Μπορεί η οικολογική πράσινη φωνή να υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες στη χώρα μας, η έντασή της όμως παρέμενε μέχρι πρόσφατα σχετικά χαμηλή, καθώς η μη εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο, αλλά και παλαιότερες συμμαχίες με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, δημιουργούσαν σύγχυση σχετικά με την ταυτότητα, τη στρατηγική και το πολιτικό σχέδιο των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ.

Η ολοκλήρωση των εργασιών του 16ου τακτικού συνεδρίου έφερε ικανοποίηση στα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, καθώς, όπως τονίζουν, επιβεβαιώθηκε ότι οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είναι ο σημερινός εκφραστής της πολιτικής οικολογίας στη χώρα μας, που αντιλαμβάνεται με έναν εντελώς διαφορετικό και πιο ισορροπημένο τρόπο όλους τους σημαντικούς τομείς της καθημερινότητάς μας και της κοινωνίας μας. Επίσης, επισημαίνουν ότι με τις νέες πολιτικές αποφάσεις των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δίνεται μία εναλλακτική πρόταση για τον τρόπο παραγωγής, μεταφοράς και διανομής των αγαθών, αλλά και το μοντέλο κατανάλωσης που έχει επιβληθεί. Η πρόταση αυτή είναι ριζικά αντίθετη με τη σημερινή κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική, αλλά και διαφορετική από την πρόταση των κομμάτων της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.

Η Έλενα Μπότση είναι η νέα συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Μιλώντας στην «Εποχή», είπε χαρακτηριστικά: «Το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα γιγαντώνεται και στηρίζεται απ’ όλο και περισσότερους πολίτες και κυρίως από τους νέους που καλούνται να ζήσουν σε ένα περιβάλλον που βρίσκεται υπό κατάρρευση και σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα, που γεννάει αδικία, ανισότητες και φτώχεια. Η κλιματική κρίση γίνεται όλο και περισσότερο κοινή συνείδηση με αποτέλεσμα, τα βιομηχανικά κράτη να παίρνουν δεσμευτικά μέτρα για τον περιορισμό των συνεπειών της. Ωστόσο, ό,τι είναι πράσινο δεν είναι και οικολογικό. Σήμερα ακόμα και τα συντηρητικά νεοφιλελεύθερα κόμματα μιλούν για πράσινη ανάπτυξη, ενώ βρισκόμαστε στην αρχή της πράσινης βιομηχανικής επανάστασης. H πολιτική οικολογία, όμως, προσεγγίζει με τελείως διαφορετικό τρόπο την έννοια της ανάπτυξης και της ευημερίας, που συνοψίζεται στον όρο “λιτή ευημερία”. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο που είναι οργανωμένες οι κοινωνίες μας και η καθημερινότητά μας, η οικονομία, η εκπαίδευση, η επιστήμη και αυτό είναι το πρόγραμμα της πολιτικής οικολογίας, προσαρμοσμένο σε κάθε τόπο, γιατί οικολογία χωρίς τοπικότητα δεν υφίσταται. Ως κοινωνικός επιστήμονας με ενδιαφέρει ο τρόπος που κάθε λαός προσεγγίζει το περιβάλλον και συμβιώνει αρμονικά με αυτό, γιατί η σχέση ανθρώπου και φύσης είναι πολιτισμική και ιστορική και συνεπώς τοπική, κοντολογίς είναι αυτό που λέμε “σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά”».

Ο έτερος συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Δημήτρης Πολιτόπουλος, σε δήλωσή του στην εφημερίδα μας, τόνισε: «Η προστασία του πλανήτη, αλλά και της χώρας μας, προϋποθέτει την αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία της πολιτικής οικολογίας και των παραγωγικών τάξεων. Τα οικολογικά κόμματα, οι οικολογικές οργανώσεις, οι πολίτες που αγωνιούν, καλούνται να συνεργαστούν μαζί μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού την κλιματική κρίση. Πρέπει να προωθήσουμε και να εισάγουμε τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, αξιοποιώντας όλα τα τεχνοοικονομικά εργαλεία που προωθεί και χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία του περιβάλλοντος. Να στηρίξουμε την εδραίωση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ως τον τρίτο οικονομικό πόλο που μπορεί να συνεισφέρει στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, να βοηθήσουμε στη μείωση των φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων, αλλά και στην προώθηση των ζητημάτων των δύο φύλων. Ο αγώνας που έχουμε να κάνουμε δεν είναι εύκολος. Είμαστε όμως εδώ να εργαστούμε σκληρά για να κάνουμε την οικολογική πράσινη φωνή όσο πιο ισχυρή γίνεται».

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ετοιμάζονται ήδη για την επόμενη μέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 16ο τακτικό και καταστατικό συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές από άλλα Πράσινα Κόμματα εντός κι εκτός Ευρώπης, με την συμπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος να ξεκινά ουσιαστικά τις εργασίες. Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, τη νέα πνοή στο κίνημα πολιτικής οικολογίας της χώρας μας έχουν αντιληφθεί και πολλοί νέοι που πυκνώνουν τις γραμμές των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ.

Είναι η πολιτική οικολογία η πολιτική του αύριο; Η ηγεσία των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ απαντά με τη ρήση του Αλέξανδρου Δουμά: «ας περιμένουμε κι ας ελπίσουμε»

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet