Το ενδιαφέρον κυβέρνησης, δυστυχώς, και λοιμωξιολόγων έφθασε κάπως αργά στη Δυτική Αττική. Παρ’ όλα αυτά, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, ιδίως από την κυβέρνηση, κατέφθασε με πρωτοφανές θράσος και απίστευτη σκληρότητα στις εγκαταλελειμμένες φτωχές περιοχές της Δυτικής Αττικής για να εφαρμόσουν τα σχέδια τους. Σχέδια όχι μόνο καθυστερημένα, όχι μόνο σκληρά, όχι μόνο εκφοβιστικά καθώς επιστρατεύουν ως και τον στρατό αλλά και τραγικά μονομερή. Γιατί πώς θα ζήσουν εργαζόμενοι άνθρωποι που θα περιοριστούν στα γκέτο τους, χωρίς να μπορούν να δουλέψουν, άρα χωρίς πόρους για την καθημερινή τους επιβίωση;

Να περιγράψουμε πρώτα τα μέτρα. Από την Παρασκευή το πρωί και για επτά ημέρες επεκτείνεται – σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα – η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων (θα μετακινούνται μόνο με άδεια του εργοδότη). Αποφασίστηκε, επίσης, ο μοριακός έλεγχος κάθε πέντε μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών. Ο κ. Χαρδαλιάς, αποσύροντας την ευθύνη του κράτους από το σπουδαίο αυτό ζήτημα είπε “ενθαρρύνουμε και συστήνουμε στις επιχειρήσεις ελέγχους προσωπικού με ίδια μέσα, με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους ”.

 

Το μονοπώλιο Χρυσοχοΐδη στο έργο του εκφοβισμού

 

Για να μην μείνει, δε, καμιά αμφιβολία για το πώς η κυβέρνηση προσεγγίζει την εγκαταλελειμμένη αυτή περιοχή έγιναν δυο καίριας σημασίας τοποθετήσεις. Η πρώτη, προετοιμαστική της δεύτερης, ήταν από τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη μετά το τέλος σύσκεψης στην Ελευσίνα. Είπε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι - σπίτι». Η δεύτερη είναι του κ. Χαρδαλιά όταν ανακοίνωσε την “εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της ΓΓΠΠ, και των Ενόπλων Δυνάμεων”. Τι ακριβώς θα κάνουν οι (πάνοπλοι άραγε;) φαντάροι στους νάιλον – μαχαλάδες; Μα θα τρομοκρατούν!

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έκανε την αυτονόητη κριτική για την κυβέρνηση παρατήρησε: “Αντί να προλαμβάνει, συνεχίζει να κυνηγά την πανδημία όταν η ζημιά έχει ήδη γίνει. Και δεν φθάνει αυτό. Αποφασίζει να κλείσει τα πάντα χωρίς να ανακοινώνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης για εργαζομένους και επιχειρήσεις”. Και έχει δίκιο. Αυτή είναι η ουσία και αυτό δυστυχώς ισχύει από την αρχή και κανένας δεν γνωρίζει αν συνεχιστεί και στο μέλλον.

Σημειώθηκε ήδη ότι η περιοχή είναι εγκαταλελειμμένη από την πολιτεία. Υπήρξαν, όμως, έγκαιρες προειδοποιήσεις κυρίως από επιστημονικές οργανώσεις και ανθρώπους της αυτοδιοίκησης της περιοχής. Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής με τη Δύναμη Ζωής, Γιάννης Βασιλείου έγραφε από τις 19/3/2020 στο facebook, με αφορμή μέτρα προστασίας των Ρομά σε Κάτω Αχαΐα έγραφε το εξής: “Υπάρχει υποχρέωση της πολιτείας να γίνει το ίδιο και στη Δυτική Αττική των μόλις 161.000 κατοίκων εκ των οποίων τουλάχιστον 20.000 είναι Ρομά!”. Και επανήλθε στις 21/3 όταν είχε πάει ο κ. Τσιόδρας στους Ρομά της Κατερίνης: “Αυτά γίνονται στον δήμο Κατερίνης! Σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όμως, όπου διαμένουν Ρομά σε πολύ χειρότερες συνθήκες ακόμα τίποτα ”. Ο Γ. Βασιλείου δεν είναι ειδικός αλλά έχει την πείρα από τη Διοίκηση Ρένας Δούρου όπου είχαν συνεχή φροντίδα για την περιοχή, για εμβολιασμούς, καθαριότητα, προληπτική ιατρική κ.ά. Δεν ήταν οι φτωχοί αόρατοι γι’ αυτούς.

 

Παντού την πλήρωσαν πρώτοι οι φτωχοί

 

Υπάρχει εμπειρία, ήδη, από την εξέλιξη της πανδημίας; Πάρα πολύ μεγάλη. Αντιγράφουμε ένα απόσπασμα από το άρθρο του Παναγιώτη Σωτήρη στο in.gr στο οποίο μας πληροφορεί: “Το είδαμε στη Νέα Υόρκη όπου η θνητότητα από COVID-19 ήταν εξαιρετικά άνισα ανάμεσα, πχ, στο Μπρονξ και το Μανχάταν. Στη  Γαλλία, όπου τα προάστια του Παρισιού με μεγάλους αριθμούς μεταναστών ή ανθρώπων μεταναστευτικής καταγωγής είχαν πολύ χειρότερες στατιστικές μέσα στην πανδημία. Το βλέπουμε τώρα στη Δ. Αττική που εξελίσσεται σε μία από τις ‘κόκκινες ζώνες’ της πανδημίας στην Ελλάδα”.

Όμως, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν είχαν ποτέ, φαίνεται, ακούσει τίποτε για την ευαλωτότητα των πολιτών και τη σχέση της με τις κοινωνικές συνθήκες στις οποίες διαβιούν.

 

Η άρση μέτρων ενόψει των εορτών τροφοδοτεί την πανδημία

 

Όπως αποδείχθηκε τις αμέσως επόμενες μέρες το πιο μελετημένο κενό της ομιλίας του πρωθυπουργού στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ήταν για την πανδημία. Δεν προχώρησε σε παρουσίαση επιτευγμάτων και αυτοθαυμασμού αυτή τη φορά. Άφησε το πεδίο στη σκιά. Και το άφησε διότι ήταν ενήμερος ότι το όλο πρόβλημα βρίσκεται σε κατάσταση ασταθούς ισορροπίας. Τώρα, ζούμε, ξανά μέσα στον φόβο μιας τρίτης επιδείνωσης, όπως μας λένε και οι ειδικοί που για μια ακόμη φορά, όπως φαίνεται, δεν εισακούστηκαν.

Ένας υπεύθυνος ηγέτης από εκεί θα ξεκινούσε την ομιλία του. Και θα επιχειρούσε να πείσει τους πολίτες ότι μετά από πολύ κόπο, θυσίες και απώλεια ανθρώπινων ζωών φθάσαμε σε ένα σημείο που μας επιβάλλει τις επόμενες μέρες να συμπεριφερθούμε έτσι που να το σταθεροποιήσουμε, να μπούμε στον καινούργιο χρόνο πιο ασφαλείς και αισιόδοξοι. Και ότι τα μέτρα, πιο συμπαγή, μάλιστα, πρέπει να διατηρηθούν και στις γιορτές! Για όλους, συμπεριλαμβανόμενης της Εκκλησίας.

Έχει ενδιαφέρον ότι η γλώσσα των πιο αρμόδιων αξιωματούχων, είναι προειδοποιητική, μιλά για κινδύνους. Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας “παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση, το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται”. Και ο κ. Πέτσας μίλησε για βραδεία βελτίωση στην επιδημική εικόνα της χώρας, δίνοντας και στοιχεία. Όσο για τους επιστήμονες προειδοποιούν για ενδεχόμενο τρίτο λοκντάουν.

 

Οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να ενοχλούν

 

Η κυβέρνηση είναι σε πανικό, αλλά αντί να αντιδρά συγκροτημένα παρακάμπτει την πραγματικότητα ότι η τραγικά άσκημη κατάσταση είναι, σε ένα βαθμό, δική της ευθύνη: δρα κυρίως με επικοινωνιακή λογική. Κάνει, όμως, το λάθος να μην βλέπει ότι, πλέον, αυτό δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό. Η φθορά της κυβέρνησης – και εξ αυτού – είναι πλέον ορατή. Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις το απεικονίζουν. Στης MRB καταγράφεται πτώση της ΝΔ κατά δυο μονάδες και αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,2 μονάδες, ενώ της PULSE εμφανίζει σταθερότητα της ΝΔ και άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι ποιοτικοί δείκτες είναι πολύ πιο δυσμενείς για την Κυβέρνηση με άξονα κυρίως την πανδημία και τις συνέπειές της.

Μιλώντας στο Star ο Διευθυντής της MRB κ. Δ. Μαύρος, απέδωσε με την εξής φράση τις τρέχουσες τάσεις. «Εμφανής η φθορά της κυβέρνησης σε όλους τους δείκτες, ποιοτικούς και μη, διατηρώντας ωστόσο μεγάλη απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζει σταδιακά σημάδια βελτίωσης, απλώς είναι μικρά». Μπορεί να κάνει ότι δεν το βλέπει αυτό η ΝΔ;

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet