Το εμβόλιο για το νέο κορονοϊό μπορεί να μην έχει μπει ακόμα στην καθημερινότητά μας, όπως στο Ενωμένο Βασίλειο και αλλού, όμως η ελπίδα ότι θα απαλλάξει και εμάς από το φόβο και τις απειλές αυτής της πανδημίας είναι ήδη ισχυρή στη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού.

Εξακολουθεί, βέβαια, να υπάρχει ο φόβος της επανάπαυσης.  Μπορεί, δηλαδή, να μας συμβεί κάτι ανάλογο με αυτό που ενορχήστρωσε επιοινωνιακά  η κυβέρνηση της ΝΔ με το καλοκαιρινό της αφήγημα της επιτυχίας.

Εκείνη την  επιλογή την πληρώσαμε με ένα δεύτερο φονικό κύμα της πανδημίας, που βρήκε τη χώρα ανοχύρωτη, όπως αποδεικνύει  η θλιβερή και τραγική συνάμα στατιστική των διασωληνώσεων και των θανάτων.

Ο κίνδυνος να πάθουμε τα ίδια έρχεται από δυο μεριές. Από τη μια, υπάρχει ο κίνδυνος να επιχειρηθεί ένα εμπόριο ελπίδας, που θα υποβαθμίσει την ανάγκη να συνεχιστούν, ακόμη και με τον εμβολιασμό, αρκετά από τα μέτρα προφύλαξης, ή θα επιτείνει τις πιέσεις για άκαιρο άνοιγμα της αγοράς, πριν ακόμα λειτουργήσει θετικά ο εμβολιασμός και η ενδεχόμενη ανοσία των εμβολιασμένων. Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες του 2021, όπως τονίζουν οι ειδικοί και οι υπεύθυνοι των εταιριών παραγωγής των εμβολίων.

Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος να υποβαθμίσει η κυβέρνηση την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων στήριξης των λαϊκών τάξεων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που θα εξακολουθήσουν να χειμάζονται κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2021. Το εμβόλιο δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή της ελπίδας.

Για όλα αυτά θα χρειαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των μετά το εμβόλιο προβλημάτων, που, όπως δείχνει η μέχρι σήμερα εμπειρία, θα πρέπει να αναζητηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη στην οποία κινήθηκε η ΝΔ. Και για έναν παραπάνω λόγο, γιατί η  νέα κανονικότητα που μας κανοναρχούν, θα μοιάζει με διαρκές  καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κοινωνικής πανδημίας  η κοινωνία θα χρειαστεί ένα διαφορετικό εμβόλιο, που δεν μπορεί να το περιμένει από τις φαρμακευτικές εταιρίες.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet