Οι βιαστικές και με αλλότριες στοχεύσεις επιλογές της κυβέρνησης έχουν άμεσες «συνέπειες». Ετούτη τη φορά πρόκειται για κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να επιχαίρει. Μετά την εκτεταμένη επίστρωση με τσιμεντοειδές που υπέστη ο βράχος της Ακρόπολης, μόλις προ ενός μήνα, (βλ. www.epohi.gr/article/37473/o-politikos-politismos-kai-h-akropolh ) και κατόπιν της σφοδρής νεροποντής την περασμένη Πέμπτη, ο βράχος πλημμύρισε. Θα πείτε, μα πώς γίνεται να πλημμυρίσει ένας βράχος, που στέκει εκεί χιλιάδες χρόνια; Προς απάντηση μας έρχεται το ερώτημα που είχε θέσει, τότε στις αρχές Νοεμβρίου, σε επιστολή του ο αρχιτέκτονας, προϊστάμενος του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων από το 1984 έως το 2010 και επιβλέπων της αναστήλωσης στην νότια πτέρυγα των Προπυλαίων από το 2013 έως το 2016, Τάσος Τανούλας, όταν αναρωτιόταν δημόσια: «Θα υπάρξουν, φοβούμαι, και πρακτικά προβλήματα, δηλαδή τα σχετικά με την ύπαρξη οπλισμού στο σκυρόδεμα. Τί θα γίνει, για παράδειγμα, με τα νερά της βροχής που θα πέφτουν σε μια τεράστια επίπεδη υδατοστεγή επιφάνεια, καθώς θα έχουν μειωθεί σημαντικά οι εκτεθειμένες επιφάνειες του βράχου και τα καρστικά κενά που "καταπίνουν" τα νερά για να καταλήξουν στις υπώρειες;»

Επιπλέον των παραπάνω, παραθέτουμε και το εξής, από ρεπορτάζ του Άλκη Κόκκινου στο kosmodromio.gr: Ο κίνδυνος που θα προκαλούσε αναπόφευκτα η απουσία από τη μελέτη «Διαμόρφωσης Διαδρόμων στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης Για Άτομα με Δυσκολία στην Κίνηση» κάθε πρόνοιας για την παροχέτευση των ομβρίων υδάτων, είχε επισημανθεί εξαρχής. Συγκεκριμένα, στην απόφαση με τίτλο «Έγκριση μελέτης διαμόρφωσης διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση» που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 2 Σεπτεμβρίου και όπου παρατίθενται οι όροι έγκρισης της μελέτης σε συνέχεια της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου, είχε τεθεί με σαφήνεια, ως όρος για την έγκριση της μελέτης, η εκπόνηση «σε εύλογο χρόνο, υδραυλικής μελέτης για την οργανωμένη παροχέτευση των ομβρίων από τον Ιερό Βράχο» δεδομένου ότι «οι προς διαμόρφωση επιφάνειες θα είναι μεγάλης έκτασης και μη διαπερατές [και] θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλες ρύσεις σε συνάρτηση με το υπάρχον ή το προβλεπόμενο σύστημα παροχέτευσης του Ιερού Βράχου» (όρος 11).

Ήταν πρακτικώς αδύνατον, μέσα στο χρονικό διάστημα από την δημοσίευση της έγκρισης της μελέτης μέχρι την έναρξη των εργασιών, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, να υλοποιήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι και ειδικά οι προβλέψεις για συμπληρωματικές έρευνες και μελέτες. Τώρα αποδεικνύεται, πέραν πάσης αμφιβολίας και δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο, πως ο όρος 11 της εγκριτικής απόφασης δεν έχει τηρηθεί. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και για αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα;

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet