Γιατί το 1921 η αγγλική ομοσπονδία απαγόρευσε να παίζουν ποδόσφαιρο γυναικείες ομάδες!
Στις αρχές του 20ού αιώνα, το γυναικείο ποδόσφαιρο στη Βρετανία αναπτύχθηκε σχεδόν τόσο γρήγορα όσο και των ανδρών. Μάλιστα έγινε πολύ δημοφιλές όταν οι άντρες της Βρετανίας έφυγαν για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γυναικείο ποδόσφαιρο στη Βρετανία έχει βαθύτερες κοινωνικές ρίζες. Στο Ινβερνές της Σκωτίας του 18ου αιώνα, ανύπαντρες γυναίκες έπαιζαν έναν ετήσιο αγώνα εναντίον των παντρεμένων ομολόγων τους, αν και τα κίνητρα πίσω από το διαγωνισμό δεν ήταν καθαρά αθλητικά. Ορισμένοι ιστορικοί λένε ότι τα παιχνίδια παρακολουθούνταν από πλήθος ανύπαντρων ανδρών, οι οποίοι ήλπιζαν να επιλέξουν μια πιθανή νύφη με βάση την ποδοσφαιρική της ικανότητα. Αντιπροσωπεύει την παλαιότερη -και μακράν την πιο παράξενη- μορφή προσκόλλησης του αθλήματος. Ωστόσο, το 1921 η αγγλική ομοσπονδία (FA) αποφάσισε να απαγορεύσει το γυναικείο ποδόσφαιρο στο νησί!
Μια από τις μεγαλύτερες παίκτριες εκείνης της εποχής ήταν η Lily Parr. Μεγάλωσε παίζοντας ποδόσφαιρο με τα αδέρφια της στο St Helens, στη βορειοδυτική Αγγλία, και ξεκίνησε την καριέρα της με την τοπική γυναικεία ομάδα σε ηλικία 14 ετών. Το 1920 πήρε μεταγραφή στην καλύτερη γυναικεία ομάδα της εποχής την Dick, Kerr's Ladies, για την οποία η αμοιβή της συμπληρώθηκε από πακέτα από τσιγάρα Woodbine. Κόρη εργάτη υαλουργίας η Parr ήταν εξαιρετική παίκτρια, ταχύτατη και αριστεροπόδαρη. Ανοιχτά γκέι, σε μια πολύ συντηρητική κοινωνία όπως η Αγγλία του Μεσοπολέμου, ήταν πρωτοπόρος εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Στην πρώτη σεζόν πέτυχε 43 γκολ, ενώ με τη φανέλα των Dick, Kerr's Ladies πέτυχε συνολικά 1.000 γκολ!
Με επικεφαλής την τρομερή Lily Parr οι Dick, Kerr’s Ladies πρόσφεραν εξαιρετικό ποδοσφαιρικό θέαμα με δεκάδες χιλιάδες φιλάθλους να κατακλύζουν τα γήπεδα. Το γυναικείο ποδόσφαιρο ήταν δημοφιλέστατο, έχοντας “μεγαλώσει” παράλληλα με το κίνημα για το δικαίωμα των γυναικών στην ψήφο. Μετά από λίγο καιρό περίπου 8,4 εκατομμύρια γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα της ισότιμης ψήφου.
Η Lily Parr (δεξιά) ντριμπλάρει με άψογο τρόπο αντίπαλο της
Ξαφνικά (!) το 1921 η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφασίζει την κατάργηση του γυναικείου ποδοσφαίρου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, το γυναικείο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα ήταν ανεκτό, καθώς, εκτός των άλλων, από τους αγώνες του συγκεντρώθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά για τους στρατιώτες. Φαίνεται, όμως, ότι η τεράστια δημοφιλία των γυναικείων ομάδων “τρόμαξε” το αντρικό κατεστημένο της ομοσπονδίας, που είδαν στο πρόσωπο των γυναικών ποδοσφαιριστριών έναν ισχυρό ανταγωνιστή. Στις 5 Δεκεμβρίου 1921, η FA απαγόρευσε στις ομάδες μέλη της να επιτρέπουν το γυναικείο ποδόσφαιρο να παίζεται στα γήπεδα τους, “σκοτώνοντας” το επίσημο γυναικείο πρωτάθλημα. Παράλληλα, η ομοσπονδία βάζοντας άλλο ένα εμπόδιο, απαγόρευσε στα μέλη της να διαιτητεύουν γυναικεία ματς. Στην επίσημη ανακοίνωση της η αγγλική ομοσπονδία έκανε λόγο ότι: “...το ποδόσφαιρο ήταν αρκετά ακατάλληλο για γυναίκες και δεν πρέπει να ενθαρρύνεται”. Αρκετοί γιατροί συμφώνησαν ότι το άθλημα ενέχει σοβαρό σωματικό κίνδυνο για τις γυναίκες. Όχι για τελευταία φορά, μια ομάδα ανδρών νομοθετούν τι επιτρέπεται σε μια γυναίκα να κάνει με το σώμα της.
Η αντίδραση των γυναικείων ομάδων ήταν άμεση και οργισμένη. Η αρχηγός των Plymouth Ladies δήλωνε ότι η αγγλική ομοσπονδία ήταν «εκατό χρόνια πίσω από την εποχή» και χαρακτήρισε την απόφασή της «...καθαρά σεξουαλική προκατάληψη. Κανένα από τα κορίτσια δεν ένιωσε κακές συνέπειες από τη συμμετοχή του στο ποδόσφαιρο".
Η ομάδα της Lily Parr, οι Dick Kerr Ladies έφυγαν το 1922 για περιοδεία στη Βόρεια Αμερική. Η αγγλική ομοσπονδία πέτυχε να μην δώσουν αγώνες στον Καναδά, αλλά στις ΗΠΑ τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι Dick Kerr Ladies έπαιξαν εννέα ματς, μπροστά σε 10.000 φιλάθλους, κόντρα σε... ανδρικές ομάδες, καθώς το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν είχε αναπτυχθεί.
Το 1926 οι Dick Kerr Ladies μετεξελίχθηκαν στις Preston Ladies FC, με την Parr να παραμένει στην ομάδα μέχρι το 1951. Το 1966 η Εθνική Αγγλίας κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο και παράλληλα άρχισαν προσπάθειες για την αναβίωση του γυναικείου ποδοσφαίρου. Τρία χρόνια μετά ιδρύθηκε ανεξάρτητη γυναικεία ποδοσφαιρική ένωση, καθώς η αγγλική ομοσπονδία (FA) αρνήθηκε να άρει την απαγόρευση. Χρειάστηκε η παρέμβαση της UEFA το 1971 για να αναγκαστεί επιτέλους η FA να τερματίσει την απαγόρευση στις γυναίκες να παίζουν στα γήπεδα της.
Σήμερα στη Βρετανία και πολύ περισσότερο στις ΗΠΑ το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι δημοφιλέστατο. Η ομάδα των ΗΠΑ έχει κερδίσει τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα και τέσσερα χρυσά μετάλλια Ολυμπιακών. Το 2002 η μεγάλη Lily Parr ήταν η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Hall of Fame του Εθνικού Μουσείου Ποδοσφαίρου, ενώνοντας τους θρυλικούς Στάνλει Μάθιους και Μπόμπι Μουρ. Μόλις πριν από 12 χρόνια, το 2008, η αγγλική ομοσπονδία (FA) εξέδωσε συγγνώμη για την απαγόρευση του 1921.