Στις 26-27 Νοεμβρίου μαζικές κινητοποιήσεις σημειώθηκαν στην Ινδία. Τα δέκα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας οργάνωσαν απεργία, ενώ 300 οργανώσεις αγροτών και εργατών γης οργάνωσαν πορεία με προορισμό το Δελχί. Τις κινητοποιήσεις αγνόησαν τόσο τα εγχώρια όσο και τα διεθνή Μέσα, παρότι –σύμφωνα με τους διοργανωτές- 250 εκατομμύρια ινδοί πολίτες συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Η απεργία ήταν διακλαδική, έτσι στους δρόμους συναντήθηκαν υπαίθριοι πωλητές, οικιακοί βοηθοί, ανθρακωρύχοι και άλλοι πολλοί. Σε πολλά κρατίδια κάθε δραστηριότητα ανεστάλη. Η βιομηχανική ζώνη της πρωτεύουσας παρέμεινε κλειστή και η παραγωγή στην εξορυκτική βιομηχανία πάγωσε. Σύμφωνα με το People's Dispatch συμπλοκές μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας διαδραματίστηκαν στο Μουμπάι και στην Καλκούτα. Οχλήσεις στις μεταφορές και στις τραπεζικές υπηρεσίες σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, ένα «καραβάνι», αποτελούμενο από τρακτέρ, στα οποία επέβαιναν χιλιάδες αγρότες προσέγγισε το Δελχί. Οι αγρότες τους τελευταίους δύο μήνες έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Πανατζαμπ. Εν όψει της απεργίας διοργάνωσαν διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα. Η κυβέρνηση απαγόρευσε τις διαδηλώσεις και έκλεισε με αστυνομικά μπλόκα τα βόρεια σύνορα του Δελχί. Εκεί διαδραματίστηκαν συμπλοκές, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα και αντλίες νερού εναντίον των αγροτών. Τελικά, η κυβέρνηση τούς παραχώρησε την άδεια να διαδηλώσουν στο Δελχί, όχι όμως στο σημείο που είχαν ανακοινώσει και έτσι οι συμπλοκές με την αστυνομία επαναλήφθηκαν στην πρωτεύουσα.

Την αφορμή για τη σύμπραξη αγροτών και εργατών, πόλης και υπαίθρου έδωσαν δύο αντεργατικά νομοσχέδια, τα οποία ψήφισε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη. Σε χρονική στιγμή δηλαδή, που δεν είχαν αρθεί πλήρως οι περιορισμοί του λοκνταουν. Το νομοθέτημα για τα εργασιακά επιτρέπει σε εταιρείες που απασχολούν 300 ή περισσότερους εργαζόμενους να κάνουν μαζικές απολύσεις. Περιορίζει το δικαίωμα των εργατών να απεργούν και δυσκολεύει την ίδρυση εργατικών συνδικάτων. Ακόμα, επιτρέπει στις εταιρείες να απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τα εργατικά συνδικάτα υποστηρίζουν ότι ο νόμος φέρνει τεράστια οπισθοδρόμηση στην εργατική νομοθεσία και καταγγέλλουν ότι έχει σαφή ταξική στόχευση. Ο αγροτικός νόμος, από την άλλη, δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να πωλούν την σοδειά τους έξω από τις κρατικές αγορές, στις οποίες οι τιμές και οι συναλλαγές επιβλέπονται από ειδική επιτροπή. Παράλληλα, τους επιτρέπει να συνάπτουν συμβόλαια με εταιρείες λιανικής, στα οποία οι τιμές θα ορίζονται μεταξύ των συμβαλλόμενων. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του νόμου θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των τιμών για τα αγροτικά προϊόντα και ότι θα τους καταστήσει υποχείρια των μεγάλων εταιρειών.

Ο Μόντι εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2014, υποσχόμενος να φέρει ανάπτυξη στην Ινδία, εφαρμόζοντας το μείγμα «μικρό κράτος, μειωμένη παρεμβατικότητα στην οικονομία». Το σλόγκαν της καμπάνιας του ήταν «Όλοι μαζί, ανάπτυξη για όλους». Τα επίμαχα νομοσχέδια εντάσσονται στις προσπάθειές του να γίνει η Ινδία ένας πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Σημειώνουμε ότι οικονομικη του πολιτική φαίνεται ότι έχει αποτύχει, αφού η ανεργία κατά τη διάρκεια της θητείας του αυξήθηκε 6%. Αύξηση σημειώθηκε και στις αυτοκτονίες αγροτών. Οι μαζικές διαμαρτυρίες δεν είναι άγνωστο φαινόμενο κατά τη διάρκεια της θητείας του. Επίσης, έχει παρατηρηθεί επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Ο ίδιος έχει κατηγορηθεί ότι συμπορεύεται με ινδουιστικές εθνικιστικές ομάδες και ότι στοχοποιεί τη μουσουλμανική μειονότητα της χώρας με τις πολιτικές του. Παρόλα αυτά το 2019 πέτυχε την επανεκλογή του.

Τα εργατικά συνδικάτα έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ οι αγρότες έχουν κατασκηνώσει στο Δελχί. Οι διαδηλωτές ζητούν την απόσυρση των δύο νόμων. Άλλα αιτήματά τους είναι να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, η χορήγηση οικονομικού βοηθήματος σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και η διανομή μερίδων φαγητού.

Αλεξάνδρα Λαοπόδη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet