Στην προηγούμενη «Εποχή» σημειώναμε ότι ο “μεταρρυθμιστικός οίστρος” της κυβέρνησης συνεχίζεται στη Βουλή, παρά τα όσα νομοσχέδιο με τίτλο “Εκσυγχρονισμός της Πολεοδομικής και Χωροταξικής Νομοθεσίας”. Όπως πάντοτε, γίνεται και υποδοχέας πολυάριθμων “τακτοποιητικών” τροπολογιών, που τις περισσότερες φορές, υποκρύπτουν εξυπηρετήσεις είτε μεγάλων επιχειρηματιών είτε, επιχειρηματικών κλάδων. Σ’ αυτό, για άλλη μια φορά, υπάρχει τροπολογία για το Ελληνικό. Οι 15 τροπολογίες που κατατέθηκαν, σωστά χαρακτηρίστηκαν από τη Λούλη Σταυρογιάννη στην «Αυγή» ως “μίνι νομοσχέδιο”. Δεν εξυπηρετεί, απλώς, μεγάλους επιχειρηματίες (π.χ. Λάτση) ή ολόκληρους κλάδους (π.χ. τουρισμό) αλλά παρεμβαίνει και στο θεσμικό πλαίσιο, παραχωρώντας περαιτέρω ισχύ στον υφυπουργό.
Αλλά ας ξαναρθούμε στον κορμό του νομοσχεδίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή επικέντρωσε σε δυο σημεία. Το νομοσχέδιο, πρώτον, επιβαρύνει υπέρμετρα τους μικρούς παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δημιουργώντας, εφόσον απαλλάσσει από την ειδική εισφορά τα αιολικά πάρκα, καρτέλ που τελικά έχει αποτέλεσμα να επιβαρύνει τους καταναλωτές. Ήδη οι καταναλωτές έχουν γευθεί τις αυξήσεις. Δεύτερον, περιλαμβάνει χωροταξικές διατάξεις με τις οποίες, όπως σημείωσε, επιχειρεί “βίαιη αναδιανομή γης σε βάρος των μεσαίων και μικρών ιδιοκτητών και προς όφελος κάποιων ολίγων του κατασκευαστικού τομέα και του real estate”.
Ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, που περιλαμβάνει ως θετικό στοιχείο, τελικά, ακυρώνεται σε μεγάλο βαθμό καθώς “στην πράξη διατηρείται το δικαίωμα για εκτός σχεδίου οικοδομική ανάπτυξη για μια περίοδο κατ’ αρχήν έξι ετών” όπως παρατηρεί το WWF. Περιορίζεται, επίσης, από ευνοϊκές προβλέψεις για τον τουρισμό. “Ειδικά για τον τουρισμό”, παρατηρεί το WWF, “οι όποιοι περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση εξανεμίζονται από τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τις δυνατότητες οικιστικής ανάπτυξης που παρέχουν, την επίκληση ‘κριτηρίων κτιριοδομικής και πολεοδομικής αναβάθμισης’ χωρίς καμία περιβαλλοντική ή χωροταξική διάσταση για την προσαύξηση του συντελεστή δόμησης”.
Να μην παραλείψουμε και τις προβλέψεις που έχουν αποτέλεσμα να δυσκολέψουν τους όρους λειτουργίας των Επιθεωρητών περιβάλλοντος, προσθέτοντας γραφειοκρατικά καθήκοντα χωρίς την απαραίτητη ούτως ή άλλως ενίσχυσή τους. Όμως το νομοσχέδιο παρεμβαίνει και στους δασικούς χάρτες. Ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Εύβοιας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για το έργο που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δασικούς χάρτες. Θα αφεθεί να “καταποντιστεί στη μυλόπετρα της αδράνειας και τελικά να αχρηστευτεί” πρόβλεψε. “Για να υπηρετήσετε συμφέροντα” πρόσθεσε “εσείς το μόνο που κάνετε είναι να παρεμβαίνετε εκεί που υπηρετούνται συμφέροντα. Ανακαλέσατε με διάταξη του ν.4685/20 και με υπουργική απόφαση δασικούς χάρτες για να αφαιρέσετε από αυτούς διάφορες νέες κατηγορίες εκτάσεων. Εναντίον αυτής της πράξης έχουν κάνει προσφυγή περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ποιους θέλετε να καλύψετε πίσω από αυτές τις διαδικασίες, όταν οι αλλαγές χρήσης που επιτρέπουν το Σύνταγμα και η νομολογία του ΣτΕ είναι σαφείς;”.
ΥΓ. Η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη ρύπανση στη Θεσσαλονίκη ενώ προειδοποιεί για συμμόρφωση στη δικαστική απόφαση για τον κυπαρισσιακό κόλπο.