Αυτό που έχει καταφέρει η Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Παιδείας, δεν το έχει καταφέρει ποτέ στο παρελθόν ο οποιοσδήποτε υπουργός, σε οποιοδήποτε χαρτοφυλάκιο. Η υπουργός της Νέας Δημοκρατίας νομοθετεί σαφώς και ξεκάθαρα υπέρ μίας πολύ συγκεκριμένης κατηγορίας επαγγελματιών (των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων και ιδιωτικών ινστιτούτων κατάρτισης), στρεφόμενη έτσι εναντίον όλων των άλλων και φυσικά εναντίον της δημόσιας εκπαίδευσης ως θεσμού.
Με την τροπολογία, όμως, που κατέθεσε (κυριολεκτικά νύχτα) στη Βουλή για την αρμοδιότητα της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολλεγίων, η κα Κεραμέως ξεπέρασε τον εαυτό της και, μεταξύ άλλων, ξεσήκωσε τους πάντες στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο οποίο πρόεδρος είναι ο δηλωμένος σαμαρικός και σκληρός δεξιός, Γιώργος Στασινός! Ε, αυτό πια χρειάζεται πολύ μεγάλο ταλέντο για να επιτευχθεί.
Φλερτάροντας με την αντισυνταγματικότητα
Τι περιλαμβάνει, λοιπόν, η επίμαχη τροπολογία, για την οποία φυσικά και δεν υπήρξε η παραμικρή διαβούλευση πριν αυτή κατατεθεί στη Βουλή; Η διάταξη που προκάλεσε τις περισσότερες συζητήσεις, είναι αυτή σύμφωνα με την οποία τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια, όπως το ΤΕΕ, δεν έχουν πια την αρμοδιότητα για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολλεγίων. Αυτή, πλέον, δίνεται σε υπηρεσία του υπουργείου (που είχε συσταθεί επί υπουργίας Γαβρόγλου για τελείως διαφορετικούς σκοπούς), η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο. Ουσιαστικά προκύπτει το εξής παράδοξο. Το ΤΕΕ παύει να έχει δικαιώματα για τα κριτήρια εγγραφής των μελών του. Θα αποφασίζει το υπουργείο με μία απλή υπογραφή ενός τμηματάρχη, ενός, δηλαδή, κρατικού υπαλλήλου, ο οποίος φυσικά ιεραρχικά υπάγεται στη δικαιοδοσία του υπουργού. Εκτελεί, κοντολογίς, εντολές.
Όπως τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ακρίτας Καϊδατζής, ο οποίος μίλησε στην «Εποχή», η ρύθμιση θέτει ζήτημα συνταγματικότητας και σε σχέση με το άρθρο 16 του Συντάγματος, δεδομένου ότι είναι δυσμενέστερη για αποφοίτους ΑΕΙ σε σχέση με εκείνους των κολλεγίων. Ωστόσο, για να προκύψει η οποιαδήποτε προσφυγή για αντισυναγματικότητα είτε θα πρέπει να υπάρξει κανονιστική πράξη εναντίον της οποίας θα προσφύγουν οι θιγόμενοι, είτε, σε διαφορετική περίπτωση, θα αναληφθεί νομική δράση κατά της πρακτικής εφαρμογής του νόμου. Δεν νοείται προσφυγή εναντίον της τροπολογίας χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Το ΤΕΕ, όπως και να έχει, θα αντιδράσει, αυτό θα πρέπει να θεωρείται περίπου δεδομένο ακόμα και αν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι, όπως επισημάναμε, σαρξ εκ της σαρκός της Νέας Δημοκρατίας (και πρώην μέλος της ΟΝΝΕΔ). Στις τάξεις του φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δυναμισμό των κινήσεων που ετοιμάζει. Η απόφαση του σώματος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ κατά της τροπολογίας πάρθηκε σχεδόν ομόφωνα (με μόλις 2 παρών και χωρίς καμία ψήφο κατά, σε σώμα 220 μελών).
Έχει πάντως προαναγγελθεί ότι το ΤΕΕ δεν πρόκειται να εγγράψει αποφοίτους κολλεγίων χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία που ίσχυε μέχρι στιγμής (και την οποία το υπουργείο κατήργησε). Αντιδράσεις, εν τω μεταξύ, έχουν ήδη καταγραφεί και από άλλα επιμελητήρια, όπως το Οικονομικό, το Γεωτεχνικό και από επαγγελματικούς συλλόγους, όπως αυτός των Αρχιτεκτόνων.
Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ στα ελληνικά πανεπιστήμια
Η επίμαχη τροπολογία Κεραμέως δεν περιλαμβάνει μόνο τη διάταξη που θίγει κυρίως τους επαγγελματίες μηχανικούς. Με άλλη διάταξη δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους ΙΕΚ να δίνουν κατατακτήριες εξετάσεις για είσοδο στα ελληνικά πανεπιστήμια! Και αν αυτό δεν είναι ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση, τότε τι είναι;
Τα πράγματα εδώ μοιάζουν περισσότερο ξεκάθαρα. Ένας μαθητής ο οποίος είτε δεν έχει καταφέρει να πετύχει στις πανελλήνιες εξετάσεις, είτε δεν επιθυμεί να περάσει καθόλου από τη συγκεκριμένη δοκιμασία, εγγράφεται σε ένα ΙΕΚ. Μετά από φοίτηση τεσσάρων εξαμήνων αποκτά αυτομάτως το δικαίωμα να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις σε σχολή παρόμοιου αντικειμένου με αυτό που καταπιάστηκε στο ΙΕΚ. Πέρα από την ασάφεια του πράγματος (τι θα πει παρόμοιο αντικείμενο και πώς αυτό ορίζεται), προκύπτει ζήτημα αφενός συνταγματικό και αφετέρου καθαρά πρακτικό. Είναι σαν να ανοίγει μία πίσω πόρτα για τα ελληνικά πανεπιστήμια, την οποία για να διαβεί κανείς, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο από τη φοίτηση σε ένα ιδιωτικό (τις περισσότερες φορές ΙΕΚ) και την επιτυχία στις σχετικές κατατακτήριες, ο βαθμός δυσκολίας των οποίων αναμένεται να διαπιστωθεί.
Ως προς τη συνταγματικότητα και κατά πόσο αυτή μπορεί να κριθεί εν τέλει στις δικαστικές αίθουσες, ισχύει ό,τι και στην περίπτωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολλεγίων. Θα πρέπει να εκδοθεί πρώτα η σχετική κανονιστική πράξη και εν συνεχεία να προκύψουν προσφυγές από τους θιγόμενους (επαγγελματικούς συλλόγους ή ακόμα και από τα ίδια τα ΑΕΙ). Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τέτοιου είδους κανονιστική πράξη θα εκδοθεί, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να διεξαχθούν οι κατατακτήριες. Οπότε, ακολούθως, θα καταγραφούν και οι νομικές κινήσεις των θιγομένων.
Η αριστεία μετατράπηκε σε μπίζνες
Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι η Νίκη Κεραμέως νομοθετεί με έναν και μόνο γνώμονα. Την ενίσχυση των ιδιοκτητών ΙΕΚ και κολλεγίων, οι οποίοι παίρνουν δώρα που δεν διανοήθηκε να τους δώσει ούτε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (με δικό του νόμο, το 2008, απέκτησαν νομική υπόσταση τα κολλέγια), αλλά ούτε καν η μνημονιακότερη των μνημονιακών κυβερνήσεων, αυτή του Αντώνη Σαμαρά, από το 2012 έως και το 2015. Να το πούμε απλά. Η υπουργός κάνει μπίζνες. Προηγήθηκαν οι σχολάρχες στους οποίους τα έδωσε όλα με το αναλυτικό νομοσχέδιο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης, το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ήρθε η σειρά των ιδιοκτητών ΙΕΚ.
Πόσο συνάδει αυτού του είδους η πολιτική με την... εμμονή στην αριστεία, για την οποία έχει μιλήσει τόσες και τόσες φορές η κα Κεραμέως; Δεν συνάδει είναι η απάντηση, υπάρχει μία καταφανής αντίφαση. Από τη μία πλευρά, η υπουργός ισχυρίζεται ότι δεν είναι δυνατόν να εισάγονται μαθητές σε πανεπιστημιακές σχολές με βαθμούς κάτω από τη βάση του 10. Από την άλλη, ανοίγει την πόρτα των ελληνικών πανεπιστημίων στους αποφοίτους ΙΕΚ, οι οποίοι μπορεί να μην έδωσαν καν πανελλήνιες ή να έδωσαν και να μην πέτυχαν. Αυτές οι δύο «λογικές» δεν μπορούν να συναντηθούν ποτέ, είναι σαν δύο παράλληλες γραμμές, που παραμένουν παράλληλες για πάντα. Αποκαλύπτεται δε η όλη μεθόδευση ότι η πραγματική προτεραιότητα της υπουργού είναι η αύξηση του τζίρου των κατά τόπους «κολλεγίων», πολλά εκ των οποίων στην αργκό της αγοράς αποκαλούνται και ως «μπακάλικα». Θρίαμβος, λοιπόν, για τα «μπακάλικα», αλλά και τα μεγάλα «σούπερ μάρκετ» της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης!
Ευτυχώς, το «θρίαμβο» αυτό δεν τον αποδέχθηκαν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας, που έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι «αναφορικά με τη δυνατότητα συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις των αποφοίτων ΙΕΚ, διευκρινίστηκε από την κα υπουργό ότι εναπόκειται στην ευχέρεια της κάθε Συγκλήτου να αποδεχθεί ή όχι την εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ και να αποφασίσει όλα τα περαιτέρω της εφαρμογής της νομοθετικής ρύθμισης. Να αποφασίσει δηλαδή το ποσοστό, που μπορεί να κυμαίνεται από 0% έως 5%». Η ανακοίνωση των πρυτάνεων καθιστά την υπουργό καταγέλαστη. Η κα Κεραμέως πέρασε τη ρύθμιση, έριξε τυρί στη φάκα που στήνουν τα ΙΕΚ για πελάτες και στο τέλος διευκρίνισε ότι το ποσοστό των εισακτέων από τα ΙΕΚ στην τριτοβάθμια θα είναι μικρό ή και μηδενικό. Πρόκειται για την επιτομή της κοροϊδίας.
Κ. Γαβρόγλου: «Απαξιώνεται το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης»
Με δήλωσή του στην «Εποχή», ο πρώην υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, επισημαίνει τις αντιφάσεις της τροπολογίας Κεραμέως.
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπογραμμίζει τα εξής: «Οι πρόσφατες ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας εντυπωσιάζουν με την προκλητικότητά τους.
Με μία σειρά από ρυθμίσεις, η περιχαρής υπουργός Παιδείας, εν μέσω πανδημίας, ανακοινώνει τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τη δημόσια εκπαίδευση, για έναν ευτελή λόγο: να απαξιωθεί το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και να ενισχυθεί το ιδιωτικό. Μάλιστα άφησαν έναν πρώην υπουργό Παιδείας και νυν βουλευτή να επαίρεται πόσο καλά τα κατάφεραν, την περίοδο αυτήν τα ιδιωτικά σχολεία έναντι των δημοσίων.
Για την αυτόματη εγγραφή στα Επιμελητήρια των αποφοίτων κολλεγίων αρνείται να καταθέσει τα έγγραφα που η ίδια επικαλείται ότι υπάρχουν, όπως αρνήθηκε να καταθέσει τα αντίστοιχα έγγραφα όταν εξίσωνε τα πτυχία των κολλεγίων με αυτά των πανεπιστημίων.
Αφού νοιάζεται τόσο πολύ για τα επαγγελματικά δικαιώματα, γιατί δεν προχωράει στην ολοκλήρωση των διαδικασιών, τις οποίες είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα όσοι έχουν ήδη αποφοιτήσει από τα ΤΕΙ;
Με ομόφωνες αποφάσεις των οργάνων τους το ΤΕΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, καταγγέλλουν την υπουργό για την υποχρέωση τους να εγγράψουν αποφοίτους κολλεγίων. Και όσοι ισχυρίζονται ότι η αντίδραση των Επιμελητηρίων είναι αποτέλεσμα μιας συντεχιακής αντίληψης, ας αναλογιστούν με ποιους τρόπους εισάγονται τα παιδιά στα δημόσια πανεπιστήμια, ποια είναι η πορεία των σπουδών τους, η εγκυρότητα των καθηγητών, αλλά και των εντυπωσιακών υποδομών των ΑΕΙ και ας τα συγκρίνουν με τα αντίστοιχα των κολλεγίων. Ανεξάρτητα από την υψηλή ποιότητα κάποιων διδασκόντων στα κολλέγια, οι θεσμοί αυτοί παραμένουν και θα συνεχίσουν να είναι θεσμοί όπου ευδοκιμούν τα πελατειακά δίκτυα.
Στο θέμα των ΙΕΚ, η υπουργός προχωρά σε μία ακόμη αντισυνταγματική αυθαιρεσία. Κατατακτήριες εξετάσεις μπορούν να δίνουν μόνον όσοι έχουν ήδη ένα πτυχίο πανεπιστημίου. Με τους κατόχους πιστοποιητικού αποφοίτησης από ΙΕΚ τι θα γίνει; Νομίζω τίποτα. Νομιμοποιεί, όμως, τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΙΕΚ να υπόσχονται ελπίδες και προοπτικές που δεν πρόκειται να ισχύσουν. Κοινώς να κοροϊδεύουν τα παιδιά».