Η Ελαφόνησος δεν έχει μείνει χωρίς αλλοιώσεις και βλάβες από την επέλαση του τουρισμού. Το  επιβεβαιώνει κανείς εύκολα συζητώντας, αν βρεθεί σ’ αυτά τα πολύ όμορφα μέρη – όχι μόνο το νησάκι, αλλά ολόκληρο τον Κάβο Μαλιά – και συζητήσει με ντόπιους, παλιούς. Παρ’ όλα αυτά, είναι μοναδική και προστατεύεται θεσμικά, τουλάχιστον από περαιτέρω υποβάθμιση, να παραμείνει όμορφος τόπος, ιδίως για νέους.

Αυτό πρώτα και κύρια πρέπει να φροντίζουν να τηρείται όσοι έχουν ταχθεί για τη φροντίδα. Και από εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Ένα κανάλι είχε τη -βάναυση- “ιδέα” να διαφημίσει ένα αυτοκίνητο μέσω “δημοφιλούς” εκπομπής του, βάζοντάς το να κινείται στις παραλίες του νησιού με τις πανέμορφες αμμοθίνες, τα σπάνια λουλούδια και τις χελώνες καρέτα – καρέτα! Είτε δεν κατάλαβαν, είτε δεν συνειδητοποίησαν, είτε “μαγεύτηκαν” -το πιθανότερο- από την ευκαιρία να διαφημιστεί το νησί, Δήμος και “Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μούστου, Μαινάλου και Μονεμβασιάς”, που έχει και υπό την προστασία του το νησί, έδωσαν άδεια.

Οι αντιδράσεις στα σόσιαλ μίντια ήταν κατακλυσμός. Η Greenpeace σημείωσε ότι “ολόκληρη η Ελαφόνησος, ειδικά η παραλία Σίμου προστατεύεται γιατί φιλοξενούν σπάνια και απειλούμενα φυτά”. Πιο εμπεριστατωμένη η ανακοίνωση του  “Συλλόγου Τουλίπας Γουλιμή”. Δίκαια παρατηρεί ότι “Αν ο νόμος προβλέπει την απαγόρευση εισόδου και κίνησης οχημάτων σε απλές παραλίες, αυτό δείχνει πόσο άστοχο και παράνομο ήταν φορέας και δήμος να χορηγήσουν άδεια σε μια προστατευόμενη περιοχή με ειδικά στοιχεία μίας ιδιαίτερης παράλιας χλωρίδας και ενός συστήματος προστατευόμενων αμμοθινών, ήδη απειλούμενων από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, που η παραπάνω εκπομπή έδωσε το παράδειγμα και το μήνυμα να ολοκληρωθεί η καταστροφή τους”. Kαι εξηγεί: “Η παραλία της Παναγίας είναι ο βιότοπος του σπάνιου και στενοενδημικού φυτού Saponaria Jagelli, το οποίο δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη παρά μόνο στην Ελαφόνησο και μάλιστα όχι σε όλη την Ελαφόνησο αλλά σε δύο φυτοκοινωνίες, η μια των οποίων έχει ήδη εξαφανιστεί”. Και επειδή η δικαιολογία ήταν ότι ήδη ο δήμος κινεί στα ίδια μέρη αυτοκίνητα για τα σκουπίδια, σημειώνει: “Το αν αυτοκίνητα του δήμου εισέρχονται στην παραλία για αποκομιδή απορριμμάτων αυτό δεν σημαίνει πως είναι νόμιμο”.

Θα κλείσω το σημείωμα αυτό -υποχρέωση ενός επισκέπτη- με ένα ακόμα απόσπασμα από την ανακοίνωση του Συλλόγου: "Πέρα από τις όποιες περιβαλλοντικές βλάβες που σημειώθηκαν, το θέμα αυτό έδωσε το μήνυμα στους πολίτες, μπείτε και αλωνίστε τις παραλίες".

Παύλος Κλαυδιανός Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet