Δεκτή από το Πρωτοδικείο Πειραιά έγινε η προσωρινή διαταγή ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει το Παρατηρητήριο Πειραϊκής και 24 πολίτες, με τη στήριξη της Οικολογικής Συμμαχίας για την Περιφέρεια Αττικής, κατά της COSCO ΟΛΠ ΑΕ, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Πειραϊκή.
Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση «…υφίσταται κατεπείγουσα περίπτωση για την λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία των σχετικών δικαιωμάτων των αιτούντων, αφού η εν λόγω προσβολή της προσωπικότητας τους συνεπεία των ενεργειών της ΟΛΠ είναι διαρκής, προκαλώντας ακόμη και σήμερα τα βλαβερά αποτελέσματα στην υγεία και την προσωπικότητα τους..». Η ίδια απόφαση δέχεται επίσης την επιπλέον ρύπανση της θάλασσας στις 10-12-20 από τις επιχωματώσεις και την συντριβή του κεσόν στα δυο «ενώ τα άγνωστης προέλευσης υλικά έχουν πλήρως διαρρεύσει στη θάλασσα αλλά και στο χώρο του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή».
Όπως τονίζει το Παρατηρητήριο Πειραϊκής σε ανακοίνωσή του η απόφαση αυτή «έρχεται να ενταχθεί αυτοδίκαια στην ιστορία των αγώνων της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της. Την ίδια στιγμή, η λαμπρή απόφαση του Δικαστηρίου του Πειραιά ανοίγει το δρόμο για την σύνδεση της πόλης με την παράνομα παραχωρημένη δημοτική περιουσία των 135 στρεμμάτων «Παλατάκι» έτσι ώστε οι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση στην μέχρι τώρα απαγορευμένη πολιτιστική τους κληρονομιά εντός του χώρου των εγκαταστάσεων κρουαζιέρας: το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή και τα Κονώνεια τείχη».
Με δήλωσή του ο δικηγόρος Ιωάννης Καρδαράς τονίζει ότι «η απαγόρευση των επιχωματώσεων με προσωρινή διαταγή έρχεται σε συνέχεια της απαγόρευσης των βυθοκορήσεων και απόρριψης των βυθοκορημάτων στον Σαρωνικό κόλπο δυνάμει της από 11/6/2020 απόφασης –προσωρινής διαταγής του ΣτΕ. Η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων θα εκδικαστεί στις 14-1-2021 με μεγάλη πιθανότητα το κίνημα των πολιτών να δικαιωθεί για την προστασία του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της υγείας των κατοίκων της Περιφέρειας Πειραιώς. Η συνέχεια του αγώνα θα δοθεί στις 5-3-2021 όπου εκδικάζονται οι προσφυγές πολιτών και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ.»
Ενόψει των δύο αυτών σταθμών, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, οι προσφεύγοντες έχουν δύο ηχηρές δικαστικές αποφάσεις, που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν τον αγώνα τους.