Μια πρωτοβουλία της Συνάντησης για μια Αντικαπιταλιστική & Διεθνιστική Αριστερά.

 

Από τον Μάρτιο οι κοινωνίες υφίστανται τις συνέπειες της πανδημίας τόσο στο επίπεδο της σωματικής και ψυχικής υγείας, όσο και στο επίπεδο της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων για μεγάλο μέρος των εργαζόμενων και της εκτίναξης των ποσοστών ανεργίας στα επίπεδα της κρίσης του 2008. Παρ’ ότι από τον Σεπτέμβριο ο ΟΗΕ με έκθεσή του (https://apps.who.int/.../GPMB_annualreport_2019.pdf...) προειδοποιούσε ότι υπάρχει η "πολύ πραγματική απειλή" μιας πανδημίας που θα σαρώσει τον πλανήτη, οι κυβερνήσεις αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και δεν προχώρησαν στην ενίσχυση των δημοσίων συστημάτων υγείας, φροντίδας και πρόληψης.

Σχεδόν όλες οι οικονομικές προβλέψεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2020 προβλέπουν συρρίκνωση τόσο δραματική ίσως χειρότερη από της κρίσης του 2008. Στην Ελλάδα κάθε μέρα που περνά, το βάρος του κοινωνικού κόστους, πλήττει τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας: απώλεια θέσεων εργασίας, απουσία εισοδημάτων για τους αυτοαπασχολούμενους, επισφαλώς και μη δηλωμένους εργαζόμενους, τεράστιο οικονομικό άγχος που αυξάνεται εκθετικά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πάρει βαθιά αντεργατικά μέτρα με πρόσχημα την πανδημία.

Μπροστά σ΄ αυτή τη πρωτοφανή κοινωνική και οικονομική κατάσταση η “Συνάντηση” διεκδικεί αξιοπρεπές βασικό εισόδημα πανδημίας που θα φτάνει στο ποσό του βασικού μισθού, καλύπτοντας όλες/ους που βρίσκονται σε εργασιακή και οικονομική επισφάλεια, των εργαζόμενων που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της πανδημίας: ντελιβεράδες, εργαζόμενοι σε supermarket, μπλοκάκιδες και των αυτοαπασχολούμενων (τους οποίους το κράτος αντιμετωπίζει ως «επιχειρηματίες των εαυτών τους»), των άνεργων και των αόρατων/πρεκάριων, που λαμβάνουν το φιλικό χτύπημα της κυβέρνησης με επίδομα 400. Ένα εισόδημα που δεν θα είναι «ανταγωνιστικό» σε άλλα επιδόματα (πχ αναπηρίας, παιδιών κλπ). Η  κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει πάρει βαθιά αντεργατικά μέτρα με πρόσχημα την πανδημία.

 

Δείκτης προστασίας

 

 Η Συνάντηση στο κάλεσμα της για την Πρωτοβουλία αναφέρει μεταξύ άλλων: «…Στην δική μας αντίληψη το βασικό εισόδημα για να αποτελεί πραγματικό δείκτη προστασίας κάθε πολίτη θα πρέπει να διαμορφώνεται και σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης, να συνεκτιμά, δηλαδή, τα όποια κόστη των δανείων, ενοικίων, πληρωμών ΔΕΚΟ κλπ που βαρύνουν κάθε πολίτη και να καλύπτει βασικές προϋποθέσεις. Το βασικό εισόδημα δεν πρέπει να καλύπτει τις ελάχιστες βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων όπως τα προγράμματα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που στηρίζεται στην λογική του ελάχιστου κράτους/ κράτους ύστατης καταφυγής. Το βασικό εισόδημα δεν είναι μέρισμα που δίδεται άπαξ και αποσπασματική μορφή ελάχιστης εισοδηματικής πολιτικής. Εγγυάται την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και δεν υποκαθιστά άλλες κοινωνικές παροχές (πχ επιδόματα αναπηρίας, οικογενειακά, ανεργίας κλπ).

Το αίτημα για βασικό εισόδημα θα πρέπει να συνοδεύεται και από το αίτημα για την καθολική πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, δηλαδή στα δημόσια αγαθά (υγεία, παιδεία νερό, ενέργεια, στέγη κλπ), για πλήρη απασχόληση με αξιοπρεπή μισθό και μείωση των ωρών εργασίας. Να  συναντιέται επίσης με τα αιτήματα των κοινωνικών κινημάτων στους επιμέρους χώρους. Το αίτημα για βασικό εισόδημα απαντά στην ανάγκη σήμερα, και δεν υποκαθιστά  τη συζήτηση για τη στρατηγική και τη δράση μας από σήμερα για  την αλλαγή του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης.
Το βασικό εισόδημα θα πρέπει να το δικαιούνται στο σύνολο είτε συμπληρωματικά όσοι/ες δεν καλύπτουν με άλλο τρόπο αυτό το εισόδημα, είτε αυτό προέκυψε αυτό στην πανδημία είτε νωρίτερα (μακροχρόνια άνεργοι, πρόσφυγες, μετανάστες, εργαζόμενοι με άτυπες μορφές εργασίας  κλπ)».
Ας είμαστε ξεκάθαρες/οι:

Ένα βασικό εισόδημα δεν είναι ένα μαγικό ραβδί. Είναι ένα μέτρο πολιτικής οικονομίας, το οποίο εκτείνεται στη φορολογία, τη νομισματική πολιτική και τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, την απασχόληση και άλλα μέτρα…

Βασικό μας μέλημα είναι να ενδυναμώσουμε την αυτό-οργάνωση της κοινωνίας στους χώρους εργασίας και τις γειτονιές  και να στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που προσανατολίζεται σε ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης (δίκτυα αλληλεγγύης, προώθηση της συλλογικής κατανάλωσης, νέες σχέσεις παραγωγών καταναλωτών ,μορφές συνεργατικής οικονομίας). Για αυτή την προσπάθεια που απαιτεί χρόνο οι πληττόμενες κοινωνικές τάξεις πρέπει να στηριχθούν και να σταθούν όρθιες.

 

Συλλογή υπογραφών

 

Τις επόμενες μέρες θα δημοσιευθεί κείμενο συλλογής υπογραφών υποστήριξης της πρωτοβουλίας, ενώ στόχος της Συνάντησης είναι να διοργανωθεί άμεσα εκδήλωση - συζήτηση για το θέμα. Παράλληλα διερευνώνται οι δυνατότητες συντονισμού με παρόμοιες πρωτοβουλίες που βρίσκεται αυτό τον καιρό σε εξέλιξη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχει σελίδα στο Facebook «Πρωτοβουλία για το Βασικό Εισόδημα Πανδημίας» (www.facebook.com/vasikoeisodimapandimias).

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet