Το πρόβλημα των υπολειμμάτων της ελιάς

 

Η ελιά η «τιμημένη και από τον Θεό ευλογημένη», όπως την περιέγραψε σε ποίημά του ο Κωστής Παλαμάς, είναι το πιο διαδεδομένο δένδρο σε όλη την Μεσόγειο, το προαιώνιο σύμβολο της ειρήνης και της νίκης, συνυφασμένη με ολόκληρη την ιστορία της χώρας μας.

Το λάδι αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής, όμως κατά την επεξεργασία της ελιάς στα ελαιουργεία, παράλληλα με το ελαιόλαδο, παράγεται και μία σειρά παραπροϊόντων. Αυτά είναι ο ελαιοπυρήνας (λιοκόκι), που αποτελείται από τα αλεσμένα στερεά συστατικά του καρπού, κυρίως του κουκουτσιού, τα φύλλα, που έχουν μεταφερθεί με τους ελαιόκαρπους και μια σημαντική σε όγκο και οργανικό φορτίο ποσότητα υγρών αποβλήτων, που είναι γνωστά ως "λιόζουμο", "κατσίγαρος" ή "μούργα".

 Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο κατσίγαρος επειδή περιέχει ουσίες, τις πολυφαινόλες, που όταν πέφτουν στο νερό δεσμεύουν οξυγόνο και το στερούν από τους ζωντανούς οργανισμούς. Οπότε ο νόμος ρητά απαγορεύει την απευθείας διάθεση των αποβλήτων ελαιοτριβείου στο υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο και υπάρχει αυστηρή νομοθεσία για την ανεξέλεγκτη διάθεση.

 Για αυτό το λόγο, τον τελευταίο καιρό υπήρξαν προγράμματα ΕΣΠΑ προκειμένου να εκσυγχρονισθούν τα υπάρχοντα λιοτρίβια και από τριφασικά (λάδι, λιοκόκι και υγρό λιόζουμο) να μετατραπούν σε διφασικά (λάδι και πολτός, λιοκόκι με λιόζουμο), με σκοπό τη μεταφορά του πολτού σε ειδικά εργοστάσια επεξεργασίας, τα πυρηνελαιουργεία.

Πριν τη φετινή σοδιά, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, της μεγαλύτερης ελαιοπαραγωγού περιφέρειας της χώρας, ήταν απόλυτος μεν αλλά μεγαλορρήμων: «τα ελαιοτριβεία θα ελέγχονται αν λειτουργούν όπως έχουν επιδοτηθεί -ως διφασικά δηλαδή- ενώ έλεγχοι θα γίνονται ακόμα και κατά την παράδοση του πυρήνα στα πυρηνελαιουργεία. Παράλληλα, θα υπάρχει συνεργασία και με το Λιμενικό Σώμα προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον», δήλωσε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «προτάσσουμε πάντα την δημόσια υγεία. Έχουμε συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, δεν θα ανοίξει κανένα πυρηνελαιουργείο χωρίς να διαθέτει τις απαιτούμενες από τον νόμο προϋποθέσεις"

 Όμως όλοι οι λιοτριβιάρηδες την κονόμα κοιτάνε και μόνο. Οι περισσότεροι έχουν τέτοια παιδεία που για το περιβάλλον, όχι μόνο δεν τρέφουν καμία ευαισθησία αλλά το θεωρούν κάτι περιττό και άχρηστο, οπότε οι περισσότεροι άμεσα ή έμμεσα ρίχνουν το λιόζουμο απευθείας και ανεξέλεγκτα στα ποτάμια ή στις λίμνες. Κι εμάς που φωνάζουμε μας θεωρούν το λιγότερο γραφικούς ή παλαβούς. Οι κύριοι που μας άρχουν, βουλευτές και αυτοδιοικητικοί, που βασικό καθήκον έχουν την προάσπιση του περιβάλλοντος όμως τι κάνουν; Ο εισαγγελέας γιατί δεν επεμβαίνει; Εντάξει η αστυνομία είναι για άλλα πράγματα…

 Στην περιοχή μας, που είναι μάλιστα Natura και υπό υψηλή προστασία με το γνωστό πολύπαθο Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, το πρόβλημα, το υφίσταται η Νέδα, σύνορο Ηλείας-Μεσσηνίας, που έχει μελανιάσει. Μια τα άλλα απόβλητα και τα γεωργικά φάρμακα αλλά περισσότερο το λιόζουμο, χρόνια τώρα, έχουν καταστρέψει όλη την πλούσια πανίδα που αφειδώς μας χάριζε. Ούτε ίχνος από έμβια όντα, ψαράκια και σφαρδάκλια ήταν γεμάτη! Εδώ που κάποτε ψαρεύαμε, απόλυτη νέκρα.

 Διαβάστε δε τι υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες και βιομήχανοι του κλάδου:

«Η άμεση επίπτωση του κατσίγαρου στο περιβάλλον είναι η αισθητική υποβάθμιση που προκαλεί και η οποία οφείλεται στην έντονη οσμή του και στο σκούρο χρώμα του. Παράλληλα, εξαιτίας του υψηλού οργανικού φορτίου που περιέχει, είναι πιθανόν να δημιουργήσει ευτροφικά φαινόμενα σε περιπτώσεις που καταλήγει σε αποδέκτες με μικρή ανακυκλοφορία νερών (κλειστούς θαλάσσιους κόλπους, λίμνες κ.τ.λ).»

 Υπόψη η νομοθεσία επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του επεξεργασμένου πολτού ως λίπασμα στους ελαιώνες.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet