Από τα πολλά και σημαντικά που θα απασχολήσουν το 2021, δύο ζητήματα διεκδικούν το άμεσο ενδιαφέρον: τα περί πρόωρων εκλογών και τα ελληνοτουρκικά - αλληλένδετα στο φόντο της κρίσης, υγειονομικής, οικονομικής, κοινωνικής.

Ως προς το πρώτο, πιο συγκεκριμένα την επιλογή των πρόωρων εκλογών που φαίνεται να απασχολεί ως ιδέα την κυβέρνηση, η ζύμωση ξεκίνησε λήγοντος του 2020, όταν η πτωτική τάση στα κρούσματα του ιού την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, και τα πρώτα εμβόλια, θεωρήθηκε ότι δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για να επιχειρηθεί ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση: ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός που θα εκπέμψει σήμα «επανεκκίνησης σε όλα τα επίπεδα» ικανής να επισκιάσει την κυβερνητική κακοδιαχείριση των μηνών μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

 

Με γνώμονα την πανδημία

 

Στην ουσία το Μαξίμου ανησυχεί ότι η πανδημία θα διαρκέσει, με διακυμάνσεις, επ’ αόριστον, δοκιμάζοντας τις αντοχές της οικονομίας και τα ψυχικά αποθέματα των ανθρώπων, τα όρια, σε τελική ανάλυση, της ανοχής των πολιτών στην κυβέρνηση.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο γνωρίζουν ότι «καταγράφεται σημαντική και για δεύτερη φορά μείωση (-6,7%) της δημοτικότητας του πρωθυπουργού», ότι ο κ. Μητσοτάκης «έχει αρχίσει να ξοδεύει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, αφού οι πολίτες του χρεώνουν πια και προσωπικά την ευθύνη για τα λάθη και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης».* Και φοβούνται ότι, αν το λοκντάουν διαρκέσει μέχρι την άνοιξη, η δημοσκοπική φθορά θα αποτυπωθεί και στην πρόθεση ψήφου.

Ελπίζουν ότι η πτωτική τάση θα ανακοπεί το καλοκαίρι, οπότε η άνοδος του υδραργύρου θα συμπαρασύρει ανοδικά τους δείκτες της οικονομίας, ρίχνοντας, παράλληλα, τους δείκτες των κρουσμάτων και των απωλειών. Ξέρουν, ωστόσο, ότι θα πρόκειται για μια προσωρινή «κανονικότητα», ότι αυτό το φθινόπωρο θα κομίσει, όπως και το προηγούμενο, τη δική του «κανονικότητα», ότι οι εμβολιασμοί δεν θα έχουν άμεσα απόδοση ικανή να καλύψει τα μελανά από τις μοιραίες –με δική τους επιλογή και ευθύνη— ανεπάρκειες σε πρωτοβάθμια φροντίδα, σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Βλέπουν το πολιτικό τους κεφάλαιο να αντέχει μέχρι το φθινόπωρο. Δεν θα προσπαθήσουν να το ανακτήσουν αναβαθμίζοντας το ΕΣΥ, υποβαστάζοντας μια οικονομία που καταρρέει συμπαρασύροντας την κοινωνία. Ο στόχος τους είναι άλλος. Είναι ο βίαιος μετασχηματισμός της κοινωνίας σε μια δημοκρατία σε καταστολή, σε μια νεο-φεουδαρχική πυραμίδα, με τους ίδιους στην κορυφή και τους ψυκτικούς από το Περιστέρι στα υπόγεια.

Χρειάζονται χρόνο γι’ αυτό, χρόνο που ξεπερνά την τετραετία. Ανησυχούν διαπιστώνοντας ότι το καλοκαίρι θα έχουν δαπανήσει το μισό της θητείας τους χωρίς να έχουν επιτύχει το έλεγχο των πολιτικών συνεπειών των επιλογών τους. Αυτό απέχει μόνο ένα βήμα από την εγκατάλειψη κάθε σκέψης για εξάντληση της τετραετίας. Η επιλογή των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο παίρνει το προβάδισμα, προσβλέποντας στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και ελπίζοντας να μην έχει βρει μέχρι τότε τον βηματισμό της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτή την προοπτική καλείται να υπηρετήσει ο επικείμενος –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις— ανασχηματισμός, κάτι ανάμεσα σε «δυναμική επανεκκίνηση» και σε απομίμηση «κυβέρνησης με αέρα νίκης». Φιλοκυβερνητικά δημοσιεύματα προεξοφλούν ήδη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, την αντικατάσταση του 1/3 των υπουργών – βάζοντάς το, ταυτόχρονα, ως το όριο που η υπέρβασή του «θα ήταν παραδοχή ήττας της κυβέρνησης». Θα αποβεί και αυτός ο ανασχηματισμός το ίδιο αποδοτικός σε «αέρα νίκης» όσο και εκείνος του Αυγούστου;

 

Κομβικός παράγοντας τα ελληνοτουρκικά

 

Όμως, πέραν αυτών, εδώ η πληροφόρηση μεταφέρει (ηθελημένα;) μια λεπτομέρεια άξια ιδιαίτερης προσοχής, επειδή στρέφει το ενδιαφέρον στο δεύτερο από τα προαναφερθέντα δύο ζητήματα: στα ελληνοτουρκικά. Συγκεκριμένα, από τη λίστα των υπουργείων «στα οποία δεν αναμένεται να δούμε αλλαγές» απουσιάζει το υπουργείο Εξωτερικών. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό, γνωστού όντος ότι μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών υπάρχει διάσταση απόψεων στα ελληνοτουρκικά; Και, συνακόλουθα, ποιες άλλες, πιο πιεστικές προτεραιότητες επέβαλαν ο ανασχηματισμός να πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται ότι θα ενταθούν οι πιέσεις του Βερολίνου, που επείγεται να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ στις 20 του μήνα, ώστε «το άνοιγμα νέας σελίδας στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας» να διευκολύνει τη συνεννόηση Ουάσιγκτον-Άγκυρας;

Πρόσφατες πληροφορίες, παραμονές Χριστουγέννων, επιμένουν ότι ο τούρκος πρόεδρος ενημέρωσε την γερμανίδα καγκελάριο –η οποία παραμένει σε ρόλο βασικού διαμεσολαβητή- ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες, υπό δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, να συμφωνηθεί καταληκτική προθεσμία μετά την οποία θα υπάρξει προσφυγή σε διεθνή διαιτησία. Δεύτερον, η ελληνική πλευρά να παραιτηθεί από τη θέση ότι η μόνη διαφορά που συζητά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Η πρόθεση είναι διαυγέστατη. Αν η Ελλάδα συμφωνήσει να προσέλθει, αποδεχόμενη σιωπηρά τη δεύτερη προϋπόθεση, αυτό θα εκληφθεί ως αποστασιοποίηση από τη βασική θέση της. Αν, αντιθέτως, εμμείνει στη θέση αυτή και αν, εξ αυτού, οι συνομιλίες αποβούν άκαρπες κατά την καταληπτική προθεσμία, τότε θα υποχρεωθεί σε διεθνή διαιτησία, με όλη την ατζέντα ανοιχτή: «γκρίζες ζώνες», αποστρατιωτικοποίηση νησιών, κ.λπ. Αν, τέλος, η χώρα αρνηθεί εύλογα να προσέλθει υπό από αυτές τις προϋποθέσεις, τότε κινδυνεύει να θεωρηθεί κακόπιστος συνομιλητής, και σαν τέτοιος να αντιμετωπιστεί στην πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο εγγύτατο μέλλον.

Αν τα ελληνοτουρκικά πάρουν τέτοια τροπή, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να βρεθεί μπροστά σε ένα εσωτερικό πρόβλημα τέτοιων διαστάσεων, που και την υπερφίαλη «επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα» θα εξαχνίσει και τις πρόωρες εκλογές ίσως μεταφέρει ενωρίτερα του φθινοπώρου. Ίδομεν. Η αξιωματική αντιπολίτευση, ας επαγρυπνεί.

 

*Βλ.: 6η έκδοση της περιοδικής ανάλυσης «Εκλογικές Τάσεις» του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, η οποία καλύπτει την περίοδο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2020.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet