Έναν διαφορετικό αγώνα, εκτός γηπέδων, δίνουν αυτή την εποχή οι αυτοοργανωμένες ποδοσφαιρικές ομάδες. Με το πάγωμα των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων λόγω καραντίνας, οι περισσότερες ενισχύουν δίκτυα αλληλεγγύης προκειμένου να μην μείνει καμία και κανένας μόνος σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες μέρες. Στο Ρέθυμνο, ο τοπικός Λίβας κάθε Σάββατο ανοίγει το στέκι του (Πρεβελάκη 15 στη παλιά πόλη) και στήνει δωρεάν συλλογική κουζίνα. “Μετά από τη δίμηνη αποχή μας από τα γήπεδα και με την παρούσα κοινωνική συνθήκη, παρότι ποτέ δεν "μαγειρέψαμε" αποτελέσματα νιώσαμε την ανάγκη να μαγειρέψουμε νόστιμα φαγητά και να τα μοιραστούμε με όσους τα χρειάζονται. Ο Λίβας παίζει μπάλα στην κουζίνα λοιπόν. Κάθε Σάββατο στις 2μ.μ. στο στέκι του, Πρεβελάκη 15 στην παλιά πόλη. Δωρεάν συλλογική κουζίνα για όλους και όλες. ΥΓ: Σας παρακαλούμε να έρχεστε με τις μάσκες σας και να είστε προσεκτικοί ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός, η κουζίνα θα λειτουργήσει στη λογική του take away (φαγητό σε πακέτο)”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ομάδας.
Η Ρήξη Λιβαδειάς διοργανώνει κάθε Παρασκευή (5μ.μ. -8.30μμ.) συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το δίκτυο αλληλεγγύης της ομάδας. “Η αλληλεγγύη είναι ένα από τα όπλα μας απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα του συστήματος. Ούτε βήμα πίσω στις ανάγκες μας. Τροφή-Υγεία-Στέγαση για όλους/ες”, τονίζουν στη σχετική ανακοίνωση. Τόπος συγκέντρωσης των ειδών το στέκι της ομάδας (Πλατεία Ταμπάχνας). Παράλληλα, τα μέλη της Ρήξης στηρίζουν τον αγώνα του Δικτύου Βοιωτών κόντρα στον ενεργειακό "παροξυσμό" που αγωνίζεται ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων βιομηχανικού τύπου, που λειτουργούν ως «πολιορκητικός κριός» σε μια επιχείρηση ολοκληρωτικής αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος και καταστροφής της βιοποικιλότητας.
Την Κουζίνα αλληλεγγύης που διοργανώνει κάθε Κυριακή (12 με 3 το μεσημέρι) το στέκι μεταναστών Βόλου στον πεζόδρομο της Τάκη Οικονομάκη με Ιωλκού, στηρίζει ο ΑΣ Ελευθεριακός-Liberta, που όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Στεκιού πρόκειται για μια κουζίνα αλληλεγγύης, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, οι οποίες είναι αρκετά δυσμενείς για κάποιους συμπολίτες μας.
Στην Λάρισα ο “Μαρίνος Αντύπας” δίνει το δικό του αγώνα αλληλεγγύης και στήριξης αυτών που έχουν ανάγκη τη περίοδο της πανδημίας. Σε ανακοίνωσή της η αυτοοοργανωμένη ομάδα της Λάρισας υπογραμμίζει: “Οι ανάγκες μεγαλώνουν. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο. Συλλογή: Κάθε Πέμπτη 1μ.μ. έως 8 μ.μ. και Σάββατο 12μ. έως 4 μ.μ. στην Κατάληψη Ντουγρού (Τζαβέλλα 52), κάθε Τρίτη 12μ. έως 4μ.μ. στο στέκι paratod@s (Φαρμακίδου 4).
Στις 13 Νοεμβρίου τα μέλη του Αδέσποτου Αθηνών ταξίδεψαν στην Σάμο για να παραδώσουν τα ρούχα, τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία συγκέντρωσαν μετά το κάλεσμα της Samos Futsal, προκειμένου να αποσταλούν στην Σάμο για να διατεθούν στους ανθρώπους που επλήγησαν από το σεισμό, ντόπιους και μετανάστες. Στο κάλεσμα της Samos Futsal club εκτός από τον Αδέσποτο ανταποκρίθηκε και ο Διογένης Ολυμπιακού Χωριού, η δεύτερη αυτοοργανωμένη ομάδα Futsal η οποία τόνισε: “Ως Διογένης Ολυμπιακού χωριού θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσες και όσους βοήθησαν και προσέφεραν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη περιοχή της Σάμου και να ευχηθούμε στους κατοίκους του νησιού καλή δύναμη και κουράγιο. Καμία μόνη, κανένας μόνος! Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας”!
Να πώς περιγράφουν τα μέλη του Αδέσποτου που ταξίδεψαν στη Σάμο την όλη προσπάθεια: “Η απεύθυνση που κάναμε στις λαϊκές των Εξαρχείων, της Νεάπολης και της Κυψέλης είχε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς πολύς κόσμος έσπευσε να προσφέρει εκφράζοντας έτσι έμπρακτα την αλληλεγγύη του. Πέραν της επίτευξης όμως του κύριου σκοπού, της συλλογής των πραγμάτων, εξίσου σημαντική ήταν η αλληλεπίδραση με τον κόσμο, τα λόγια που ανταλλάξαμε και οι ιστορίες που μάθαμε. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά ως γιαγιάδες που με δυσκολία κατάφερναν να προχωρήσουν. Άτομα που είχαν βρεθεί στη θέση των σεισμόπληκτων, που είχαν βρεθεί σε ανάγκη και τώρα σπεύδουν να ανταποδώσουν την αλληλεγγύη που δέχτηκαν. Η κυρία Γ, για παράδειγμα, που έπεσε στην προσπάθεια της να μας φέρει τα πράγματα, η 10χρονη προσφυγοπούλα που μας έφερε μια σακούλα με παπούτσια και η κυρία Μ. που μας έβαλε στο σπίτι της επειδή δεν μπορούσε να φέρει μόνη της τις κουβέρτες. Ευχαριστούμε όσους και όσες βοήθησαν στην προσπάθεια με κάθε τρόπο. Δύναμη και κουράγιο στους σεισμόπληκτους της Σάμου, αλλά και της Σμύρνης και των άλλων περιοχών. Καμία μόνη, κανένας μόνος! Η αλληλεγγύη δεν μπαίνει σε καραντίνα”.
Από την ακριτική Αλεξανδρούπολη η Φουρτούνα στέλνει το δικό της μήνυμα: “Μπροστά στη δύσκολη συγκυρία καλούμαστε να στήσουμε δίκτυα αλληλεγγύης για να μην μείνει κανένας μόνος και καμία μόνη. Προτάσσουμε την κοινωνικότητα και τη συλλογική οργάνωση και δράση ως απάντηση στον ατομικισμό που καλλιεργεί η άρχουσα τάξη, ιδιαιτέρως στις συνθήκες εγκλεισμού που έχουν δημιουργηθεί. Ως Φουρτούνα επιλέγουμε το δρόμο της κοινωνικής ανυπακοής και τη συνέχιση των πολιτικών και κοινωνικών δράσεων. Καλούμε τον κόσμο της Αλεξανδρούπολης σε συλλογικούς αγώνες για ζωή, υγεία, αξιοπρέπεια και ελευθερία”.