Δύσκολο να χωρέσεις μια ζωή σαν του Βασίλη Λασκαρίδη σ’ ένα φύλλο χαρτί.  Στην προσφυγοσυνοικία της Καλλιθέας  έζησε τα πρώτα του χρόνια σαν παιδί.  Η ένταξή του στο κομμουνιστικό κίνημα ήρθε στα δεκαεννιά του χρόνια σαν ώριμος καρπός.  Η επιλογή του αυτή του κόστισε 134 μήνες στα ξερονήσια, όπως ο ίδιος τα είχε λογαριάσει,  από το 1947 ως το 1974.

Αυτή την πολυκύμαντη ζωή την είχε καταγράψει σε μια σειρά πολύτιμες μαρτυρίες και είχαμε τη χαρά, εδώ στην «Εποχή», να πρωτοεκδόσουμε   τις περισσότερες από αυτές. Το  πολυτιμότερο δώρο, ωστόσο, ήταν η αυτοπρόσωπη γνωριμία μας μαζί του. Ο Βασίλης ήταν θερμός φίλος και υποστηριχτής της «Εποχής» και δεν έχανε ευκαιρία, ακόμα και όταν πάτησε τα ενενήντα, να μας επισκέπτεται όταν μπορούσε να ανέβει από τη Νέα Σμύρνη στην Αθήνα. Του υποσχόμαστε η στήριξή του αυτή να πιάνει πάντα τόπο.

 Από την τελετή του αποχαιρετισμού στην Ριτσώνα, που έγινε σε στενότατο κύκλο λόγω καραντίνας, δημοσιεύουμε τον επικήδειο του Γιώργου Κουτελάκη  και τον αποχαιρετισμό του Μάρκου Μπασιούκα.

 

* * *

 

Άνθρωποι άπαρτα βουνά

 

Αποχαιρετισμός του Μ. Μπασιούκα

 

Αποχαιρετούμε σήμερα τον Βασίλη, τον σύντροφο, τον κομμουνιστή, τον φίλο Έτσι όπως το θέλησε, σε μια σεμνή τελετή με καύση. Το σημείωμα που άφησε στον αγαπημένο του γραμματέα Γιάννη Μπανιά, το οποίο περιήλθε σε εμένα, ήταν σαφές. Όπως λιτός, συνεπής και αγωνιστικός ήταν ο βίος του μέχρι το τέλος.

Ο Βασίλης, ο αιώνιος νέος όπως τον ξέραμε και τον ζήσαμε όλοι και όλες μας, άφησε μεγάλη παρακαταθήκη και βαρύ φορτίο. Επειδή πολλά έχει γράψει ο ίδιος στα πέντε βιβλία του για τη ζωή και τη δράση του, εγώ θα αναφερθώ σε κάποια χαρακτηριστικά του γνωρίσματα.

Ήταν αμετανόητος κομμουνιστής στην πράξη, πάντα συνεπής στην ώρα του στις συνεδριάσεις και στις εκδηλώσεις κομματικές, κοινωνικές, δημοτικές.

Με την πενιχρή του σύνταξη των 600 ευρώ έδινε ανελλιπώς την εισφορά του στο κόμμα, στην «Εποχή», την «Αυγή», τον Πουλαντζά, τα ΑΣΚΙ, τον ΣΦΕΑ, το σύλλογο εξορισθέντων Μακρονήσου και Αϊ -Στράτη και αλλού. Το μυαλό του και οι προτάσεις του ήταν φρέσκες, αντιστρόφως ανάλογες με την ηλικία του και όσο αυστηρός ήταν για τα λάθη και τις παραλείψεις των συντρόφων του, τόσο επαινετικός γινόταν όταν έβλεπε θετικά πράγματα από τη δράση τους.

Ο Βασίλης ήταν ένα ανοιχτό βιβλίο για όλα και για όλους, δεν χάιδευε αφτιά, ήταν ακριβοδίκαιος και έλεγε χωρίς περιστροφές τη γνώμη και την άποψή του. Η αταλάντευτη πορεία του στη μακρόχρονη ζωή του τα λέει όλα. Αγαπούσε πολύ τους νέους και τις νέες, Ρηγάδες και Ρηγίτισες και όλοι τον αποκαλούσαν Βασίλη, πάρα την ηλικία του. Όσες φορές πήγαμε μαζί σε εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων για την αντίσταση, την ΕΔΑ, τον αντιδικτατορικό αγώνα και άκουγε ανακρίβειες, έλεγε με θάρρος αυτό που ήξερε.

Η παρακαταθήκη του είναι για όλους μας φάρος φωτεινός στα δύσκολα χρόνια που περνάμε και σε αυτά που έρχονται. Αφήνει πίσω του την αγαπημένη του γυναίκα και συντρόφισσα μας Κική, που του στάθηκε άξια δίπλα του μέχρι τέλους, τα παιδιά του και τα εγγόνια του και όλους εμάς τους φίλους και συντρόφους του, να έχουμε να λέμε αλλά κυρίως να κάνουμε αυτά που μας δίδαξε.

Μπορεί λόγω κορονοϊού να είμαστε λίγοι στην τελετή του αποχαιρετισμού, αλλά σήμερα Βασίλη είναι μαζί σου με τη σκέψη τους χιλιάδες σύντροφοι και συντρόφισσες που σε γνώρισαν και σε αγάπησαν σε αυτή την τεράστια διαδρομή των 97 χρόνων της ζωής σου.

Τη στάχτη σου θα διασκορπίσουμε στα μαρτυρικά νερά της Μακρονήσου, για να είναι αθάνατη η μνήμη σου και να μας υπενθυμίζει τον αγώνα κατά του φασισμού. Σε αποχαιρετούμε, αγαπημένε σύντροφε Βασίλη, εκ μέρους της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νέας Σμύρνης και της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με τις σημαίες της ΑΚΟΑ και του ΣΥΡΙΖΑ, τραγουδώντας «ήρωες άπαρτα βουνά, ήρωες με δώδεκα ζωές».

 

* * *

 

Με ευγνωμοσύνη για όσα μας δίδαξες,
με περηφάνεια γιατί πορευτήκαμε μαζί σου

 

Eπικήδειος λόγος του Γ. Κουτελάκη

 

 Αλλιώς θα σου έπρεπε να είναι σήμερα η έξοδός σου. Πριν σε φέρουμε εδώ στην Ριτσώνα, όπως είχες ζητήσει, έπρεπε να σε αποχαιρετήσουμε στο προαύλιο του Κοιμητηρίου της Νέας Σμύρνης, της αγαπημένης σου πόλης, εκατοντάδες σύντροφοι και φίλοι σου, με κόκκινα γαρύφαλλα στα χέρια, με δάκρυα στα μάτια, με τιμητικές φρουρές να εναλλάσσονται δίπλα στο φέρετρό σου. Τιμητική φρουρά από τους συντρόφους σου της Αντίστασης, των Δημοκρατικών Αγώνων, των Λαμπράκηδων και του 114, της ΕΔΑ, του αντιδικτατορικού αγώνα, του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Ρήγα, του ΚΚΕ Εσωτερικού -Ανανεωτική Αριστερά και της ΑΚΟΑ, του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως είμαστε όλοι και όλες εδώ σήμερα, νοητά, δίπλα σου.

Πέρασες τη ζωή σου και την τίμησες, δεν την ξόδεψες αλλά τη δόξασες. Σου έλειψαν χρόνια από την οικογένειά σου και την σύντροφό σου την Κική, για να τα δώσεις στον αγώνα, με πάθος, με πίστη, με δύναμη, αμετανόητος, σκληρός, άκαμπτος με ατσάλινη αντοχή, περιμένοντας και προσδοκώντας τη δικαίωση του αγώνα σου, όχι για σένα αλλά για την κοινωνία και το λαό μας. Από την ΕΠΟΝ και το ΚΚΕ, στην Μακρόνησο, στον Αϊ- Στράτη, στην Γιούρα και το Παρθένι, σε φυλακές και εξορίες, με βασανισμούς και κακουχίες για τις ιδέες σου, για την πίστη σου στα ιδεώδη της Αριστεράς. «Μια ζωή κομμουνιστής», όπως σου άρεσε να λες, γιατί ήταν η βαθιά σου πίστη. Δεν έκανες δήλωση, δεν σε έκαμψαν ποτέ οι βασανιστές σου και οι διώκτες του αριστερού κινήματος. Εσύ τους έκαμψες, εσύ τους αποδιοργάνωνες, εσύ τους εξέπληττες με την ακατάβλητη δύναμη των ιδεών σου και την αντοχή σου, σωματική και ψυχική.

 Πάντα ήθελες να είσαι στην πρωτοπορία των ιδεών, πιστός στο κόμμα αλλά και σοφός ανιχνευτής νέων δρόμων για την Αριστερά. Αμφισβήτησες βαθιά πολιτικά και ιδεολογικά το δογματισμό και το σταλινισμό. Αναζήτησες τον φρέσκο άνεμο της δημοκρατίας και μέσα στο ίδιο σου το κόμμα, τάχθηκες στην πλευρά της Ανανέωσης του Αριστερού και Κομμουνιστικού Κινήματος στη χώρα. Από τους πρώτους στο ΚΚΕ Εσωτερικού, μαζί του πορεύτηκες το δύσκολο δρόμο. Η διάσπαση του 1968 για σένα ήταν μια απελευθέρωση, μια γιορτή ανάτασης, ένα νέο ξεκίνημα για το σοσιαλισμό που πρέσβευες με Δημοκρατία και Ελευθερία, με ανθρώπινο πρόσωπο, με σαφείς διαχωριστικές γραμμές από το γκρίζο και ανελεύθερο υπαρκτό σοσιαλισμό. Αυτή σου την τοποθέτηση, παραμένοντας κομμουνιστής, την υπηρέτησες ακολουθώντας και τα εγχειρήματα του ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά και της ΑΚΟΑ υπό τον αγαπημένο σύντροφο Γιάννη Μπανιά.

Ρίζωσες στην πόλη μας Βασίλη, από το 1961, στη Νέα Σμύρνη, που έγινε το εφαλτήριο και η βάση της δουλειάς σου και των προσπαθειών σου. Οι νικηφόρες δημοτικές μάχες της Αριστεράς του 1975 και του 1978 απέναντι στις δυνάμεις της Χούντας είχαν την υπογραφή σου και ας έμενες πάντα σεμνά πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι νίκες στις Δημοτικές του 1982 και 1986 στηρίχτηκαν στο σχεδιασμό σου και έτσι η πόλη μας έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα ως η πόλη της Ανανεωτικής Αριστεράς. Οι νίκες του 1998 – 2002 και του 2006 βασίστηκαν στην πολιτική προτροπή σου, με σένα σε ρόλο εμπνευστή και οδηγού. Πάντα εκεί, στα γραφεία της Ομήρου και της Αγίας Σοφίας, μαζί αχώριστοι αλλά και τόσο διαφορετικοί με τον Αχιλλέα Λαγουρό. Εκεί σας γνωρίσαμε εμείς οι νεότεροι, οι Ρηγάδες και οι Ρήγισσες της Νέας Σμύρνης. Μαζί σας ωριμάσαμε πολιτικά. Εσύ το μυαλό, το σχέδιο και η πολιτική ανάλυση, η οργανωτική συγκρότηση, και ο Αχιλλέας τα πόδια και τα χέρια της υλοποίησης των σχεδίων σου. Μαζί σου περπατήσαμε σε πορείες και διαδηλώσεις, μαζί σου δώσαμε εκλογικές μάχες υπέρτερες των δυνάμεών μας. Εσύ η καθοδήγηση στα λόγια αλλά και στη στάση ζωής σου, με προμετωπίδα τις ιδέες, τους αγώνες, την πίστη, την ηθική, το παράδειγμα, την αμφισβήτηση και την διαρκή ανανέωση.

Με σεβασμό στους αγώνες σου και τη ζωή σου σε αποχαιρετώ εκ μέρους των Ρηγάδων και των Ρηγισσών της Ν.Σμύρνης, εκ μέρους της Νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού της μεταπολίτευσης. Με ευγνωμοσύνη για τα όσα μας δίδαξες με τη στάση ζωής σου. Με υπερηφάνεια γιατί μας άφησες να σταθούμε δίπλα σου και να πορευτούμε μαζί σου αρκετά χρόνια. Για πολλούς από εμάς, υπήρξες ο πολιτικός μας πατέρας και σφράγισες την προσωπική και πολιτική μας διαδρομή, θα σε ευγνωμονούμε για αυτό σε όλη μας τη ζωή.

Μ. Μπασιούκας, Γ. Κουτελάκης Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet