Με το νέο έτος, στην ενωτική αριστερή παράταξη του δήμου Θεσσαλονίκης «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής» αλλάζει η σκυτάλη. Μετά από μια ιδιαίτερα πετυχημένη συλλογική λειτουργία, στην οποία συμμετείχαν όλες οι συλλογικότητες που έφτιαξαν τη δημοτική παράταξη, γίνεται πράξη και η εναλλαγή, κάτι που πολλές φορές εξαγγέλλεται αλλά ποτέ δεν υλοποιείται. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, ο «δήμαρχος» της καρδιάς μας Αντώνης Γαζάκης δίνει τη θέση του στον Κώστα Ξενόπουλο, με τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η συλλογική λειτουργία, οι πρωτότυπες κι ευφάνταστες πρωτοβουλίες, η τόλμη και η φρεσκάδα που καταξίωσαν την «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής» ως πρωτότυπο και πετυχημένο αυτοδιοικητικό εγχείρημα.

Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πανδημία, το δημοτικό σχήμα έδωσε με τη στάση του ένα σημαντικό μήνυμα ενότητας και κοινής δράσης που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για μελλοντικές κεντρικές συγκλήσεις των δυνάμεων της Αριστεράς. Στη συνεδρίαση αυτή η «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής» συνδιαμόρφωσε και υποστήριξε κοινό ψήφισμα που είχε προτείνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το οποίο περιελάμβανε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Συνοπτικά, ζητήθηκε:

• άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών,

• προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, 

• επιστράτευση ιδιωτών γιατρών (με τους μισθούς του δημοσίου), 

• επίταξη λεωφορείων για την αποσυμφόρηση της αστικής συγκοινωνίας, 

• μαζικά δωρεάν τεστ με ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων, 

• έλεγχο τήρησης των υγειονομικών μέτρων στους χώρους εργασίας. 

 Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε, πρόκειται για αιτήματα στοιχειώδη, που ήδη ακούγονται από τους υγειονομικούς και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας για να σωθούν ζωές εδώ και τώρα. Η «ανεξάρτητη» διοίκηση του δήμου, λειτουργώντας, όπως μας έχει συνηθίσει, ως τοπικό παράρτημα της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, απέρριψε το ψήφισμα.

 Το απόγευμα της Τρίτης, 22/12/20, μέλη της δημοτικής παράταξης «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής» άφησαν μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας Αριστοτέλους τα «δώρα» που έχει άμεσα ανάγκη η πόλη: λεωφορεία, ενίσχυση του ΕΣΥ, ξενοδοχεία για ασθενείς που εξέρχονται από τα νοσοκομεία, ελεύθερους χώρους, μητροπολιτικό πάρκο στη θέση της ΔΕΘ, αξιοπρεπή στέγη για όλους, ουσιαστική στήριξη των ανέργων, των φτωχών, των αστέγων, παραμονή των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου. Παράλληλα, μοιράστηκε στον κόσμο που περνούσε από την πλατεία το παρακάτω κείμενο:

«Μέρες που είναι, ας θυμηθούμε τι ζήτησε, τι ευχήθηκε, τι επιθύμησε φέτος αυτή η πόλη:

– Ζητήσαμε λεωφορεία, για να πηγαίνουμε στη δουλειά μας. Για να μην είναι κάθε διαδρομή μια πληγή στην αξιοπρέπειά μας, για να μην κινδυνεύει η υγεία μας από την πανδημία.

– Ζητήσαμε νέα νοσοκομεία, τουλάχιστον να ανοίξουν αυτά που έκλεισαν, ζητήσαμε προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, μέσα προστασίας και εξοπλισμό για τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη.

– Ζητήσαμε ξενοδοχεία, για τη φιλοξενία των θετικών ασθενών που εξέρχονται από τα νοσοκομεία, για να μην μεταδίδουν τον ιό.

– Ζητήσαμε ελεύθερους χώρους, ανοιχτούς και δημόσιους, να αθλούμαστε και να ξεσκάμε.

– Ζητήσαμε μητροπολιτικό πάρκο στον χώρο της ΔΕΘ, για να πάρει μια ανάσα το πυκνοκατοικημένο κέντρο της πόλης.

– Ζητήσαμε αξιοπρεπή και προσβάσιμη στέγη για όλους/ες, με ελεγχόμενα νοίκια. 

– Ζητήσαμε πρόνοια και αλληλεγγύη, για τους άνεργους, τους άστεγους, τους πιο φτωχούς.

– Ζητήσαμε να μείνουν τα αρχαία στη θέση τους και να νιώθουμε περήφανοι και περήφανες για την ιστορία αυτής της πόλης.

Πράγματα στοιχειώδη, ανάγκες καθημερινές για την επιβίωση και την ποιότητα ζωής σε μια μεγαλούπολη. Και όμως, οι προτεραιότητες της διοίκησης του Δήμου, η πολιτική της κυβέρνησης τα κάνουν να μοιάζουμε εξωπραγματικά, σαν τα δώρα του Άι-Βασίλη.

 Αντί για αυτά λοιπόν, καλούμαστε να βολευτούμε με λίγα λαμπάκια, ένα δέντρο και μια φάτνη. Εκεί λοιπόν εμείς αφήνουμε -αντί για δώρα- αυτά που ζήτησε η πόλη μας και φέτος και δεν τα πήρε ακόμη.

Να ξέρετε όμως, δεν θα περιμένουμε για πάντα τον Άι-Βασίλη.

Χρόνια πολλά και πολύ καλύτερα!»

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet