Ανοιχτή επιστολή συλλογικοτήτων για την προστασία του Υμηττού

 

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκη, για την απόσυρση του προωθούμενου σχεδίου νέου Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού απέστειλαν συλλογικότητες της περιοχής και συγκεκριμένα η Επιτροπή πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης, ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο), η Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης (ΚΙ.Π.Η), η Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού, το Παρατηρητήριο Προβλημάτων Πανοράματος Ηλιούπολης, η Επιτροπή Κατοίκων Ηλιούπολης, η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης και η Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού. Όπως σημειώνεται από τις οργανώσεις τον τελευταίο καιρό γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια εις βάρος του Υμηττού:

«Η κατάργηση το 2017 του μέχρι τότε ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) προστασίας του βουνού του 2011 και η αναστολή των κάθε είδους οικοδομικών εργασιών σε κάποιες περιοχές, έχει δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο καθεστώς. Τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος του διαδημοτικού «Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού» (ΣΠΑΥ) παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο «αξιοποίησης» του Υμηττού, ενώ παράλληλα λαμβάνονταν πρωτοβουλίες που υπερέβαιναν τα όρια της νομιμότητας, όπως η περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης του Προφήτη Ηλία, στην Ηλιούπολη. Τον περασμένο Ιούλιο, κατατέθηκε στο ΥΠΕΝ η ΣΜΠΕ για τον Υμηττό με την οποία επιδιώκεται η νομιμοποίηση κάθε είδους οικιστικών αυθαιρεσιών από ιδιώτες ή δημόσιους φορείς (Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης -ΚΥΤ, Νεκροταφεία, Σταθμοί Μεταφόρτωσης Αποριμμάτων κλπ). Τον περασμένο Αύγουστο, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της λεγόμενης «διαβούλευσης» της ΣΜΠΕ και εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα προωθηθεί η διαδικασία έκδοσης νέου Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού.»

Μια σύντομη ανασκόπηση κρίνεται απαραίτητη για να κατανοήσουμε τη σημασία των κινήσεων αυτών. Το 1978, με Προεδρικό Διάταγμα προβλέφθηκε πλήρης απαγόρευση δόμησης κατοικιών. Ωστόσο, τις επόμενες δεκαετίες αυτό το πλαίσιο προστασίας του Υμηττού, ουσιαστικά ανατράπηκε, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη εκτεταμένης αυθαίρετης δόμησης κατοικιών από ιδιώτες. Κατόπιν τούτων, το 2011, νέο Προεδρικό Διάταγμα επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις ανεξέλεγκτες νομότυπες ή παράνομες οικιστικές επεκτάσεις (ιδιωτικές κατοικίες, δημοτικές εγκαταστάσεις κ.ά). Βεβαίως, το αυστηρότερο καθεστώς προστασίας, μη αφήνοντας περιθώρια σε πολλούς μικροϊδιοκτήτες αυθαιρέτων και δημάρχους που απέβλεπαν στη νομιμοποίησή τους, είχε σαν αποτέλεσμα την προσβολή του ΠΔ στο ΣτΕ. Κατόπιν, το ΣτΕ ακύρωσε το ΠΔ στους Δήμους που είχαν προσφύγει, όχι γιατί διαφωνούσε επί της ουσίας αλλά γιατί η διαδικασία έγκρισής του θα έπρεπε να προχωρήσει με τη σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και όχι απλής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεδομένου ότι ο Υμηττός επηρεάζει τους κατοίκους ολόκληρου του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Αυτό τον καιρό προετοιμάζεται το νέο Προεδρικό Διάταγμα, αφού ολοκληρώθηκε η περιορισμένη και προσχηματική «διαβούλευση» που έγινε κατακαλόκαιρα (15/7-15/8). Οι υπογράφουσες συλλογικότητες ζητούν «να μην προωθηθεί προς έκδοση το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού που προτείνεται από την ως άνω ΣΜΠΕ και να γίνει εκ νέου επεξεργασία της με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τους στόχους που έθετε το Π.Δ. του 2011 για το δημόσιο συμφέρον και τις κοινωνικές ανάγκες.»

Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet