Το πρώτο που αντιμετωπίζει κανείς, και στέκεται με απορία μπροστά του, είναι πώς ένας τόσο σεμνός άνθρωπος, όπως η Λένα Δουκίδου, πιστή στους χαμηλούς τόνους, είχε τόσο έντονη, ευρεία και μακρόχρονη δραστηριότητα. Παρεμβάσεις από θέση ευθύνης, συχνά, εκλεγμένη. Τις έβαλαν στη σειρά οι συνάδελφοι, σύντροφοι και φίλοι της αυτές τις μέρες. Είτε γραπτά, είτε προφορικά, είτε νοερά, είτε με την παρουσία τους στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου την περασμένη Δευτέρα.

Σταχυολογούμε: αντιστασιακή, δημοσιογράφος πρώτης σειράς σε πολλά πεδία, συνδικαλίστρια εκλεγμένη στην ΕΣΗΕΑ, ακτιβίστρια και ως φεμινίστρια, με θεωρητική συνεισφορά εδώ, αλλά και για το περιβάλλον με συμμετοχή στο κίνημα για το Ελληνικό. Συγγραφέας. Και βέβαια, ενταγμένη, αδιαλείπτως, στην Αριστερά: Δημοκρατική Άμυνα, ΚΚΕ εσωτερικού, ΕΑΡ, Συνασπισμό, ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ποτέ να μπερδεύει ή υποτάσσει αρχές και ιδέες, ενώ της έτυχε, στην κομματική γραμμή. Παρά το γεγονός ότι έπασχε με τις αφερεγγυότητες και περιπέτειες της Αριστεράς όταν προέκυπταν. Ας θυμηθούμε όταν μέλος της ΕΑΡ, επί ενιαίου Συνασπισμού, έδωσε τη μάχη – μαζί με την πλειοψηφία των συντρόφων δημοσιογράφων της ΕΑΡ – εναντίον της επίσημης γραμμής, τότε, για «ελεύθερη», δήθεν, ραδιοφωνία.

Την θυμόμαστε όχι μόνο στις συγκεντρώσεις, κάποτε και  σε θέση τιμητική, αλλά και στις οργανώσεις. Και στους διαδρόμους, ακόμη, των γραφείων, με αγωνία, μαζί με την αχώριστη συνοδοιπόρο, εκτός από φίλη της, τη Φανή, να ρωτούν ποιο είναι το κλίμα μέσα στη συνεδρίαση όταν διακυβεύονταν πράγματα, γιατί δεν πήγαιναν πάντα όλα ομαλά έως ότου μπορέσει, από την πολυ-ύπαρξη της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, να υπάρξει ενιαίος ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή Αριστερά με στόχο και την κυβερνητική ευθύνη, άπιαστο όνειρο για μας τους σχετικά παλιούς ή και λίγο πιο παλιούς όπως η Λένα.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1934. Αποφοίτησε από το Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. Στη δικτατορία, αμέσως μετά το πραξικόπημα του 1967 και μέχρι τη σύλληψή της τον Ιούνιο του 1968, είχε ενταχθεί στην «Δημοκρατική Άμυνα», με ευθύνη του Τύπου. Το 1969 καταδικάστηκε σε 12 χρόνια από το Στρατοδικείο. Το 1972 συμμετείχε στην έκδοση του αντιδικτατορικού πρώτου τεύχους του «Αντί», μαζί με τον Αντώνη Καρκαγιάννη και τον Χρήστο Παπουτσάκη. Απέκτησε μια κόρη με τον δημοσιογράφο Αντώνη Καρκαγιάννη.

Εργάστηκε σε «Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία», «Αυγή», «Βήμα», «Έθνος», στην τηλεόραση (ΕΡΤ). Μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ πρωτοστατούσε στους αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Το βιβλίο της με τίτλο «Τι πέτυχε η αντίσταση στη δικτατορία 1967-1974» εκδόθηκε με την «Εφ.Συν.» ενώ είχε γράψει και το «Πώς φτάσαμε στη Δικτατορία ’67» (2012). Μυθιστορήματα:  «Πάντα λίγο νωρίς» (1995) – για τον σύγχρονο κόσμο της επικοινωνίας – και «Η Έλσα και οι Άλλοι» (2002) – ένα βλέμμα προς το τεχνολογικό αύριο.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κεντρικά, η ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Π. Φαλήρου στην οποία ανήκε (και στην ΟΜ Δημοσιογράφων). Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοί της στο Φάληρο θα σημειώσουν ότι υπήρξε «σημαντική προσωπικότητα, συνεπής αγωνίστρια,  αγαπημένη φίλη και συντρόφισσα, Φαληριώτισσα, έφυγε από τη ζωή και εμείς νοιώθουμε φτωχότεροι». Θα θυμίσουν τη δράση της: «Ευαισθητοποιήμενη  στα κινήματα για την ισότητα των δύο φύλων, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, πρωτοστατούσε με την γραφίδα και την παρουσία της. Θα την θυμόμαστε πάντα και θα μας εμπνέει με την σεμνότητα, διακριτικότητα, φυσική ευγένεια  και γλυκύτητα του χαρακτήρα της».

Στο νεκροταφείο του Π. Φαλήρου, παρά τη βροχή και το λοκντάουν, παραβρέθηκαν αρκετοί συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι. Την αποχαιρέτησαν η φίλη της και συναγωνίστρια στο κίνημα για το Ελληνικό Έφη Νικολάου και με λίγα λόγια η εκπρόσωπος της ΟΜ Φαλήρου Αμαλία Πορτάλιου. Την αποχαιρέτησαν, όμως, με πολύ ζεστά και συγκινητικά λόγια η κόρη της Μαργαρίτα και η εγγονή της που δεν παρέλειψε να την ευχαριστήσει για τις ιστορίες και τα ωραία παραμύθια που της έλεγε.

Εμείς εδώ στην «Εποχή» εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της εξαιρετικής ποιότητας συναδέλφου και συντρόφισσας.

Παύλος Κλαυδιανός Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet