Αυτές τις μέρες ολοκληρώσαμε ως Ευρωκοινοβούλιο μια διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο: Από το οικονομικό πακέτο από το οποίο θα επωφεληθεί και η Ελλάδα –σήμερα τα ξημερώματα έκλεισε και η διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης– το Ευρωκοινοβούλιο πέτυχε να υπάρχει αύξηση της προκαταβολής που θα λάβουν τα κράτη - μέλη από το Ταμείο. Στην Ελλάδα, από τα 32 δισ. που θα λάβουμε, θα πάρουμε προκαταβολή 4 δισ. ευρώ, αντί για 3. Επίσης, καταφέραμε οι δαπάνες που θα καλύπτει το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι αναδρομικά και δαπάνες που έχουν ξεκινήσει από την 1η Φεβρουαρίου του 2020. Ενώ είναι σε αναστολή και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Επομένως, δεν έχει κανένα άλλοθι η κυβέρνηση πια, για να μη στηρίξει τη Δημόσια Υγεία, την Οικονομία ή αυτούς που πλήττονται από το λοκντάουν.

 

Επειδή όμως, υπάρχει ολοφάνερο έλλειμμα εμπιστοσύνης από την μονοκομματική διαχείριση αυτών των κονδυλίων από την ΝΔ, και επειδή αυτά τα χρήματα είναι της χώρας και όχι προίκα της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη, επιβάλλεται να τεθεί όλη η διαδικασία της προετοιμασίας του Εθνικού Σχεδίου υπό τον έλεγχο της Βουλής. Και αν αυτό δεν γίνει, νομίζω ότι είναι αναγκαίο, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να συγκροτηθεί ένα Εθνικό Παρατηρητήριο, με τη συμμετοχή όλης της αντιπολίτευσης και κοινωνικών οργανώσεων, για το πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα τεράστια ποσά.
Διότι μιλάμε για 72 δισ. συνολικά, τα επόμενα χρόνια: 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, 20 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ και άλλα 20 δισ. από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ, παντελώς απροετοίμαστη στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας -παρά την αρχική επιτυχία της χώρας στη διαχείριση του πρώτου κύματος που η ίδια έσπευσε να πιστωθεί- αλλά και δογματικά κυνική, αντιμετώπισε εξαρχής την κρίση αυτή ως μια ευκαιρία. Εκμεταλλεύεται στο έπακρο μια περίοδο όπου κυριαρχούν η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και ο φόβος, για να προωθήσει ταχύτερα τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της.

Η νέα πολιτική «επένδυση» της κυβέρνησης είναι η ελπίδα που φέρνει το εμβόλιο και ο πακτωλός των κοινοτικών χρημάτων που αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα.
Η ΝΔ κάνει ένα «εμπόριο ελπίδας» γύρω από αυτά τα θέματα, όπως κάνει και με το εμβόλιο, έχει αρχίσει ήδη η σύγκρουση των δυνάμεων της διαπλοκής και των μεγαλοεπιχειρηματιών, για το ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντος από αυτά τα κονδύλια. Πρέπει ως προτεραιότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις προτάσεις του, που θα καταθέσει το αμέσως επόμενο διάστημα για την αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων, να εγκαταστήσει και εκείνους τους μηχανισμούς αυστηρού ελέγχου και εποπτείας, γιατί αυτά τα χρήματα δεν πρέπει να «φαγωθούν» ή να «απορροφηθούν», πρέπει να αξιοποιηθούν. Έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα, γιατί χρειάζεται άλλη πολιτική και κατά συνέπεια, άλλη κυβέρνηση.
Δεν έχουμε το περιθώριο να πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο, ακολουθώντας τις πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.
Πρόσφατο είναι, άλλωστε, και το «χαστούκι» από τις Βρυξέλλες, με αφορμή το σχέδιο που υπέβαλε η κυβέρνηση για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 που χαρακτηρίστηκε από έλλειψη εστίασης, στόχευσης και ιεράρχησης προτεραιοτήτων και αγνόηση των συνεπειών της πανδημίας. Απαιτείται αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίησή τους, συνεννόηση της κυβέρνησης με τη Βουλή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς - επιμελητήρια, παραγωγικούς φορείς, περιφέρειες.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η τελευταία ευκαιρία για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό πακέτο μέτρων ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, ανάσχεσης της ύφεσης και ουσιαστικής στήριξης της οικονομίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αντιμετωπίζοντας συγχρόνως τις προκλήσεις της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.
Το 2021 θα είναι μια χρονιά πολιτικών εξελίξεων. Δεν αποκλείω στο β’ εξάμηνο ακόμη και τις εκλογές, είτε με επιλογή Μητσοτάκη είτε με το να συρθεί αναγκαστικά σε αυτές. Πρέπει να επιταχύνουμε την ολόπλευρη προετοιμασία μας, έτσι ώστε στην δυναμική, μαχητική αντιπολίτευση και στο ηγετικό πλεονέκτημα Τσίπρα, να προσθέσουμε σχέδιο, κυβερνητικό πρόγραμμα, ταυτότητα και όραμα της σύγχρονης Αριστεράς και να οικοδομήσουμε τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες, με πρωτοβουλίες συντονισμού των δυνάμεων της δημοκρατικής, προοδευτικής αντιπολίτευσης.

Δημήτρης Παπαδημούλης Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet