Στα 82 του χρόνια πέθανε την περασμένη Τετάρτη ο πρώην διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης.

Ο εκλιπών, ο οποίος άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στον θεσμό, ήταν εκείνος ο οποίος εμπνεύστηκε και οργάνωσε το 1992, το πιο δημοφιλές ίσως τμήμα του φεστιβάλ, τους Νέους Ορίζοντες. Έτσι έφερε το κοινό σε επαφή με ό,τι πιο τολμηρό και πρωτοπόρο υπήρχε στον χώρο της παγκόσμιας κινηματογραφικής δημιουργίας.

Το 1999 ήταν αυτός ο οποίος δημιούργησε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ένα θεσμό ο οποίος έφερε κοντά στο κοινό το σινεμά-ντοκουμέντο, και μαζί του την οπτική των δημιουργών για όλα τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου, όπως ο ρατσισμός, το προσφυγικό, η μετανάστευση, οι σχέσεις, το περιβάλλον, η ιστορία, η πολιτική, οι άνθρωποι κ.λπ.

Όμως, πριν ο Δημήτρης Εϊπίδης κληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη χώρα του, ήταν ήδη αναγνωρισμένος στο εξωτερικό. Το 1971 ίδρυσε το Φεστιβάλ του Μόντρεαλ το οποίο διηύθυνε για 14 χρόνια, από το 1988 ήταν υπεύθυνος για το διεθνές πρόγραμμα στο Φεστιβάλ του Τορόντο και από το 2005 ως το 2010 διετέλεσε διευθυντής προγράμματος στο Φεστιβάλ του Ρέικιαβικ.

Ο Δημήτρης Εϊπίδης ήταν ένας βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος με πολύ σημαντικές σπουδές. Στη λογοτεχνία, το θέατρο, τη θεατρική σκηνοθεσία και τον κινηματογράφο. Όταν η βαθιά αυτή γνώση συναντήθηκε με το ανήσυχό του πνεύμα, ήρθε στην επιφάνεια το όραμα, κι αυτό ήταν το οποίο τον καθοδήγησε σε όλη του τη ζωή. Και νομίζω πως στη λέξη «οραματιστής» συμπυκνώνεται όλη η ουσία του ανθρώπου αυτού, ο οποίος ως σκαπανέας αναζητούσε και άνοιγε διαρκώς νέους δρόμους.

Η βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε πως «…υπήρξε σημαντική μορφή της ελληνικής κινηματογραφίας και με το έργο του όχι μόνο ξεπέρασε τα σύνορα της ελληνικής κινηματογραφικής πραγματικότητας, αλλά και σφράγισε ανεξίτηλα το δικό μας Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (…)»

Η βουλευτής Χαλκιδικής και σκηνοθέτρια, Κυριακή Μάλαμα, δήλωσε: «Η απώλεια του Δημήτρη Εϊπίδη είναι δυσαναπλήρωτη για τον κόσμο του ντοκιμαντέρ, για το οποίο υπήρξε δάσκαλος και πρωτοπόρος. Η συμβολή του στο σύγχρονο σινεμά είναι παγκόσμια, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο.​ Ο Δημήτρης Εϊπίδης άφησε, επίσης, ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Θα τον θυμόμαστε, όπως τον αντικρίζαμε πάντοτε, όσοι είχαμε την τύχη να αλληλεπιδράσουμε μαζί του καλλιτεχνικά· με σεβασμό».

«Ο Δημήτρης Εϊπίδης μάς δίδαξε πώς να βλέπουμε ντοκιμαντέρ, μάς έδειξε πώς να ανακαλύπτουμε δημιουργούς. Ο κινηματογράφος ήταν η ζωή του. Όμως μέσα από τον χώρο του μύθου, εκείνος ανίχνευε τα δύσκολα θέματα, τις ανθρωποκεντρικές ιστορίες που γεννά η πραγματικότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο σκηνοθέτης, Λευτέρης Χαρίτος, σημειώνει: «Ένας πολύ αγαπημένος μου άνθρωπος έφυγε. Ένας άνθρωπος σταθμός στην Ελλάδα. Ο Δημήτρης Εϊπίδης με έμαθε να βλέπω σινεμά. Τη δεκαετία του ’90 οι Νέοι Ορίζοντες, το τμήμα του Δημήτρη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έφερε ταινίες που τις θυμάμαι ακόμα».

Ο Δημήτρης Κερκινός, υπεύθυνος του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του Φεστιβάλ, σημειώνει: «Καλό ταξίδι κ. Εϊπίδη. Υπήρξες μέγας δάσκαλος και σπουδαίος άνθρωπος. Δίπλα σου διδάχτηκα τόσα πράγματα για το σινεμά, το ντοκιμαντέρ, τον προγραμματισμό, τα φεστιβάλ, την Πόλη, το Ιράν. Μου έδωσες την ευκαιρία να γνωρίσω τόσους ανθρώπους. Μου εμπιστεύτηκες την επιμέλεια εκδόσεων και μου έδωσες την ευκαιρία να εντρυφήσω στο έργο κορυφαίων δημιουργών. Ήταν τιμή και προνόμιο να δουλέψω μαζί σου στους Νέους Ορίζοντες, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Και ήταν πραγματική απόλαυση να συναναστρέφομαι μαζί σου, να ακούω τις ιστορίες σου που ήταν πάντα πηγή έμπνευσης».

Ο επίσης συνεργάτης του στο Φεστιβάλ, Νότης Φόρσος, αναφέρει: «Δεν χρειάζεται να πω τίποτε για αυτόν τον άνθρωπο που εκτός των άλλων με τίμησε με τη φιλία του. Αν υπάρχει κάποιος άλλος κόσμος, αυτός των λαμπρών πνευμάτων, σίγουρα εκεί θα βρίσκεται».

«Ο Δημήτρης Εϊπίδης υπήρξε ένας δημιουργικός, βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος με έμφυτη ευγένεια που τον έκανε να ξεχωρίζει. Ήταν ένας άνθρωπος του παγκόσμιου κινηματογράφου, ένας ανήσυχος ταξιδευτής που επιθυμούσε διαρκώς ν’ ανακαλύπτει καινούργιες εικόνες και νέους δημιουργούς», αναφέρει στη δική του ανακοίνωση το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Προσωπικά, θεωρώ πως με τον θάνατο του Δημήτρη Εϊπίδη, έχασα έναν δικό μου άνθρωπο.

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet