Τη «χαριστική βολή» στο ποδόσφαιρο που έχουμε γνωρίσει (και αγαπήσει…) θα αποτελέσει η δημιουργία Σούπερ Λίγκας, που επιδιώκουν οι ισχυροί σύλλογοι της Ευρώπης. Οι ηγέτες μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων θεωρούν ότι η μορφή του Τσάμπιονς Λινγκ έχει ξεπεραστεί, ενώ υποστηρίζουν ότι και τα χρήματα που εισπράττουν δεν είναι ικανοποιητικά. Βασικό σημείο κλειδί είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Οι πρωτεργάτες της κλειστής λίγκας υποστηρίζουν ότι τα χρήματα από τη νέα διοργάνωση θα είναι πολλά περισσότερα από τα 120 εκατ. ευρώ που προσφέρει σήμερα η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λινγκ. Οικονομικά το πρότζεκτ στηρίζει η PJ Morgan η οποία είναι έτοιμη να επενδύσει 6 δισ. δολάρια, ενώ έχει ενημερωθεί και προτίθεται να συμμετάσχει στη μετοχική σύνθεση κι η εταιρεία Providence Equity Partners. Απλά να υπογραμμίσουμε ότι σήμερα το συνολικό μπάτζετ του Τσάμπιονς Λινγκ ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ (3,3 δισ. δολάρια).
Στη δημιουργία της Σούπερ Λίγκας πρωτοστατούν ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ και ο πρόεδρος της Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων [ECA]. Μέχρι σήμερα, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι ομάδες: Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτυ, Τσέλσι (από την Αγγλία). Παρί Σεν Ζερμέν, Λιόν και Μαρσέιγ από την Γαλλία. Μίλαν, Ίντερ, Ρόμα από την Ιταλία.Ζενίτ από την Ρωσία. Πόρτο (Πορτογαλία), Άγιαξ (Ολλανδία), Ολυμπιακός, Μπάγερν, Μπορούσια Ντόρτμουντ (Γερμανία), Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία).
«Η αγορά δεν μπορεί να ορίζει μια ομάδα»
Μιλώντας στην «Εποχή» ο Λουκάς Αναστασιάδης (υπεύθυνος Ανάπτυξης SD Europe, της ομοσπονδίας των συνδέσμων οπαδών) ανέφερε για την προοπτική της Σούπερ λίγκας: «Όταν αναφερόμαστε στην προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, έχουμε συνηθίσει να κοιτάμε «ανατολικά» για θρησκευτικά θέματα. Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, ωστόσο, αποτελείται από όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, περιλαμβάνει επίσης και τις «εσωτερικές» ελλείψεις και παραλείψεις και τις επιρροές από κάθε γωνιά του πλανήτη. Το ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού, είναι και αυτό ένα κομμάτι της ζωής μας. Στην Ευρώπη, ο αθλητισμός, και το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι του πολιτισμού μας. Εδώ και 130 χρόνια, κοινωνικοποιούμαστε και εκφραζόμαστε, φτιάχνουμε πρότυπα και αντανακλούμε τις αξίες και τα ιδανικά μας μέσω του ποδοσφαίρου.
Οι ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ευρώπη δεν είναι, μονάχα, οικονομικές οντότητες ή εταιρείες. Είναι πρωτίστως κοιτίδες πολιτισμού. Ο αυτοσκοπός του ποδοσφαίρου δεν είναι να προσφέρει «θέαμα» αλλά να αντανακλά τις αξίες και τα ιδανικά των τοπικών κοινωνιών και των φιλάθλων τους. Το ποδόσφαιρο, στην Ευρώπη, δεν είναι ένας τομέας της οικονομίας σαν τους υπόλοιπους, δεν μπορεί να λειτουργήσει με ολιγοπώλια και στόχος δεν είναι ο περιορισμός του ανταγωνισμού. Χωρίς ανταγωνισμό, δεν υπάρχει ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου και δύναμης, αλλά περισσότερη ισορροπία μεταξύ των «δυνατών» και των «μικρομεσαίων», καλύτερη και πιο δίκαιη κατανομή πόρων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Η πορεία και η πολιτική που μια ευρωπαϊκή ομάδα ακολουθεί δεν μπορεί να καθορίζεται από την «αγορά» της Κίνας, της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της Αυστραλίας σε βάρος της τοπικής κοινωνίας και της ιστορίας της. Με την πανδημία να έχει απογυμνωσει το ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο του αθλητισμού, τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη σύγκλησης όλων των ενδιαφερόμενων μερών (κυβερνήσεις, ομοσπονδίες, επαγγελματικές και μη ομάδες, οπαδούς, ποδοσφαιριστές, κλπ) και η δημιουργία ομάδων εργασίας σε εθνικό επίπεδο ώστε να διασφαλιστεί όχι μόνο η ζημιά που προκλήθηκε από την κρίση του κορονοϊού αλλά η μακροβιωσιμότητα του ποδοσφαίρου».
Οι αντιδράσεις
Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσεφερίν υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει Σούπερ Λίγκα με την έννοια που θέλουν ορισμένοι ισχυροί σύλλογοι της Ευρώπης, ενώ ο πρόεδρος της ισπανικής Λίγκας, Χαβιέρ Τεμπάς, από τη πρώτη στιγμή στάθηκε απέναντι στα σχέδια για δημιουργία «σουπερ λίγκας». «Πρόκειται για μια αδύναμη διοργάνωση που υπάρχει μόνο στη φαντασία. Το όλο πρότζεκτ της ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας μοιάζει να σχεδιάστηκε από τους προέδρους των ισχυρών, σε ένα μπαρ, στις 5 το πρωί. Η Μπάγερν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγιναν σπουδαίες ομάδες γιατί κέρδισαν τίτλους. Κυρίως, τους τίτλους των εγχώριων πρωταθλημάτων τους. Έτσι γράφεται η ιστορία» ανέφερε ο Τέμπας.
Ο Κέβιν Μάιλς, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας φιλάθλων ποδοσφαίρου, δήλωσε ότι η ιδέα μιας ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας «δείχνει πως οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες συλλόγων είναι εκτός ελέγχου, νοιάζονται για την πυραμίδα του ποδοσφαίρου, και όχι για οτιδήποτε άλλο, εκτός από τη δική τους απληστία. Αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ιδέας ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να βασιστεί σε κανόνες».