοβούλιο, ιδιαίτερα όχι για τα γυναικεία μας συμφέροντα.

Συντρόφισσα και σύντροφοι! Εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε την επανάσταση, τότε δεν μπορούμε να την διασφαλίσουμε μόνο με τους άντρες, αλλά και εμείς οι οποίες επίσης είμαστε μαζί εδώ και χρόνια στον πολιτικό αγώνα, θα πολεμήσουμε μαζί με τους άνδρες για τη διαφύλαξη της επανάστασης. [Μπράβο!]

Η διασφάλιση της επανάστασης μπορεί να γίνει μόνο με τη γυναίκα. Φυσικά, χιλιάδες καρδιές διαφωτισμένων γυναικών χτυπούν ήδη για την επανάσταση σήμερα, αλλά είναι επίσης σίγουρο, συντρόφισσα και σύντροφοι, ότι εξακολουθούμε να έχουμε μια μεγάλη, τεράστια, αδιάφορη μάζα γυναικών στη Γερμανία, χωρίς πολιτική διαφώτιση και αυτά θα είναι τα στοιχεία που θα εναντιωθούν και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την επανάστασή μας. Γι’ αυτό -και αυτός είναι ο λόγος που κατέθεσα την πρόταση που έχει διαβαστεί- ένα από τα μεγαλύτερα καθήκοντα είναι να εξοικειωθούν οι γυναίκες της Γερμανίας με το σοσιαλισμό, ένα από τα μεγαλύτερα καθήκοντα στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα που έχουμε πριν από την Εθνοσυνέλευση. Δυστυχώς, είναι μόνο τέσσερις εβδομάδες. Αλλά πρέπει να συγκεντρωθούμε αυτές τις τέσσερις εβδομάδες, σύντροφοι, για να κάνουμε μόνο ότι απολύτως πρέπει για να διατηρήσουμε την επανάσταση.

Την τελευταία φορά ψηφίσαμε το 1912. Υπάρχουν επίσης 11 χρονιές (ψηφοφόρων) του ανδρικού φύλου και, σ’ αυτούς προστίθενται όλες οι γυναικείες μάζες που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου μέχρι τώρα. Πρέπει να κατανοήσουμε αυτές τις μεγάλες μάζες σε αυτές τις τέσσερις εβδομάδες, για να προσπαθήσουμε να τις εξοικειώσουμε με το σοσιαλισμό, ώστε να μας βοηθήσουν να ιδρύσουμε (μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη το ρήμα «ορθώσουμε») τη νέα σοσιαλιστική δημοκρατία. Και, σύντροφοι και συντρόφισσα, είναι επομένως απαραίτητο να μην καταπιαστούμε αυτές τις 4 εβδομάδες με πράγματα που δεν είναι απολύτως απαραίτητα, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις 4 εβδομάδες για να κηρύττουμε μόνο στις μάζες το σοσιαλισμό που χρειαζόμαστε, να κρατήσουμε ψηλά την επανάσταση και να τη βοηθήσουμε να θριαμβεύσει. Γι’ αυτό λέω από αυτή τη θέση: Δεν μπορεί να μας βοηθήσει εάν δεν καλέσουμε για το μέλλον ολόκληρη την εργατική τάξη, ολόκληρο τον σοσιαλιστικά σκεπτόμενο κόσμο στη Γερμανία: έχετε τη δύναμη στα χέρια σας, αλλά μόνο εάν ήσαστε ενωμένοι».

Θυελλώδη χειροκροτήματα ακολούθησαν το κλείσιμο της ομιλίας της. Με το τέλος της παρέμβασης της, ο πρόεδρος του συνεδρίου Ρόμπερτ Λέινερτ δήλωσε: «Διαπιστώνω ότι το συνέδριο αποδέχθηκε την πρόταση της συντρόφισσας Λόι».

Ένα μεγάλο βήμα για την απελευθέρωση των γυναικών είχε γίνει -πριν από έναν αιώνα και πάνω- μέσα στους σπασμούς της γερμανικής επανάστασης. Ο δρόμος, τελικά, είναι μακρύς.

Τάκης Μαστρογιαννόπουλος Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet