Μία συναυλία, δύο επέτειοι

 

Το 2020 συμπληρώνονται 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν και 100 από τη γέννηση του Σισιλιάνου. Με αφορμή αυτή τη διπλή επέτειο, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τιμά τους δύο συνθέτες, παρουσιάζοντας σε streaming, έργα που συγκινούν. Η συναυλία ανοίγει με τις ευφάνταστες Οκτώ Παιδικές Μινιατούρες, από τον κορυφαίο εκπρόσωπο του ελληνικού μουσικού μοντερνισμού. Έργο, το οποίο ο Σισιλιάνος αφιέρωσε στον γιο του, επιχειρώντας να ζωντανέψει μουσικά αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας. Η βραδιά ολοκληρώνεται, με το ιδιοφυές Τριπλό Κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο του Μπετόβεν, που συνδυάζει αριστοτεχνικά την αμεσότητα της μουσικής δωματίου με τη μεγαλοπρέπεια μιας συμφωνίας. Σχετικά με το πρόγραμμα της συναυλίας ο μαεστρος Λουκάς Καρυτινός γράφει:
«Ο Γιώργος Σισιλιάνος υπήρξε ένας από τους διαπρεπέστερους Έλληνες συνθέτες. Σχεδόν το σύνολο του έργου του έχει παρουσιαστεί από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Το έργο του Οκτώ παιδικές μινιατούρες βασίζεται σε θέματα που θυμίζουν παιδικά τραγούδια και απευθύνεται, με πολύ έξυπνο ενορχηστρωτικά και ρυθμικά τρόπο, σε κοινό που είναι εξοικειωμένο τόσο με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα, όσο και με τα σύγχρονα συνθετικά ιδιώματα. Από την άλλη, ο Μπετόβεν συνέθεσε το μοναδικό στην ιστορία της μουσικής κοντσέρτο, όπου σολίστ είναι ένα τρίο με πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο, επηρεασμένος από την μόδα της εποχής του όπου τα έργα τρίο με πιάνο ήταν συνηθισμένα και αγαπητά. Η μεγαλοφυΐα του συνθέτη μπόρεσε να ισορροπήσει τα τρία διαφορετικά ηχοχρώματα των σολιστικών οργάνων με τον ηχητικό όγκο της ορχήστρας και να δώσει σε κάθε ένα δεξιοτεχνικές σελίδες εξαιρετικής ομορφιάς. Ειδικά για το βιολοντσέλο, μπορεί ο Μπετόβεν να μην συνέθεσε κοντσέρτο, αλλά στο Τριπλό εξασφαλίζει στον σολίστα μια εξόχως βιρτουόζικη εμφάνιση. Με τα γοητευτικά του μουσικά θέματα και την ηλιόλουστη αίσθηση, το κοντσέρτο αυτό είναι μια πηγή χαράς και καλής διάθεσης.»

Την ιδιαίτερη αυτή σολιστική πρόκληση αναλαμβάνει το δημοφιλές Ελβετικό Πιάνο Τρίο (Άντζελα Γκολούμπεβα - βιολί, Τζόελ Μαρόζι - βιολοντσέλο, Μάρτιν Λούκας Στάουμπ - πιάνο), που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως. Στο πόντιουμ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Λουκάς Καρυτινός.

Η βραδιά θα μεταδοθεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, στις 8.30μμ, εδώ:

bit.ly/AthensStateOrchestraYouTube

www.megaron.gr/season/onlineel/

 

 

 

3ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει το 3ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της με τίτλο «Η μουσική του λόγου», σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το οποίο απαρτίζεται από πέντε ιδιαίτερες ιστορίες μικρού μήκους. Οι προβολές των βίντεο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν από τις 9 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 6 Ιανουαρίου 2021 και θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό για 30 μέρες μετά την πρεμιέρα τους. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται από το nationalopera.gr, και μέσω των σελίδων της ΕΛΣ σε Facebook και YouTube, καθώς και από τον ιστότοπο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού digitalculture.gov.gr. Οι πέντε ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν στο πλαίσιο του 3ου Διαδικτυακού Φεστιβάλ της ΕΛΣ συνδυάζουν την τέχνη της εικόνας με τη δύναμη της μουσικής και του αφηγηματικού λόγου μέσα από νέες αναγνώσεις μουσικών έργων. Το όνειρο και η φαντασίωση της Εξαϋλωμένης νύχτας του Άρνολντ Σαίνμπεργκ συναντούν τις εξομολογήσεις ανθρώπων σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στην υπνωτική σύνθεση Mich nicht του Νίκου Ιωακείμ και τις αναμνήσεις της Γυναίκας με τα Μαύρα στο μονόδραμα Η κυρία του σεληνόφωτος του Γιώργου Σισιλιάνου. Το νανούρισμα του Ταρκουίνιο Μέρουλα που ψελλίζεται από διαφορετικές μητέρες στη σύγχρονη Αθήνα μπλέκεται με τις Μουσικές ΚαλημέρΕΛΣ όπου το λυρικό τραγούδι κυριεύει ένα πρωινό τηλεοπτικό μαγκαζίνο. Μέσα από αυτά τα έργα, το Φεστιβάλ ανακαλύπτει ευφάνταστους τρόπους όπου η μουσική και ο λόγος αποκτούν άλλη υπόσταση μέσω της εικόνας, προτείνοντας νέες οπερατικές φιλμικές εμπειρίες με έμπνευση, χιούμορ και μια ειλικρινή διάθεση αυτοσαρκασμού.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης. Αναλυτικά: Εξαϋλωμένη νύχτα, έργο 4 του Άρνολντ Σαίνμπεργκ, για σεξτέτο εγχόρδων σε ένα μέρος, εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Ρίχαρντ Ντέμελ. Πρεμιέρα: 9 Δεκεμβρίου 2020 στις 9.30μμ. Θα παραμείνει online έως 9/1. Μich nicht του Νίκου Ιωακείμ. Πρεμιέρα: 16 Δεκεμβρίου 2020 στις 9.30μμ. Θα παραμείνει online έως 16/1. Προσευχή πάνω σε ένα νανούρισμα του Ταρκουίνιο Μέρουλα. Πρεμιέρα: 23 Δεκεμβρίου 2020 στις 9.30μμ. Θα παραμείνει online έως τις 23/1. Μουσικές καλημέρΕΛΣ. Πρεμιέρα: 30 Δεκεμβρίου 2020 στις 21.30 Θα παραμείνει online έως 30/1. Η κυρία του σεληνόφωτος, έργο 41 του Γιώργου Σισιλιάνου. Πρεμιέρα: 6 Ιανουαρίου 2021 στις 9.30μμ. Θα παραμείνει online έως 6/2.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet