Η 37χρονη Καρίμα Μεχράμπ, πακιστανή ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εθνότητας Μπαλότσι1 ζούσε από το 2015 στο Καναδά ως πολιτική προσφύγισσα. Στις 19 Δεκεμβρίου εξαφανίστηκε και τρεις μέρες αργότερα βρέθηκε το πτώμα της στην περιοχή της λίμνης Οντάριο κοντά στο κέντρο της ομώνυμης μεγαλούπολης. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο θάνατός της διερευνήθηκε ως μία υπόθεση «μη εγκληματική», καθότι από τις ιατροδικαστικές εξετάσεις δεν προέκυψε κάποια υποψία για εγκληματική ενέργεια. Εν τούτοις, το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον της δεν έχει πειστεί και δημόσια κατέθεσαν στοιχεία που «δείχνουν» ότι η Καρίμα Μεχράμπ δολοφονήθηκε. Ανάλογη είναι και η περίπτωση του δημοσιογράφου Σαχίντ Χουσαίν, επίσης πακιστανός ακτιβιστής Μπαλότσι, πολιτικός πρόσφυγας στη Σουηδία από το 2017. Και αυτός βρέθηκε νεκρός τον περασμένο Μάρτη και η αστυνομία ανακοίνωσε ως αιτία του θανάτου του: «πνιγμός ή αυτοκτονία».
Στο Πακιστάν η Καρίμα ήταν μέλος της φοιτητικής οργάνωσης Μπαλότσι, που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία των περιοχών όπου ζει αυτή η εθνοτική ομάδα, στην οποία ανήκουν 6,8 εκατ. άτομα, 3,6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας το 2017. Αμέτρητες οι καταγγελίες της για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου από τις καθεστωτικές δυνάμεις ασφαλείας στις περιοχές των Μπαλότσι. Η κυβέρνηση τις αρνείται και χρησιμοποιεί το πρόσχημα αντιμετώπισης τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στις περιοχές αυτές.
Μετά από τις συνεχείς απειλές για τη ζωή της που δεχόταν και δίκες με κατηγορίες για τρομοκρατία, η Καρίνα Μπαλότσι -όπως την αποκαλούσαν πλέον- κατάφερε να διαφύγει στον Καναδά και να πάρει άσυλο το 2015. Στον Καναδά δεν σταμάτησε να υπερασπίζεται δημόσια και ενεργά το δικαίωμα της ανεξαρτησίας του Μπαλαχιστάν και να καταγγέλλει την κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης του Πακιστάν. Εξάλλου, τo BBC (2016) την είχε συμπεριλάβει στη λίστα των 100 γυναικών στον κόσμο ως προς την επιρροή που έχουν. Πριν λίγους μήνες είχε αρχίσει να παρακολουθεί μαθήματα οικονομίας και πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, όπου ζούσε με τον αδελφό της και το σύζυγό της.
Αντίθετα με την αστυνομία, φίλοι-ες και η οικογένειά της επισήμαναν στα καναδικά ΜΜΕ ότι η Καρίνα είχε λάβει λίγες μέρες πριν το θάνατό της απειλητικά μηνύματα για τη ζωή της, που το επιβεβαιώνει γνωστή δημοσιογράφος. Ο σύζυγός της είχε επίσης λάβει μηνύματα από αγνώστους ότι θα έκαναν στην Καρίμα «ένα χριστουγεννιάτικο δώρο που δεν θα το ξεχνούσε ποτέ». «Δεν θα πιστέψουμε ποτέ, ούτε θα αποδεχτούμε ότι ο θάνατός της ήταν ατύχημα. Ήταν μια πολύ γενναία γυναίκα», δηλώνει ο αδελφός της.
Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε «άμεση και αποτελεσματική έρευνα». Με το ίδιο αίτημα διοργανώθηκε μαζική διαδήλωση στο Πακιστάν και συμβολική, λόγω κορονοϊού, στο Τορόντο. Διεθνή ΜΜΕ πρόβαλαν την είδηση του θανάτου της υιοθετώντας άμεσα ή έμμεσα την εκδοχή της δολοφονίας, συσχετίζοντάς την με τον «πνιγμό» του Σαχίντ στην Ουψάλα.
Η εκδοχή της αστυνομίας για την αιτία θανάτου του Σαχίντ Χουσαίν, που το πτώμα του βρέθηκε στον ποταμό Φίρις κοντά στην Ουψάλα, δεν έπεισε. Λίγο αργότερα, οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» -μετά από σχετική έρευνα- δήλωσαν ότι ο Σαχίντ ήταν στόχος των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών.
Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό αν οι αστυνομίες των δύο χωρών επανεξετάζουν τα δύο «ατυχήματα».
Σημείωση
-
Οι Μπαλότσι υπολογίζονται σε 10 εκατ. άτομα. Στο Πακιστάν ζουν 6,8 εκατ. άτομα (2017), στο Ιράν 1,8 εκατ. (2018), στο Αφγανιστάν από 800 χιλ.-2 εκατ., ενώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Τουρκμενιστάν κάτω από ένα εκατ. Στο Πακιστάν, ειδικότερα, στο οποίο προσαρτήθηκαν το 1947 (ανεξαρτησία Ινδίας), κατοικούν στο Μπαλουχιστάν (ΒΔ), τη μεγαλύτερη σε έκταση επαρχία. Από τότε μέχρι σήμερα υπάρχουν ένοπλες συρράξεις για την ανεξαρτησία, με μικρότερα ή μεγαλύτερα διαλείμματα. Πλειοψηφική θρησκεία είναι το Ισλάμ και μειοψηφικές ο ινδουισμός και ο σιχισμός. Η γλώσσα είναι ιρανικό ιδίωμα. Η περιοχή διαθέτει σε αφθονία φυσικό αέριο και άνθρακα, ενώ έχει πλούσια κοιτάσματα χαλκού (διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο) σίδηρου, χρυσού κ.α. Αποτελεί επίσης σημαντική γεωγραφική θέση για τις γεωστρατηγικές του Πακιστάν. Πόσα ερμηνεύονται…