Στις 4 Γενάρη βρετανικό δικαστήριο, το οποίο έχει κατηγορηθεί για μεροληψία, θα αποφασίσει για το αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ που έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ.

Θυμίζουμε ότι ο Ασάνζ, αυστραλός δημοσιογράφος και εκδότης, αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου αμερικανικών - και άλλων κυβερνήσεων- στο Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού, που ήρθαν στο φως το 2010 από τα Wikileaks, με τη δημοσιοποίηση 700.000 απόρρητων έγγραφων σχετικά με στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ και των στενών συνεργατών τους, αποκαλύπτοντας ένα παγκόσμιο σύστημα κτηνωδίας, ασυδοσίας και διαφθοράς.

Οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν την έκδοση του, με την κατηγορία της κατασκοπείας, που επιφέρει ποινή 175 ετών, αναγκάστηκε να καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο επί προέδρου Ραφαέλ Κορέα, μένοντας για επτά χρόνια κλεισμένος. Ο νέος πρόεδρος Μορένο διέταξε τον Ασάνζ να εγκαταλείψει την πρεσβεία και ο δημοσιογράφος συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία και έκτοτε κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, στο Λονδίνο, σε απαράδεκτες συνθήκες. Οι συνθήκες απομόνωσης αρκετών μηνών στην ιατρική πτέρυγα της φυλακής, από την οποία απελευθερώθηκε αφού άλλοι κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την κακοποίησή του, αλλά και μέσα στο δικαστήριο (!), τον οδήγησε σε κατάθλιψη, σύμφωνα με κορυφαίους ψυχίατρους, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας του Ασάνζ εάν μεταφερθεί στις ΗΠΑ είναι υψηλός.

 

«Εξόντωση» της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας

 

Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλζερ, δήλωσε: «Ο κ. Ασάνζ έχει εκτεθεί σκόπιμα, για μια περίοδο αρκετών ετών, σε σοβαρές μορφές σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, σωρευτικές συνέπειες που μπορούν να περιγραφούν ως ψυχολογικά βασανιστήρια. Στα 20 χρόνια ενασχόλησης μου με θύματα πολέμου, βίας και πολιτικής καταστολής δεν είδα ποτέ, όπως στην περίπτωση Ασάνζ, μια ομάδα "δημοκρατικών" κρατών να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να απομονώσουν, δαιμονολογήσουν και κακοποιήσουν ένα άτομο για μια μακροχρόνια περίοδο και με τόσο λίγο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και το διεθνές δίκαιο. Η συλλογική καταδίωξη του Ασάνζ πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα».

Ο στόχος των ΗΠΑ και των προθύμων, καθώς και διεθνών οργανώσεων και ΜΜΕ σε αργό ψυχολογικό και βιολογικό θάνατο του Ασάνζ, γίνεται παράδειγμα «εξόντωσης» της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας.

Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP, δήλωσε ότι θα συνεχίσει την καταδίωξη του Ασάνζ τον οποίο χαρακτήρισε τρομοκράτη υψηλής τεχνολογίας.

H Διεθνής Αμνηστία και το ελληνικό παράρτημά της, «αντιτάσσεται ισχυρά σε οποιαδήποτε πιθανότητα έκδοσης του Ασάνζ ή μεταφοράς του με οποιοδήποτε άλλο τρόπο στις ΗΠΑ. Εκεί, αντιμετωπίζει κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων του, όπως πιθανές συνθήκες κράτησης που θα ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια. Το γεγονός, ότι αποτελούσε τον στόχο μιας εκστρατείας από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, υπονομεύει το δικαίωμά του να τεκμαίρεται αθώος και τον υποβάλλει σε κίνδυνο μιας άδικης δίκης. Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν την κατηγορία για κατασκοπεία και όλες τις άλλες κατηγορίες εναντίον του, που σχετίζονται με τις δημοσιογραφικές του δραστηριότητες, όπως τα Wikileaks, που περιλάμβαναν πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από το στρατό των ΗΠΑ, δεν είναι παρά μια καθολική επίθεση κατά του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης».

Υπενθυμίζω ότι η εφημερίδα «Εποχή» και η Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα - Compagnie Erinna (Παρίσι)- οργάνωσαν μεγάλη εκδήλωση στις 24/1/2020, στο Θέατρο Καρέζη, με ομιλητές τους Χουάν Μπράνκο, δικηγόρο των Wikileaks-νομικό σύμβουλο του Ασάνζ και Mαξίμ Νικόλ, δημοσιογράφο και Καρτιέρ Ζενεράλ ενεργό μέλος των Κίτρινων Γιλέκων.

 

Διεθνής κινητοποίηση

 

Σε όλο τον κόσμο έχουν δραστηριοποιηθεί εκατοντάδες κινήσεις πολιτών, δημοσιογράφων καλλιτεχνών, ακτιβιστών και κοινωνικών επιστημόνων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του Ασάνζ.

Στην Ελλάδα, τα κόμματα της Αριστεράς -πέραν του ΜΕΡΑ 25 και του Γ. Βαρουφάκη- οφείλουν να πάρουν θέση δια των κεντρικών οργάνων τους.

Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί η Πρωτοβουλία GREECE for ASSANGE, με το αίτημα «Να ελευθερωθεί ο Ασάνζ, να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, να δικαστεί δίκαια με βάση νομικά επιχειρήματα και όχι γεωστρατηγικές πιέσεις», ενώ στο facebook παρέχονται συνεχείς πληροφορίες για τη καμπάνια στο www.facebook.com/groups/515096986022028/

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet