Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης αρνήθηκε να συμμορφωθεί με προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να την εφαρμόσει, προκειμένου ο Δήμος Πάτρας να μετάσχει σε Διαδημοτικό/Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης του φράγματος Πείρου - Παραπείρου στην περιοχή Ερυμάνθου Αχαΐας, το οποίο ολοκληρώθηκε, γεμίζει νερό και είναι αναγκαία η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης και για την συντήρηση του έργου αλλά και τη διάθεσης του νερού. Από το νερό του Ερυμάνθου που τώρα γεμίζει το φράγμα, υδροδοτείται εδώ και χρόνια με ειδικό αγωγό και ο Δήμος Πάτρας, όπως και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας και προβάλλει πλέον επιτακτική η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης.

 

Πριν μερικά χρόνια είχε παρουσιαστεί δημόσια μελέτη του Πανεπιστημίου Πάτρας που πρότεινε στον Φορέα Διαχείρισης να μετάσχει και η πρώην ΕΤΒΑ, που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις στην ΒΙΠΕ Πατρών, αλλά η πρόταση αυτή βρήκε σθεναρές αντιδράσεις και στον αντίποδα αυτής διαμορφώθηκε η πρόταση για σύσταση Διαδημοτικού Φορέα με συμμετοχή των Δήμων Ερυμάνθου, Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας ή Διαβαθμιδικού Φορέα και με την συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ), όταν ακόμη ήταν περιφερειάρχης ο Απόστολος Κατσιφάρας. 

Τα χρόνια πέρασαν άπραγα, ο Φορέας δεν συστάθηκε έγκαιρα, αφού από την πρώτη θητεία του ο Κώστας Πελετίδης, δήλωνε την άρνησή του για συμμετοχή του Δήμου Πάτρας στον Φορέα Διαχείρισης και επέμενε στην σύσταση αμιγώς κρατικού φορέα. 

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογηθεί η σύσταση του Φορέα με συμμετοχή των Δήμων Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και του κράτους με μικρό ποσοστό, προκειμένου στην αρχή να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση και των συμπληρωματικών έργων που είναι αναγκαία αλλά και του ίδιου του Φορέα Διαχείρισης, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η διαχείριση του φράγματος να δοθεί σε ιδιώτες με μορφή ΣΔΙΤ. 

Σήμερα που το νερό άρχισε να γεμίζει το φράγμα, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για σύσταση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης. Η Νέα Δημοκρατία, επωφελούμενη και από την σθεναρή άρνηση του δημάρχου Κ. Πελετίδη, για συμμετοχή του Δήμου Πάτρας στον Φορέα, αποφάσισε να συνάψει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για την ολοκλήρωση των συμπληρωματικών έργων του φράγματος και να αναθέσει στην ίδια εταιρεία για δύο επιπλέον χρόνια την διαχείριση και του νερού και της τεχνικής υποστήριξης του έργου... Στην πραγματικότητα η άρνηση του δημάρχου Πάτρας έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση της ΝΔ να υλοποιήσει μια ΣΔΙΤ, με τον δήμαρχο έτσι να κάνει πραγματικότητα αυτό που λέγαμε και παλιότερα, «να ρίχνει νερό στον μύλο της Δεξιάς»!

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, ωστόσο, στις 3/3/2020 πήρε κατά πλειοψηφία την απόφαση «να μετάσχει ο Δήμος Πάτρας στο σχήμα του υπό σύσταση Φορέα Διαχείρισης Φράγματος Πείρου - Παραπείρου, αλλά ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης αρνείται να υλοποιήσει αυτή την απόφαση και σε πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος υποστήριξε πως δεν δεσμεύεται παρά μόνο από τον Πατραϊκό λαό στον οποίο δίνει λόγο. Άμεσα αντέδρασαν 28 δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, πλην του Χρήστου Πατούχα, και σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα ακόλουθα:

«Οι παρακάτω υπογράφοντες είμαστε όλοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πατρέων. Οι Πατρινοί δημότες μάς έδωσαν την εντολή, με την ψήφο τους. Μας καταργεί, όμως, ο δήμαρχος, με την πολιτική, τις αποφάσεις και τις δηλώσεις του. Το έχει κάνει και στο παρελθόν, το έκανε και πρόσφατα με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο: Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Πατρέων, κ. Πελετίδης, δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν προτίθεται να υλοποιήσει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης του φράγματος Πείρου - Παραπείρου, όπως υποχρεούται θεσμικά και νομικά. Συμπλήρωσε μάλιστα πως μόνο από την ψήφο των Πατρινών στις τελευταίες εκλογές δεσμεύεται, ξεχνώντας πως στο λαό μειοψήφησε, ακυρώνοντας κατάφωρα τη λειτουργία και τις αποφάσεις του Συμβουλίου μας. Ο δε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μελάς, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, υπερθεμάτισε καταλογίζοντας προβοκατόρικο ρόλο στις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Πρόκειται περί σοβαρής θεσμικής εκτροπής. Ζητάμε από τον δήμαρχο Πατρέων και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ανακαλέσουν τις δηλώσεις τους, να σεβαστούν το νόμο, τους θεσμούς, τον όρκο τους και το ανώτατο βουλευόμενο όργανο της πόλης. Τους ζητάμε να «επιστρέψουν» στη Δημοκρατία

Αν δεν το κάνουν, προβληματιζόμαστε έντονα για την από εδώ και πέρα συμμετοχή μας, ως «φιμωμένοι» κομπάρσοι, σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που του έχουν στερήσει το ρόλο, τις αρμοδιότητες και τη δημοκρατική λειτουργία.»

Για αυτή την πρωτοβουλία των 28, να προειδοποιήσουν τον δήμαρχο Πάτρας πως θα απέχουν στο εξής από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ώρα Πατρών», Γιώργος Ρώρος επεσήμανε: «Όταν ο δήμαρχος απαξιώνει τους θεσμούς, πώς μπορεί να τους υπηρετήσει; Η διατύπωση του κ. Πελετίδη ότι "δεν υλοποιώ την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου" για την δημιουργία διαδημοτικού φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου-Παραπείρου δεν είναι απλά μία φράση στην ένταση της στιγμής, αλλά αποτελεί την βαθύτερη αντίληψη που έχει η δημοτική αρχή για την αυτοδιοίκηση, τους θεσμούς, τα κινήματα, τη δημοκρατία. Δηλώνει την περιφρόνηση και απαξίωση του δημάρχου στα θεσμικά όργανα, αντιμετωπίζοντας τις παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους ως μαριονέτες σε ένα κακοστημένο θεατρικό έργο».

Τάκης Γεωργακόπουλος O Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet