«Τελικά δεν ξέρω πόσοι θα επιβιώσουν, μετά από τα τραγικά και ελλιπή μέτρα που παίρνουν με δικτατορικό τρόπο οι κυβερνώντες, που αυτοί δεν έχουν να χάσουν τίποτα από τον μισθό τους, πόσες επιχειρήσεις θα αφανιστούν», έγραψε σε ένα σημείωμα ο 64χρονος επιχειρηματίας του Βόλου, που αυτοκτόνησε λόγω της πίεσης από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

 

Το τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου, καταγράφηκαν 298 αγγελίες για την πώληση ξενοδοχείων στο σύνολο της χώρας. Οι τοπικές αγορές επίσης στενάζουν και αυτό αποτυπώνεται σε όποιο ρεπορτάζ και αν διαβάσει κανείς. Ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει ελάχιστα πράγματα για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Τωρα με το click away μπορούν να λειτουργήσουν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες που έχουν ηλεκτρονικά καταστήματα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη της χώρας, που δεν είναι brand name και πολύ συχνά δεν διαθέτουν e-shop, ηλεκτρονικά καταστήματα, δεν μπορούν να δουλέψουν. Για ποια παραλαβή εκτός του καταστήματος μιλάμε, όταν πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν ασύρματα POS, για να γίνει η συναλλαγή εκτός, ούτε λεφτά για να τα αγοράσουν; Μιλώντας στο tvxs.gr o πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, σημείωσε ότι «μάξιμουμ ένα 17% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που διαθέτουν e-shop μπορούν να ανταποκριθούν στο click away». Οι ιδιοκτήτες τους εκτιμούν ότι ήδη η εορταστική περίοδος χάθηκε για αυτούς.

Αλλά όταν τον ρώτησα, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής, γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα, αν πρόκειται μόνο για ανικανότητα ή πρόκειται και για ιδεολογική επιλογή, ο κ. Καββαθάς απάντησε: «γίνεται εργαλειοποίηση της κρίσης». Η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση για να καταστρέψει τις μικρές επιχειρήσεις. Εξάλλου, ήταν ο υφυπουργός Οικονομικών του κ. Μητσοτάκη που τις χαρακτήριζε ζόμπι και είχε αναγγείλει, μήνες πριν, ότι δεν θα ενισχυθούν.

Εν αντιθέσει με την ελληνική κυβέρνηση, οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις –στην πλειονότητα τους πολιτικοί φίλοι του κ. Μητσοτάκη– καθ'όλη την διάρκεια της πανδημίας, έχουν στηρίξει επί της ουσίας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί η κατάρρευση τους θα ήταν καταστροφική για τις οικονομίες τους.

Ενδεικτικά, η Γερμανία δίνει ως ενίσχυση το 75% του τζίρου του προηγούμενου έτους. Το ίδιο και η Δανία, εάν αποδειχθεί πτώση του τζίρου μεγαλύτερη του 30%. Το Βέλγιο ενισχύει ξεχωριστά τους εργαζόμενους μιας επιχειρήσεις με 1.200 ευρώ τον κάθε ένα, και με περίπου 4.000 ευρώ την επιχείρηση. Στην Ισπανία δίνουν το 75% του μισθού στους εργαζόμενους.

Στη Γαλλία, μια σειρά προσωπικότητες κάλεσαν για «Χριστούγεννα χωρίς την Amazon». Για να προστατεύσουν δηλαδή τις γαλλικές επιχειρήσεις από το αμερικανικό Λεβιάθαν, που έχει πλουτίσει με την κρίση όπως και πολλές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Η Αριστερά ήταν πάντα στο πλευρό του αδύναμου. Τώρα αυτοί που χρειάζονται υποστήριξη, είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καθώς και οι μικρομεσαίοι, οι συνοικιακοί μαγαζάτορες, αυτούς που συχνά ξέρουμε με το μικρό τους όνομα. Πρέπει να κινητοποιηθεί, λοιπόν, ο κόσμος της Αριστεράς, και αυτές τις μέρες να προωθήσει τις αγορές από αυτά τα μικρά, ελληνικά καταστήματα της περιοχής, που έχουν ανάγκη. Ας μην αφήσουμε τα ζόμπι της γειτονιάς μας να πεθάνουν.

Στέλιος Κούλογλου Ο Στέλιος Κούλογλου είναι ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Επιτροπής για τις εξωτερικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην ΕΕ. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet