Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε βάσιμη την αγωγή του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα για δημοσίευμα που τον κατασυκοφαντούσε, όταν ακόμη ήταν βουλευτής, και επιδίκασε 2.000 ευρώ ως αποζημίωση. Η υπόθεση αφορούσε δημοσίευμα των Νέων στις 22/9/2018 που καταλάμβανε ολόκληρη την πρώτη σελίδα με φωτογραφία του βουλευτή. Ισχυριζόταν ότι με «φωτογραφική τροπολογία» εξασφάλιζε, εκτός από τον μισθό βουλευτή και ολόκληρη τη σύνταξη ως δήθεν «συνταξιούχος ενός ανώτερου θεού». Το δικαστήριο δεν δέχθηκε τον υπερασπιστικό ισχυρισμό ότι η εφημερίδα είχε επανορθώσει, διότι και αυτό ήταν ψευδές.

Η απόφαση αυτή έχει ειδικό ενδιαφέρον ως η πρώτη αγωγή που φθάνει στα δικαστήρια με πρωτοβουλία στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και δικαιώνεται. Ο βουλευτής, ωστόσο, εξάντλησε πριν, υπομονετικά, τη δεοντολογία που αρμόζει σε έναν άνθρωπο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Αμέσως επικοινώνησε και έστειλε απάντηση η οποία όμως όχι μόνο δεν δημοσιεύθηκε άμεσα αλλά επανέλαβε τη συκοφαντία για δεύτερη μέρα! Τη δημοσίευσε μετά από μέρες επιμένοντας ότι είναι σκάνδαλο. Ακολούθησε, τότε, εξώδικο με το οποίο ζητούσε επανόρθωση, με βάση τον νόμο. Η απάντηση, παρά το εξόφθαλμο του «λάθους» και σχετική δήλωση του αρμόδιου Υπουργού, ήταν ένα μονόστηλο στη δωδέκατη σελίδα!

Μετά, όπως ήταν φυσικό, ακολούθησε αγωγή ως στοιχειώδης άμυνα σε μια δημοσιογραφία, που δεν κάνει απλώς κριτική πολύ σκληρή, αλλά που θυμίζει το γνωστό «o! tempora, o! mores». Η απόφαση στηλιτεύει, δεν εξουθενώνει οικονομικά, ενώ το ότι δεν υπήρξε μήνυση είναι ένα περιθώριο και στον ίδιο τον δημοσιογράφο που συκοφάντησε, να ξανασκεφτεί. Υπάρχουν ακόμη, δίπλα του συνάδελφοι που έμαθαν δημοσιογραφία υπό τον αείμνηστο Λέοντα Καραπαναγιώτη.

Σε δήλωσή του ο Μάκης Μπαλαούρας, αφού υπενθυμίζει ότι όχι μόνο δεν ευνοήθηκε αλλά είχε μεγαλύτερη περικοπή στη σύνταξή του ως συνταξιούχος της Τράπεζας Ελλάδος, σχολίασε ως εξής την απόφαση: «Η δικαστική απόφαση μού επιδικάζει αποζημίωση (2.000 ευρώ) για την προσβολή της προσωπικότητάς μου και ιδίως αναγνωρίζει ότι η εφημερίδα δεν τήρησε την υποχρέωση σεβασμού της προσωπικότητάς μου και το καθήκον αλήθειας, που επιβάλλει να υπάρξει έλεγχος της αλήθειας της πληροφορίας. Αντίθετα, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι στην περίπτωσή μου η εφημερίδα προέβη στη δημοσίευση των ψευδών ειδήσεων χωρίς να προβεί σε επαρκή έλεγχο της βασιμότητας των ειδήσεων και χωρίς να απευθυνθεί σε εμένα προκειμένου να λάβει τη δική μου εκδοχή. Η δικαστική απόφαση δεν αποκαθιστά βεβαίως την σοβαρή προσβολή της τιμής μου, που προκλήθηκε από αυτά τα απαράδεκτα δημοσιεύματα. Δείχνει όμως πόσο επιφυλακτικός πρέπει να είναι ο πολίτης απέναντι σε συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που αναπαρήγαγαν το δημοσίευμα των Νέων, επί μέρες και σήμερα με στοχοποιούν ξανά για την δήθεν ανάμειξή μου στο σκάνδαλο Folli Follie, επιστρατεύοντας και πάλι ψευδείς ισχυρισμούς στο πλαίσιο μιας αντιπαράθεσης χωρίς αρχές. Τους δηλώνω ότι θα επιδιώξω και πάλι την πλήρη αποκατάσταση της τιμής μου και ότι η αλήθεια θα λάμψει και πάλι».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet