Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
catana@freemail.gr

Magic Carpet Ride


Μία συνομιλία μεταξύ δεκαεπτά γλυπτών από το San Francisco και δώδεκα από την Αθήνα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε μια συνεργασία που μπορεί να δώσει ορισμένες ενδείξεις ως προς το τι προκαλεί ανησυχία στους καλλιτέχνες μέσα σε έναν κόσμο αναταραχής παρά σταθερότητας. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια της Kati Casida, καλλιτέχνιδας και επιμελήτριας της πρώτης ομάδας, για το σκεπτικό της έκθεσης, καθώς όπως λέει, «λαμβάνοντας υπόψη την πλούσια ελληνική παράδοση της αρχαίας τέχνης και της αρχιτεκτονικής, θεωρήσαμε ότι μια ομαδική έκθεση με Αθηναίους γλύπτες θα ήταν μια σημαντική άσκηση για τη διεθνή συνεργασία και την κατανόηση, την επέκταση των οριζόντων μας και την εκτίμησή μας για σπουδαίο πολιτισμό στην άλλη άκρη του κόσμου». Η έκθεση λειτουργεί από μεθαύριο, 22 Σεπτεμβρίου έως τις 17 Οκτωβρίου. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 11π.μ – 8μ.μ., Σάββατο 11π.μ. – 3μ.μ.
έκφραση γιάννα γραμματοπούλου (Βαλαωρίτου 9Α, Αθήνα, τηλ.: 2103607598)


Δημοσθένης Κοκκινίδης – Ομήρου Οδύσσεια

Πάνω από εβδομήντα πέντε έργα του Δημοσθένη Κοκκινίδη με θέμα την οδύσσεια παρουσιάζονται στη Λιβαδειά μέχρι τις 25 του μήνα, σε μια έκθεση που αποτελεί καρπό συνεχούς και επίμονης ζωγραφικής δουλειάς είκοσι ετών. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα «ζωγραφικό δοκίμιο» εν προόδω, που με τα χρόνια απέκτησε τη σημασία και τη βαρύτητα ενός ενιαίου έργου, όπου η λαχτάρα του νόστου συνυφαίνεται με την άγρια ομορφιά του ταξιδιού. Οι περιπέτειες του Οδυσσέα είχαν γοητεύσει τον καλλιτέχνη από παιδί, ωστόσο αφορμή για τη μακρόχρονη ενασχόλησή του με το θέμα ήταν η πρόσκληση του Δημήτρη Μαρωνίτη να εικονογραφήσει τη δική του μετάφραση του ομηρικού έπους. Το ανεκτέλεστο εκείνο σχέδιο, πριν είκοσι χρόνια, σήμερα γίνεται πραγματικότητα στον κατάλογο της έκθεσης, καθώς ο Μαρωνίτης συνεισέφερε μια σοφή επιτομή της Οδύσσειας και ίσως τον ωριμότερο απόλογο του μεταφραστικού του έργου. Για τη διοργάνωση έχουν συνεργαστεί ο Δήμος Λεβαδέων, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς και ο Σύλλογος Φίλοι Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς. Ωράριο: καθημερινά 8π.μ. – 9μ.μ., Κυριακή 10π.μ. – 2μ.μ. και 6 – 9μ.μ.
Ισόγειο του Νερόμυλου (Πηγές της Κρύας, Λιβαδειά τηλ.: 2261089979)


Αντιπαροχές

Την έκθεσή του παρουσιάζει στη χώρα μας ο ιταλός καλλιτέχνης Francesco Moretti, περιλαμβάνοντας σε αυτή ζωγραφικά, χαρακτική μεικτής τεχνικής και κολάζ, το οποίο προσδίδει μία πιο ρεαλιστική υφή, δημιουργώντας ένα σχεδόν φωτογραφικό αποτέλεσμα. Η «αντιπαροχή», ο μετεμφυλιακός νόμος για να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα της χώρας, ήταν τελικά και ο λόγος που δημιούργησε στους ανθρώπους της Αθήνας την αίσθηση του εγκλεισμού στο απέραντο τσιμέντο και τα τυποποιημένα μπαλκόνια, τα οποία, αν και είναι τόσο κοντά, συγχρόνως είναι τόσο αποξενωμένα. Μοναξιά, εγκλωβισμός, φθορά και μία πόλη που μοιάζει να προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει, αποτελούν μια καθημερινότητα που ο καλλιτέχνης επιθυμεί να σχολιάσει και να καταγγείλει μέσα από τις μεγάλες επιφάνειες που δημιουργεί. Η έκθεση διαρκεί έως τις 10 Οκτωβρίου. Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11π.μ. – 2.30μ.μ. και 5.30 – 8.30μ.μ., Τετάρτη, Σάββατο 11π.μ. – 3μ.μ., Κυριακή, Δευτέρα κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος (Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα, τηλ.: 2111823818)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet