Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού1, ένας οργανισμός δημοσίου συμφέροντος, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση παθογένειας ενός «αρμού της εξουσίας». Σ’ αυτό τον οργανισμό κυριαρχούσε από την ίδρυσή του (2011) εκτεταμένη διοικητική αυθαιρεσία και οικονομική αδιαφάνεια σε πολλές πτυχές της λειτουργίας του. Έλεγχοι εποπτικών οργάνων, όπως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, αποκάλυψαν πλήθος παρατυπιών και αμφιλεγόμενων νομικά και διοικητικά αποφάσεων, οι οποίες μάλιστα είχαν κοινοποιηθεί στο υπουργείο Παιδείας και στην εισαγγελία Διαφθοράς.

Σ΄ αυτό τον οργανισμό τοποθετήθηκα διευθύνουσα σύμβουλος τον Μάιο του 2017, με σαφή πολιτική εντολή την εξυγίανση του και την εφαρμογή των νόμων. Το εγχείρημα της ανατροπής της κατάστασης που επικρατούσε για χρόνια ήταν αναμενόμενο ότι θα συναντούσε αντιδράσεις, γιατί εξυπηρετούσε ιδιοτελή ατομικά, συλλογικά ή και επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν ότι πρωταγωνιστές και ενορχηστρωτές των αντιδράσεων θα ήταν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ Μιχ. Κουρουτός, Γ. Χριστόπουλος και Οδ. Ντριβαλάς.

 

Το χρονικό

 

Το ιστορικό της επίθεσης αρχίζει δυο μέρες μετά το διορισμό μου, που ο Μ. Κουρουτός υποσχέθηκε -σε ποιους άραγε- στο facebook «Θα την φάμε» και αμέσως άρχισαν οι ανακοινώσεις και οι καταγγελίες που πολλαπλασιάζονταν ανάλογα με τη συγκυρία και δημοσιοποιούνταν σε εφημερίδες με ναυαρχίδα το «Πρώτο Θέμα», απηχώντας μια σωρεία χυδαίων ακροδεξιών λιβελογραφημάτων σε αντίστοιχες ιστοσελίδες.

Η ΟΙΕΛΕ μόνο (πρόεδρος της οποίας είναι ο Μ. Κουρουτός και γγ ο Γ. Χριστόπουλος), δημοσιοποιούσε στην ιστοσελίδα της μία ανακοίνωση-καταγγελία ανά δεκαπενθήμερο, 18 συνολικά το β’ εξάμηνο του 2017. Οι καταγγελίες αυτές, οι οποίες με στοχοποιούσαν, βρήκαν πολλούς συμμάχους και ανάμεσα στους υπαλλήλους του ΕΟΠΠΕΠ και σε πλήθος αντιπολιτευόμενων του ΣΥΡΙΖΑ μέσων που τις αναδημοσίευαν.

Σε τρία κομβικά πεδία επικέντρωσαν τις αντιδράσεις τους: α. τη μη εφαρμογή Κανονισμού Λειτουργίας (η θέσπιση του οποίου εκκρεμούσε από την ίδρυση του Οργανισμού, 2011), β. τη μη θεσμοθέτηση κανόνων διαφάνειας σε δραστηριότητες του ΕΟΠΠΕΠ, οι οποίες εκτελούνταν με αποφάσεις του ΔΣ, ενώ απαιτούσαν νομοθετικές ρυθμίσεις, ή υπουργικές αποφάσεις και γ. τη μη εφαρμογή των νόμων στην οικονομική λειτουργία και πρωτίστως στη μισθοδοσία του προσωπικού του, με την οποία εξασφαλίζονταν η ανοχή ή και η συνενοχή του στο «ιδιότυπο» καθεστώς λειτουργίας του οργανισμού.

Οι κλιμακούμενες αυτές αντιδράσεις απαντήθηκαν κατ’ επανάληψη από τον υφυπουργό Παιδείας, Δημ. Μπαξεβανάκη. Στο δελτίο τύπου στις 4/1/2018, υπογράμμιζε: «Ας το κατανοήσουν όλοι. Ο ΕΟΠΠΕΠ θα λειτουργεί με κριτήρια το δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν τη λειτουργία του, όσοι ονειρεύονται πρακτικές του παρελθόντος, ματαιοπονούν. Η εξυγίανση του οργανισμού που σταδιακά υλοποιείται την τελευταία τριετία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί».

Ήξεραν, λοιπόν, καλά ότι η επιβολή της νομιμότητας ήταν αμετάκλητη πολιτική απόφαση, οπότε έστρεψαν τα πυρά τους σε μένα που είχα την ευθύνη της εφαρμογής των διοικητικών και πολιτικών αποφάσεων, εκτιμώντας ότι στη διοίκηση του οργανισμού είμαι ο αδύναμος κρίκος.

 

Λασπολογία και απειλές

 

Στις επιθέσεις τους κύριο όπλο αποτέλεσε η κλασσική πρακτική της λασπολογίας: «Προβαίνω σε μια αβάσιμη καταγγελία και μετά την αναπαράγω σαν γεγονός με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα». Είναι μια πρακτική εξαιρετικά ασφαλής για τους πρωταγωνιστές της, γιατί δεν αφήνει δυνατότητες απόδοσης ευθύνης στους ίδιους τους συκοφάντες, ούτε φυσικά σε όσους αναπαράγουν την «είδηση». Αλλά και σε όσους την αξιοποιούν σε ένα βρώμικο πόλεμο για να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα. Αν το θύμα τους οδηγηθεί στην πυρά, τότε τα κατάφεραν. Αν όμως δικαιωθεί και τους ξεφύγει, τότε «βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω». Περασμένα ναι, ξεχασμένα όμως όχι.

Η ανθολογία των αντιδράσεων, των πιέσεων και των εκβιασμών είναι εξαιρετικά πλούσια σε μορφές και περιεχόμενο, κλιμακώθηκε δε με πρωτοφανή ένταση σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου (2017-2019) εντός και εκτός του οργανισμού. Η παράθεσή τους θα απαιτούσε δεκάδες σελίδες, αφού περιλαμβάνει από δηλώσεις στα ΜΜΕ, καταγγελίες που «προκάλεσαν» διαμαρτυρίες του αρχιεπισκόπου και του ΣΕΒ, επιστολές εναντίον μου στον πρωθυπουργό, σε υπουργούς και όλους τους βουλευτές, απειλές για τη ζωή μου, αυτοσχέδιες αφίσες έξω από το γραφείο μου με τη φωτογραφία μου με χιτλερικό μουστάκι. Είναι αυτονόητη η θλίψη και η απόγνωση που βίωνα μέσα σε αυτή τη θύελλα των επιθέσεων.

Αποκορύφωμα της ενορχηστρωμένης κακοήθειας τους υπήρξε τον Οκτώβριο του 2017, η κατάθεση μήνυσης σε βάρος μου, από τους Μ. Κουρουτό και Οδ. Ντριβαλά, με την οποία αμφισβήτησαν τη νομιμότητα του διορισμού μου και μου καταλόγιζαν κακουργηματικές πράξεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μου.

Το ακόλουθο απόσπασμα της μήνυση αυτής είναι ενδεικτικό της μεθόδευσης τους να ανατρέψουν ειλημμένες αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ, τις οποίες είχα υλοποιήσει ως όφειλα: «κατά τη διαρκή άσκηση των αρμοδιοτήτων της διευθύνουσας συμβούλου του ΕΟΠΠΕΠ η μηνυόμενη διέπραξε και διαπράττει εν αυτοφώρω σωρεία αδικημάτων όπως π.χ. αντιποίηση αρχής (διαρκές έγκλημα συνεχώς εν αυτοφώρω), παράβαση καθήκοντος, απάτη (με την ψευδή υπεύθυνη δήλωση), απιστία (ως αιτία η ίδια ακυρότητος και ανυποστάτου όλων των πράξεών της ως διεθύνουσας συμβούλου και όλων των αποφάσεων του Δ.Σ. με τεράστια ζημία του οργανισμού, … και ομοίως απάτη προς την υπηρεσία της ….».

Για να μου αποδώσουν δόλο γράφουν επί λέξη: «η ένταση και το αμετανόητο φαίνεται από τις πονηρές ενέργειες» μου να συνεχίζω «να ασκώ της αρμοδιότητες της θέσης μου» αν και γνώριζα «τα νομικά ελαττώματα του διορισμού μου».

 

Δικαίωση

 

Την Δευτέρα (2/11/20) το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με ομόφωνη αθωωτική απόφαση του με απάλλαξε από τις σοβαρές κατηγορίες που διατύπωσαν εναντίον μου.

Τρία χρόνια μετά η περιπέτεια μου έληξε, χάρη στη συμπαράσταση φίλων, συντρόφων και συντροφισσών, που με βοήθησαν στα πολλά και δύσκολα όλο αυτό το διάστημα. Αλλά μαζί με αυτούς που υποστήριξαν έμπρακτα, όχι μόνο εμένα, αλλά και τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά των αρμών της εξουσίας, και τους πρόθυμους υπηρέτες της, είναι μια σταθερή, αν και μικρή, ομάδα υπαλλήλων και φυσικά οι πολίτες με τα δεκάδες ευχαριστήρια μηνύματα τους που έφταναν στο γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών και μας εκδήλωναν τη ανακούφισή τους από την απλοποίηση των διαδικασιών και την ταχύτητα εξυπηρέτησης τους.

Όσο για τους μηνυτές μου, οι οποίοι εσχάτως βρέθηκαν από όσο γνωρίζω, στη φιλόξενη αγκάλη της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το μόνο που πετύχαν με τη δίκη αυτή, ήταν να αποκαλυφθεί η συμπαιγνία τους και η αγαστή συνεργασία τους με την τωρινή διοίκηση της ΝΔ, που παρέστη ως πολιτική αγωγή (κατήγορος) επιδιδόμενη με φαιδρούς ισχυρισμούς σε ένα λυσσαλέο κατηγορητήριο της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσπάθεια αναδιοργάνωσης του ΕΟΠΠΕΠ διακόπηκε από τη νέα διοίκηση της ΝΔ, ωστόσο, πολλά από τα όσα πέτυχαμε δεν ανατρέπονται και αυτό αποτελεί για μας μια διαβεβαίωση πως οι προσπάθειες μας δεν πήγαν χαμένες, όση θλίψη και ταλαιπωρία και αν μας προκάλεσαν.

Η περιπέτεια της θητείας μου στον ΕΟΠΠΕΠ –που μοιάζει με τις περιπέτειες πολλών συντρόφων και συντροφισσών που βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ– καταδεικνύει πόσο δύσκολος και ναρκοθετημένος είναι ο αγώνας ενάντια σε ιδιοτελή συμφέροντα και ισχυρούς παράγοντες που τα προστατεύουν.

 

 

Σημείωση:

  1. Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), πιστοποιεί πτυχία επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ, ΣΕΚ ΕΠΑΛ, ΚΔΒΜ, κ.α.), αναγνωρίζει ισοτιμίες πτυχίων επαγγελματικής κατάρτισης, ελέγχει τις δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης (κτήρια ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Κέντρων Δια βίου Μάθησης).
Ελένη Γιαννακοπούλου Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet