Την επομένη της απόφασης των ΗΠΑ να επιβάλουν στη χώρα του κυρώσεις για τους ρωσικούς S-400, ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε μια δήλωση. «Ελπίζουμε», είπε, «ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και συνετή στάση απέναντι στην Τουρκία», στη βάση κοινών συμφερόντων.

Σε όσους στην Ελλάδα βιάστηκαν να «διαβάσουν» πίσω από τη δήλωση αυτή την ανησυχία που, υποτίθεται, προκάλεσαν στην Άγκυρα οι κυρώσεις, σε όσους έσπευσαν να την θεωρήσουν ως ένδειξη υποχώρησης από την πρακτική της αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που ασκεί συστηματικά η Άγκυρα από την επομένη της κυβερνητικής αλλαγής στην Αθήνα, συνιστάται να ξαναδιαβάσουν τη φράση με την οποία τελειώνει η δήλωση Ερντογάν. Εμπεριέχει τη βασική προϋπόθεση υπό την οποία η Τουρκία δηλώνει διατεθειμένη να επανεξετάσει τη στάση της. Και δεν είναι άλλη από την έναρξη των διαπραγματευτικών επαφών, για τις οποίες ο τούρκος πρόεδρος δηλώνει ότι η χώρα του είναι «ανά πάσα στιγμή έτοιμη» και εγκαλεί την Αθήνα ότι τις αποφεύγει προσχηματικά.

Οι αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν την αμυντική επάρκεια της Τουρκίας, με μέτρα στρεφόμενα, κυρίως, κατά της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας SSB. Η Ουάσινγκτον εγκαλεί την Άγκυρα για τα «ανοίγματά» της στη Μόσχα, όχι για την επιθετικότητά της σε έναν νατοϊκό ομοτράπεζο, την Ελλάδα. Όσοι ισχυρίζονται ότι (μπορεί να) συμβαίνει το αντίθετο, ξεχνούν την πάγια προτροπή του ΝΑΤΟ, δηλαδή των ΗΠΑ, «βρείτε τα μεταξύ σας». Με άλλα λόγια, ξεκινήστε τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Θυμίζει και σε εσάς αυτή η παρότρυνση κάτι από την καταληκτική φράση της δήλωσης Ερντογάν;

Αλλά, δυστυχώς, η Ελλάδα δεν υστερεί έναντι της Τουρκίας μόνο στο νατοϊκό πεδίο. Υστερεί και στο προνομιακό γι’ αυτήν πεδίο της ΕΕ. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία προκαθόρισε τη θέση της Ελλάδας στη νέα κατανομή ρόλων στην περιοχή. Το διπλωματικό κύρος της χώρας, που είχε αναβαθμιστεί σημαντικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, υπέστη σοβαρή ήττα, η έκταση της οποίας θα φανεί ίσως και πριν από τον Μάρτιο.

Στη Σύνοδο ο κερδισμένος της αναμέτρησης Ελλάδα-Τουρκία δεν είναι ήταν Ελλάδα. Όχι μόνο επειδή οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν περιέγραψαν έστω κάποιες προϋποθέσεις κυρώσεων, αρκούμενοι να παραπέμψουν το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, όσο, κυρίως, επειδή η μόνη «επίπληξη» που επιφύλαξαν στην Τουρκία ήταν η προειδοποίηση να μην προχωρήσει σε «μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις», ουσιαστικά επιτρέποντάς της να προβαίνει σε έρευνες (και) σε περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Μέχρι και έναν απεριόριστο αριθμό ερευνητικών εξόδων του Ορούτς Ρέις –με την έγκριση των Βρυξελλών οπωσδήποτε, όμως κατά το δοκούν της Άγκυρας, ανάλογα με τις τροπές στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα...

Το αποδεχτήκαμε ως χώρα. Το αποδέχτηκε ο πρωθυπουργός. Που, επιστρέφοντας στην Αθήνα, προσπάθησε να κρύψει την αφωνία του στις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για «ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όχι όσο θα θέλαμε», και αναθέτοντας τα υπόλοιπα στην αφωνία των ΜΜΕ που σιτίζονται από τον κρατικό κορβανά. Κάποτε θα απαντηθεί, είτε από τον κ. Μητσοτάκη είτε άλλως πώς, αν ήταν από προσωπική ανικανότητα ή από πολιτική επιλογή που επέτρεψε στην ανεκτικότητα των ευρωπαίων εταίρων έναντι της Τουρκίας να δρομολογήσει δύο κρίσιμες για τη χώρα διαδικασίες:

Πρώτον, την εκκίνηση, άμεσα, της πολυμερούς διάσκεψης για τη Ανατολική Μεσόγειο υπό την αιγίδα του ισπανού ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κ. Μπορέλ -που οι τράπεζες της χώρας του φρίττουν στη σκέψη μιας αποσταθεροποιημένης τουρκικής οικονομίας, καθώς η έκθεσή τους στο τουρκικό χρέος ξεπερνά τα 65 δισ. ευρώ… Η διάσκεψη θα προσφέρει στην Τουρκία το βήμα για να επιχειρηματολογήσει κατά του αποκλεισμού της από τον μοίρασμα των υδρογονανθράκων και, βέβαια, από τις διαδρομές των αγωγών διοχέτευσής τους στην Ευρώπη. Κατανοητό. Που όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες, δυσχεραίνει ουσιαστικά την Ελλάδα, στο βαθμό που ένα θετικό για την Τουρκία αποτέλεσμα θα διευκολύνει την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας όχι μόνο νότια και ανατολικά της Κρήτης.

Δεύτερον, την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. Έχουν ήδη υπάρξει επαφές ανάμεσα στη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού, πρέσβειρα Ελ. Σουρανή, και του τούρκου ομολόγου της, Ι. Καλίν. Οι σχετικές πληροφορίες διαψεύστηκαν επισήμως, όμως όλοι θυμούνται ότι μυστική είχε κρατηθεί και η συνάντηση Σουρανή-Καλίν τον Ιούλιο στο Βερολίνο, πριν την αποκαλύψει, για εκβιαστικούς λόγους, η τουρκική πλευρά. Πρόκειται, επιμένουν οι πληροφορίες, για διάλογο «ανοικτής ατζέντας», δηλαδή όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, όπως ήταν η πάγια ελληνική θέση μέχρι πρότινος τουλάχιστον, αλλά χωρίς να εξαιρεθούν εκ προοιμίου οι απαιτήσεις της Τουρκίας. Η οποία απεργάζεται συστηματικά τη δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, εγείροντας εσχάτως και ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νήσων Σαμοθράκη, Λήμνος, Χίος, Σάμος, Τήλος και Χάλκη.

Την επομένη κιόλας της Συνόδου, η Τουρκία εξέδωσε Νavtex «ουδετεροποίησης» των έξι νησιών, βγάζοντας ταυτόχρονα σε δοκιμαστική έξοδο το Ορούτς Ρέις. Δύο ημέρες μετά, ο τούρκος υπουργός Άμυνας εγκαλούσε την Ελλάδα ότι «παραβαίνει τις αρχές της καλής γειτονίας» και ζητούσε «διάλογο άνευ όρων», προφανώς προεξοφλώντας τις διαθέσεις της Άγκυρας και το πλαίσιο εντός του οποίου σκοπεύει να κινηθεί το επόμενο τρίμηνο.

Τα μηνύματα δεν διέφυγαν της προσοχής του υπουργείου Εξωτερικών τουλάχιστον. Ο κ. Δένδιας προεξόφλησε από το βήμα της Βουλής κλιμάκωση των εντάσεων από τουρκικής πλευράς. Γνωρίζει, όπως ολόκληρη η κυβέρνηση, ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσει νέος γύρος πιέσεων για επανέναρξη –στο πνεύμα της συνάντησης στο Βερολίνο τον Ιούλιο- των διερευνητικών επαφών στα τέλη Ιανουαρίου. Αλλά όχι μόνο αυτό. Ο κ. υπουργός φρόντισε, παράλληλα, να αποστασιοποιηθεί από τις «κατευναστικές» διαθέσεις του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος έναντι του Βερολίνου, δηλαδή της Άγκυρας.

Το κλίμα που διαμορφώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής ίσως αποδειχθεί καθοριστικό των εξελίξεων όχι μόνο στα ελληνοτουρκικά και στα πολιτικά πράγματα, αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Τα τέλη Ιανουαρίου δεν πέφτουν πολύ μακριά.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet