Μια ομάδα αυτοεξόριστων ακτιβιστών από το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε στις 17 Δεκεμβρίου το σχέδιό της για το Σκιώδες Κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ, μια πλατφόρμα με στόχο την ενδυνάμωση της φωνής όσων διαφωνούν με τον τωρινό τρόπο διακυβέρνησης.

«Ενόψει της ταχείας και βαθιάς διάβρωσης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του λαού του Χονγκ Κονγκ, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για έναν διαβουλευτικό μηχανισμό που θα εκδηλώνει την πραγματική βούληση του λαού του Χονγκ Κονγκ. Το προτεινόμενο Σκιώδες Κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ (SP) χρησιμεύει ως μια διαφανής, χωρίς αποκλεισμούς και υπεύθυνη πλατφόρμα στην οποία οι δημοκρατικά εκλεγμένοι αντιπρόσωποι μπορούν ελεύθερα να μιλούν εξ ονόματος του λαού του Χονγκ Κονγκ διεθνώς. Το SP επιδιώκει να επιτρέψει στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους με ελεύθερο και δίκαιο τρόπο, αλλά δεν τοποθετείται ως κυβέρνηση σε εξορία», αναφέρεται στην εισαγωγή του το έγγραφο 17 σελίδων που βρίσκεται στην σχετική σελίδα της πρωτοβουλίας (hkshadowparliament.com/en/).

Ένα από τα πέντε σημαίνοντα πρόσωπα που οργανώνουν αυτή την πρωτοβουλία είναι ο Σάιμον Τσενγκ, ο οποίος βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Τσενγκ, ο οποίος δούλευε στο γενικό προξενείο του Ηνωμένου Βασιλείου στο Χονγκ Κονγκ είχε καταγγείλει ότι κρατήθηκε παρά τη θέλησή του για 15 μέρες στην Ηπειρωτική Κίνα τον Αύγουστο. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, μάλιστα, είχε ισχυριστεί ότι βασανίστηκε και κατηγορήθηκε για υποκίνηση πολιτικών αναταράξεων στο Χονγκ Κονγκ. Η πρωτοβουλία της διαδικτυακής πλατφόρμας καθώς και η επανεμφάνιση του Τσενγκ δίνουν συνέχεια στις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν περίπου έναν χρόνο πριν στο Χονγκ Κονγκ με αφορμή τον νόμο για την έκδοση εγκληματιών (extradition bill), που πέρασε η κυβέρνηση.

 

Κίνημα σε ύφεση

 

Η πανδημία καθώς και ο νόμος εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ, που πέρασε στις 30 Ιουνίου του 2020, έχουν οδηγήσει το μαζικό δημοκρατικό κίνημα της ειδικής διοικητής περιοχής της Κίνας σε ύφεση, καθώς πολλές από τις ηγετικές μορφές του έχουν καταφύγει στο εξωτερικό ως αυτοεξόριστοι ή ως αιτούντες άσυλο από κυβερνήσεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ). Παράλληλα, αρκετοί που είχαν παραμείνει στο Χονγκ Κονγκ, όπως ο Τζόσουα Γουόνγκ και η Άγκνες Τσόου βρίσκονται στη φυλακή για 13 και 10 μήνες αντίστοιχα.

Ένα από τα πρόσφατα γεγονότα με αφορμή τον νόμο εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ είναι η υπόθεση με τον δισεκατομμυριούχο Τζίμυ Λάι, που αντιμετωπίζει νέες κατηγορίες για συνεργασία με ξένες δυνάμεις για την υπονόμευση του Χονγκ Κονγκ και απειλείται με φυλάκιση τριών χρόνων έως και ισόβιας κάθειρξης. Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται από τα ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ, ο γνωστός επιχειρηματίας που έχει στην κατοχή του την πιο σημαντική εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ για το κίνημα εναντίον της τωρινής διακυβέρνησης (Apple Daily), κατηγορείται ζήτησε, μέσα από συνεντεύξεις που έδωσε, πιο ισχυρές κυρώσεις εναντίον των Κινέζων και Χονγκονέζων αξιωματούχων, που σύμφωνα με τον ίδιο, φέρεται να καταπατούν τη συμφωνία «Μια χώρα, δύο συστήματα», η οποία είχε υπογραφτεί το 1997 κατά την τελετή παράδοσης του Χονγκ Κονγκ από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η συμφωνία προέβλεπε τη διατήρηση του ιδιόμορφου καθεστώτος για πενήντα χρόνια μέχρι την πλήρη προσάρτηση της περιοχής από την Κίνα. Παράλληλα, άφηνε το παράθυρο για περαιτέρω δημοκρατικές αλλαγές στο Χονγκ Κονγκ με βάση τα δυτικά πρότυπα.

 

Η εκλογή Μπάιντεν

 

Εν αντιθέσει με όσους κατηγορούν την κινεζική κυβέρνηση και το Χονγκ Κονγκ για κατάλυση του ιδιόμορφου καθεστώτος της περιοχής με αφορμή το νόμο εθνικής ασφάλειας, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο νόμος κατάφερε να φέρει πίσω την αναγκαία γαλήνη, η οποία λόγω των μαζικών διαδηλώσεων και της πανδημίας είχε υπονομεύσει τη θέση της πόλης παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, λόγω των κυρώσεων από τις ΗΠΑ δήλωσε δημοσίως ότι ο μισθός της δεν καταβάλλεται στην τράπεζα, αλλά της δίνεται στο χέρι. Οι κυρώσεις εναντίον των αξιωματούχων του Χονγκ Κονγκ, που ξεκίνησαν λόγω των τεταμένων πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή και συνεχίστηκαν με το νόμο εθνικής ασφάλειας είχαν ως αποτέλεσμα ένα κίνημα υποστήριξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν ο πολιτικός που πρωτοστάτησε στα μέτρα εναντίον της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές εξέχουσες μορφές υπέρ του δημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ δεν είδαν με καλό μάτι τη μη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, θεωρούν ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν θα ακολουθήσει την ίδια σκληρή γραμμή με τον προκάτοχό του.

Επιπλέον, την Δευτέρα ανακοινώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ ότι ο νόμος κατά της μάσκας που είχε επιβληθεί στις αρχές Οκτώβρη ήταν νόμιμος. Έτσι, η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει αυτό το νόμο χωρίς την έγκριση του εκλεγμένου νομοθετικού σώματος της πόλης. Υπενθυμίζεται ότι η παράταξη που επιδιώκει τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό του Χονγκ Κονγκ ισχυριζόταν ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ.

 

Παράδειγμα καλής πρακτικής

 

Εκτός από τα παραπάνω προβλήματα, αρκετοί επιτίθενται και στην κυβέρνηση, ισχυριζόμενοι ότι η πανδημία χρησιμοποιείται για να περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι ελευθερίες της περιοχής. Ωστόσο, στο Χονγκ Κονγκ πέρα από τον νόμο εθνικής ασφάλειας δεν παρατηρούνται τόσο ακραία παραδείγματα συστηματικών παρεμβάσεων στις ελευθερίες των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπως παρατηρούνται σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας. Εκτός αυτού, το Χονγκ Κονγκ φαίνεται να αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα δεν έχουν ξεπεράσει τα δέκα χιλιάδες, οι θάνατοι παραμένουν κάτω από 150, ενώ δεν έχει επιβληθεί ποτέ μέχρι σήμερα καθολικό «Λοκντάουν». Μολαταύτα, οι αρχές έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι ο πληθυσμός έχει κουραστεί και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα για πιο αυστηρά μέτρα, εφόσον η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Τα πιο πρόσφατα μέτρα που πάρθηκαν είχαν να κάνουν με την πιο σωστή αντιμετώπιση της υποχρεωτικής δεκατετραήμερης καραντίνας, όπως η αναγκαστική διαμονή όσων περνούν τα σύνορα σε ειδικά διαμορφωμένα ξενοδοχεία αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Το Χονγκ Κονγκ όπως και άλλες περιοχές και χώρες της Ασίας δεν επιτρέπει την είσοδο στους τουρίστες, καθώς θεωρείται ότι μπορούν να αποτελέσουν βασική εστία μετάδοσης του ιού.

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet