Το καραβάνι των εμβολίων ταξίδεψε τη μισή Ευρώπη χωρίς κανένα μέτρο επιτήρησης. Με το που πέρασε τα ελληνικά σύνορα συνοδεύτηκε από το μισό κρατικό μηχανισμό. 4000 αστυνομικοί για μόλις 9.000 εμβόλια. Και μαζί drones, ελικόπτερα και ΕΚΑΜ για το σχέδιο Ιπποκράτης. Η αντίστοιχη παραλαβή στην Γαλλία περιγράφηκε από τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ κάπως έτσι: «Η 1η παρτίδα εμβολίων Pfizer/ BioNTech έφτασε σε προάστιο του Παρισιού, Σάββατο 8π.μ. Ελλάδας. Κανένας πολιτικός δεν ήταν παρών. Η παραλαβή έγινε από τον επικεφαλής του Φαρμακείου του Κράτους, Παρίσι.» Προς τι λοιπόν όλο αυτό το τσίρκο;

Και τα εμβόλια να στέκουν εκεί, δίπλα στους Ράμπο του αυτονόητου. Δυο καφάσια όλα κι όλα. Απλωμένα θριαμβευτικά σε μια ανοιχτή αποθήκη, να μοιάζουν πιο πολύ με δέμα σε έλληνα φοιτητή στο Λονδίνο. Φέτα, λάδι από το χωριό και μπακλαβάδες να σου φέρνουν την άνοιξη μέσα στο βρετανικό θέρος που θα ‘λεγε και ο Ελύτης.

Μια μεσσιανική προβολή, μια θεαματική ενορχήστρωση του γελοίου και ένα άγιο φως έκτακτης ανάγκης με τιμές αρχηγού κράτους.

Υπάρχει ένα επικό στοιχείο στον τρόπο που η κυβέρνηση επιθυμεί να παρουσιάσει τον εαυτό της. Ένα χολιγουντιανό στοιχείο όπου η κλίμακα και το πεπρωμένο συναντιούνται. Είναι μια πόζα βγαλμένη από το Χόλυγουντ της χρυσής εποχής, πριν έρθει ο μοντερνισμός του New Hollywood (Κόπολα, Σκορσέζε και λοιποί γιεγιέδες) και θολώσει την αφηγηματική μας σούπα. Οι ίδιοι στο ρόλο του απόλυτα θετικού ήρωα, χωρίς αντιφάσεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Εκεί που το καθήκον και πράξη ταυτίζονται απόλυτα.

Η κυβέρνηση ενωμένη αναπαριστά την μεγάλη απόδραση με πρωθυπουργό τον Στιβ Μακουίν. Αλλά αυτό που προβάλλεται διαρκώς στις οθόνες όλων εμάς, των πολιτών- θεατών ακριβώς λόγω της αναντιστοιχίας της εικόνας και του περιεχομένου είναι το διαστρεβλωμένο είδωλο που παρωδεί το εαυτό του. Καμία απόδραση. Βρισκόμαστε μπροστά στην ταινία «Η μεγάλη απόφραξη» με πρωταγωνιστή τον Κώστα Τσάκωνα. Μια παρωδία που δεν έχει ως στόχο να παρωδήσει, αλλά να αντικαταστήσει αυτό από το οποίο κωμικά προέκυψε. Και το πολιτικό προσωπικό, όμοιο με παιδιά που έχουν απορροφηθεί από τα παιχνίδια που τους αγόρασαν και μπερδεύουν την πραγματικότητα με τον ρόλο.

Η γελοιότητα της υπερπροσπάθειας θα ήταν κωμική, όπως κάθε άλλη γελοιότητα. Αλλά υπάρχει κάτι βαθύτερο που εντυπώνεται στις όψεις. Είναι η ταύτιση της κάθε μέριμνας και του κάθε μέτρου με την αστυνόμευση. Είναι η αστυνομία ως γύψος για κάθε πρόβλημα και κάθε ζητούμενο. Η βία ως πολυεργαλείο που μπορεί να διορθώσει τα πάντα. Τους μετανάστες, τους μαθητές, ακόμη και την υγεία μας.

Γιατί ένα εύλογο ερώτημα θα ήταν από ποιους το φυλάει όλη αυτή η αστυνομία το εμβόλιο. Υπάρχουν πληροφορίες για εγκληματικές οργανώσεις που θα προσπαθούσαν να το απαγάγουν; Εγχώριες φυσικά, αφού εκτός συνόρων δεν φάνηκε να υπήρχε πρόβλημα. Μάλλον όχι. Αφού η φύλαξη μπορεί να συνέβη στον πραγματικό κόσμο, αλλά η επιτέλεσή της συνομιλεί απολύτως με τον συμβολικό.

Η αστυνομία προφύλασσε το εμβόλιο από όλους εμάς. Τους αόρατους εχθρούς που μπορούν να ασκούν την οποιαδήποτε κριτική, να έχουν τις οποιεσδήποτε ενστάσεις. Δεν είναι μια ακολουθία που προστατεύει τα εμβόλια από φυσικές παρουσίες, είναι μια ένοπλη συνοδεία των επιχειρημάτων της κυβέρνησης. Και τα εμβόλια μια ακόμη άοπλη αφορμή.

Θωμάς Τσαλαπάτης tsalapatis.blogspot.com Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet